הונגריה פישטה את הליכי הגשת הוויזה אליה ואת תהליכי הבדיקות הביטחוניות עבור עובדים אזרחי רוסיה ובלארוס, אבל המהלך עלול לעלות למדינה האירופית בחברותה באמנת שנגן. כתוצאה מהצעד הזה של הונגריה, פוליטיקאים אירופאים התלוננו על "סיכונים ביטחוניים", וכ-70 חברי הפרלמנט האירופי קוראים כעת לנקוט בצעדים נוקשים נגד הונגריה, כך מדווח אתר Schengen News.

אזור שנגן מאפשר מעבר ללא דרכון בין המדינות החברות בו, והוא כולל את רוב מדינות האיחוד האירופי ומעט מדינות שאינן. הונגריה הצטרפה לאמנת שנגן ב-21 בדצמבר 2007, אך כאמור כעת חברותה עלולה להיות בסכנה. הכללת רוסיה ובלארוס במערכת הוויזות הלאומית ההונגרית פירושה שאזרחי שתי המדינות הללו יכולים לשהות בהונגריה למשך חמש שנים, ויש להם גם אפשרות להביא את משפחתם לאיחוד משפחות וליהנות מהליך אישור מזורז תוך 21 יום.

בניין הפרלמנט הונגריה בודפשט (צילום: zijin, shutterstock)
הונגריה מסתכנת באיבוד החברות באמנת שנגן. בודפשט | צילום: zijin, shutterstock

אמנת שנגן גם מציעה לעובדים משתי המדינות הללו דרך לתושבות קבע לאחר שלוש שנות מגורים במדינה. החשש של שאר המדינות הוא שאותם תושבים רוסים ובלארוסים יעברו בלא מפריע בין המדינות שחברות באמנה, ולמעשה יתיישבו ברחבי אירופה, ואולי אפילו ירגלו עבור רוסיה.

כאמור, נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, קיבלה מכתב מ-67 חברי הפרלמנט האירופי, בדרישה לצעדים נוקשים נגד הונגריה בעקבות ההחלטה: "עובדים אלה עם ויזה להונגריה יוכלו לנוע בחופשיות ברחבי אזור שנגן", מזהירים חברי הפרלמנט במכתב. "ללא אישור מתאים, אזרחים שאינם מהאיחוד האירופי עלולים לקחת חלק בחיזוק רשת הריגול הרוסית בתוך האיחוד האירופי". עבור אילבה ג'והנסון, הנציבה האירופית לענייני פנים, התוכנית הזו של הכנסת עובדים זרים להונגריה "חייבת להיות מאוזנת בקפידה כדי לא לסכן את שלמות המרחב המשותף". היא אומרת כי "חיוני לקחת בחשבון את שיקולי הביטחון וההגירה של כל שאר מדינות שנגן".

בינתיים, ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, מאמין שהדרת הונגריה מאזור שנגן תהיה תחילת היציאה של המדינה מהאיחוד האירופי. "אנחנו צריכים להיות זהירים בצעדינו כדי שלא לגרום למדינות לפרוש מהאיחוד האירופי", הוא אומר.

נכון להיום, הסילוק עוד רחוק מלהתממש, אך אם יקרה בסוף, גם לא מעט תיירים, לרבות ישראלים, יצטרכו להתרגל למציאות חדשה חדשה.