האו"ם מעריך כי לצי של יותר ממאה משאיות ייקח 15 שנה כדי לפנות את עזה מכ-40 מיליון טון של הריסות במבצע שעלותו בין 500 מיליון דולר ל-600 מיליון דולר, כך דווח הבוקר (שני) בעיתון הגרדיאן הבריטי.
סיקור DATA12
לפי ההערכה, שפורסמה בחודש שעבר בידי התוכנית לאיכות הסביבה של האו"ם, 137,297 מבנים נפגעו בעזה - יותר ממחצית הבתים בסך הכול. מתוכם, קצת יותר מרבע הושמדו, כעשירית ניזוקו באופן רחב ושליש באופן בינוני. המסקנות, שעולות מההערכות מבהירות את האתגר של שיקום עזה לאחר חודשים של מלחמה.
עוד נמסר כי לפי ההערכה, אתרי הטמנה עצומים המשתרעים על בין 250 ל-500 דונם נדרשים כדי לפנות את ההריסות, כתלוי בכמות שניתן למחזר.
תוכנית הפיתוח של האו"ם (UNDP) מסרה בחודש מאי כי בנייה מחדש של בתים שנהרסו במהלך המלחמה בעזה עשויה להימשך עד שנת 2040 בתרחיש המהיר ביותר, כאשר שיקום כולל יעלה עד 40 מיליארד דולר. בנוסף, הערכה זו, שפורסמה כחלק מרצון לגיוס כספים לתכנון מוקדם לשיקום עזה, מצאה כי המלחמה עשויה להפחית את רמות הבריאות, החינוך והעושר לרמה שהייתה בשנת 1980, ולמחוק 44 שנות פיתוח.
"הנזק לתשתיות הוא מטורף. בח'אן יונס אין בניין אחד שלא נפגע, אמר פקיד באו"ם שמתגורר בעזה לעיתון בשבוע שעבר. הוא הוסיף: "הטופוגרפיה בפועל השתנתה. יש גבעות שלא היו. הפצצות במשקל 907 ק"ג שהוטלו למעשה משנות את הנוף".
לפי העיתון, בתי ספר, מתקני בריאות, כבישים, ביוב וכל שאר התשתיות הקריטיות ספגו נזק עצום. גורמים הומניטריים בירכו על המהלך של ישראל להגדלת הקיבולת של מתקן התפלת המים המרכזי המשרת את עזה, אך ציינו שרוב הצינורות שניזוקו וחלוקת המים במקום נותרה קשה ביותר.
יחד עם זאת, סוכנות הפיתוח של האו"ם (UNDP) מסרה כי המחיר האפשרי של שיקום עזה הוא כעת פי שניים ממה שהוערך בידי פקידי האו"ם והפלסטינים בחודש בינואר, והוא עולה מדי יום.