בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג יפרסם היום (שישי) אחר הצוהריים את החלטתו בתיק "חוקיות הכיבוש הישראלי בגדה המערבית, על פי כללי הדין הבין-לאומי". מי שעומד בראש בית הדין הוא השופט הלבנוני נוואף סלאם שהצביע 210 פעמים נגד ישראל בתקופת כהונתו כשגריר לבנון באו"ם.

תחקיר חדש של ארגון UN Watch שפרסמנו לראשונה חושף את התבטאויות העבר הבעייתיות של השופט, כולל האשמות של ישראל ב"טרור" וב"אפרטהייד". סלאם נבחר לנשיא בית הדין בפברואר 2024. הוא הצטרף לבית הדין כשופט בפברואר 2018, לאחר שכיהן במשך 11 שנים כשגריר לבנון באו"ם. הדוח של UN Watch מתבסס על ניתוח מקיף של פעילותו כשגריר בין השנים 2017-2007.


עיקרי הממצאים

  • סלאם תמך בהחלטות חד-צדדיות נגד ישראל, תוך התעלמות מפעולות הטרור של חמאס.
  • בנאומיו באו"ם, האשים סלאם "ארגונים יהודיים טרוריסטים" בביצוע "טבח מאורגן".
  • הוא כינה את ישראל "מדינת אפרטהייד" והאשים אותה ב"פשעים נגד האנושות".
  • סלאם הצביע נגד החלטות או"ם שגינו הפרות זכויות אדם באיראן, סוריה ובלארוס.

הדוח מביא דוגמאות רבות להתבטאויות ופעולות של סלאם נגד ישראל. בינואר 2008, למשל, האשים סלאם "ארגונים יהודיים טרוריסטים" בביצוע "טבח". בנובמבר 2009, אמר לעצרת הכללית של האו"ם כי "במשך זמן רב מדי פושעי המלחמה [של ישראל] נהנו מחסינות" וכי עזה היא "כלא פתוח".

הדו"ח מצביע גם על כך שסלאם נמנע מלתמוך בקורבנות הפרות זכויות אדם במדינות אחרות. הוא הצביע נגד כל 11 ההחלטות של העצרת הכללית שגינו את המשטר האיראני על הפרות נגד אזרחיו. באפריל 2011, כשהחלה מלחמת האזרחים בסוריה, סלאם השתמש במושבו במועצת הביטחון כדי לחסום הצהרה שהייתה מגנה את המשטר הסורי על תקיפת מפגינים אזרחים.

שופטי בית הדין בהאג בתביעה כנגד ישראל (צילום: reuters)
שופטי בית הדין בהאג בתביעה כנגד ישראל, ארכיון | צילום: reuters

UN Watch קורא לארה"ב ומדינות דמוקרטיות אחרות לשקול הטלת סנקציות על סלאם בשל סירובו לפסול עצמו מהכרעות הקשורות לישראל. באפריל, מכתב דו-מפלגתי של חברי הקונגרס קרא לממשל ביידן להגביל את נסיעותיו של סלאם לארה"ב ולבחון סנקציות נוספות אם לא יפסול את עצמו.

מחר תפורסם חוות הדעת של בית הדין על שליטת ישראל בשטחים. הלל נוייר, מנכ"ל UN Watch, אמר כי "הרקורד הנרחב של השופט סלאם בהטיה נגד ישראל מראה כי הוא אינו יכול להיות בורר הוגן וניטרלי בתיקים אלה".

עד כה לא התקבלה תגובה רשמית מבית הדין הבינלאומי או מנוואף סלאם עצמו לטענות המועלות בדוח. ישראל וארגונים יהודיים רבים עוקבים בדאגה אחר התפתחויות אלה, בעוד שגורמים פלסטיניים מביעים תמיכה בבית הדין ובהחלטותיו.