באיראן מביעים דאגה גדולה בימים האחרונים ממהלך גאו-אסטרטגי חסר תקדים באזור הקווקז, שמעיב בצורה משמעותית על יחסיה עם רוסיה ומדינות נוספות באזור. שר החוץ האיראני החדש, עבאס עראקצ'י, נאלץ לפרסם הודעה נחרצת – שהעלתה לפני הקרקע מתיחות של טהראן מול מוסקווה בעקבות תמיכתה של רוסיה ביצירת מסדרון זנגזור – רצף טריטוריאלי של אזרבייג'ן בלב הקווקז הדרומי, על חשבון ארמניה ואיראן.

מסדרון זנגזור היא תוכנית שאפתנית של אזרבייג'אן ליצירת רצף טריטוריאלי בינה ובין מובלעת נחצ'יבאן, טריטוריה אזרית המנותקת משטחה, וממוקמת מדרום-מערב לארמניה וגובלת באיראן ואף חולקת קטע גבול זעיר עם טורקיה. מסדרון זנגזור נועד לחבר בין אזרבייג'אן ומובלעת נחצ'יבאן – באופן שיקטע את הרצף הטריטוריאלי של ארמניה. באיראן מודאגים מאוד ממהלך כזה, שכן תוגבל גישתם לכיוון צפון דרך ארמניה וגיאורגיה, וייפגעו מאוד האינטרסים שלה באזור הקווקז, מרכז אסיה ואירופה.

מפת דרום הקווקז
מפת דרום הקווקז

שגריר רוסיה בטהראן זומן לשיחת הבהרה במשרד החוץ האיראני, לאחר ששר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הביע תמיכה באפשרות שאזרבייג'אן תקים את מסדרון זנגזור. בחודש שעבר ביקר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באזרבייג'ן, בביקור שנקשר אף הוא לתוכנית זו. פוטין הציג יחסים חמים וטובים עם נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב האשים את ארמניה כי היא מכשילה את המאמצים לקידום מסדרון זנגזור – ופוגעת בסיכוי להסכם שלום רשמי בין באקו וירוואן, מהלך שנידון במשך חודשים ארוכים, ולפי שעה ללא התקדמות של ממש.

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י (צילום: רויטרס)
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י | צילום: רויטרס

שר החוץ של איראן עראקצ'י, כתב: "השלום, היציבות והביטחון האזוריים אינם רק העדפה, כי אם עמוד תווך בביטחון הלאומי שלנו. כל איום מצפון, דרום, מזרח או מערך לשלמות הטריטוריאלית של אחת משכנותינו, או שרטוט מחדש של הגבולות – לחלוטין אינו מתקבל על הדעת ומהווה קו אדום מבחינת איראן".

שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב (צילום: רויטרס)
שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב | צילום: רויטרס

רוסיה ואיראן מקיימות בשנים האחרונות, בעיקר מאז תחילת המלחמה באוקראינה לפני שנתיים וחצי אך גם לפני כן, יחסים חמים וענפים בתחומים רבים, בדגש על התחום הביטחוני. בסוף השבוע דווח בכלי תקשורת במערב כי איראן החלה לספק לרוסיה מאות טילים בליסטיים לטווח קצר, לאחר שלפני שנתיים החלה לספק לרוסיה כטב"מים תוקפים עבור המלחמה באוקראינה. בנוסף, בזמן הקרוב צפויות שתי המדינות לחתום על הסכם שיתוף פעולה מקיף בתחומים רבים, וגם היחסים הכלכליים ביניהם הגיעו לאחרונה לרמות גבוהות במיוחד.

למרות זאת, קולות שונים באיראן, הן רשמיים והן לא רשמיים, מביעים בימים האחרונים זעם גדול על רוסיה בעקבות סוגיית מסדרון זנגזור. לצד קטיעת הרצף היבשתי של איראן לאירופה דרך ארמניה וגיאורגיה, בטהראן חוששים גם שהמסדרון השנוי במחלוקת יביא להגברת נוכחות נאט"ו בגבולה הצפוני, וישפר את יחסיה של ארמניה עם המערב. בנוסף, באיראן חוששים כי המהלך יגביר מאוד את מעורבותן של אזרבייג'אן, רוסיה וטורקיה בגבולה הצפוני.

נשיא אזרבייג'אן ליד הרמס של אלביט (צילום: אלביט מערכות)
נשיא אזרבייג'אן ליד הרמס של אלביט | צילום: אלביט מערכות

בטהראן חוששים גם כי הקמת מסדרון זנגזור יגביל מאוד את השפעתה בארמניה, אזרבייג'אן, נגורנו-קרבאך וכל דרום הקווקז. על רקע זה, קיים חשש להגבלה של מעמדה הגאו-אסטרטגי של איראן באזור ובכלל. רוסיה מצידה, מצפה שהקמת מסדרון זנגזור יצמצם מבחינתה עלויות של תעבורת סחורות באזור, ויחזק את קשריה עם טורקיה ואזרבייג'אן, על חשבון היחסים עם ארמניה שהולכים ומתערערים בחודשים האחרונים.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

התקשורת האיראנית דיווחה לאחרונה כי מנהיג איראן עלי ח'אמנאי אמר במפורש לפוטין ולראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן כי הוא מתנגד להקמת מסדרון זנגזור. בכלי תקשורת רפורמיסטיים באיראן אף נטען כי המהלך מהווה "סכין של רוסיה בגבה של איראן". זו אינה הפעם הראשונה שבה נרשם עימות בין רוסיה ואיראן בנושאים טריטוריאליים איראניים, ולא אחת מתחו בטהראן ביקורת על מוסקווה שהביעו תמיכה בריבונות של איחוד האמירויות על שלושה איים במפרץ הפרסי – שטהראן ואבו דאבי תובעות עליהם בעלות.

תרגיל צבאי של משמרות המהפכה סמוך לגבול אזרבייג'ן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
תרגיל צבאי של משמרות המהפכה סמוך לגבול אזרבייג'ן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

ככלל, ברוסיה לא מרוצים מעלייתה של הממשלה הרפורמיסטית החדשה באיראן, שטורחת להזכיר פעם אחר פעם כי בכוונתה לחדש את הדיאלוג מול המערב במטרה להביא להסרה, לפחות חלקית, של הסנקציות המוטלות על איראן. קולות שונים באיראן מביעים זה זמן רב ביקורת ומורת רוח על מערכת היחסים עם רוסיה, וכי מוסקווה לא עומדת בהתחייבויותיה מול איראן, כמו למשל במקרה עסקת מטוסי הקרב הרוסיים מסוג SU-35 שבטהראן ממתינים תקופה ארוכה להוצאתה אל הפועל.

נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן  (צילום: reuters)
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן לפני ההתרסקות | צילום: reuters

איראן ואזרבייג'אן מנהלות יחסים מתוחים מזה זמן רב. לצד אוכלוסייה גדולה באיראן ממוצא אזרי, שחלקים גדולים ממנה מרבים לבקר את המשטר בטהראן, קיימת באיראן חשדנות בלתי פוסקת מול באקו. באיראן טענו לא אחת שאזרבייג'אן, מדינה המקיימת יחסים טובים עם ישראל, מאפשרת למוסד לקיים בתחומה בסיסים שמהם הוצאו לכאורה אל הפועל פעולות שונות נגד איראן והאינטרסים שלה באזור. בינואר 2023 חלה פגיעה קשה ביחסים בין איראן ואזרבייג'אן, בעקבות פיגוע בשגרירות האזרית בטהראן. מאז כבר שוקמו היחסים והשגרירות של אזרבייג'אן באיראן נפתחה מחדש. בחודש מאי התרסק מסוקו של נשיא איראן לשעבר אבראהים ראיסי לאחר פגישה עם הנשיא האזרי אלאייב בגבול בין המדינות.