רבים באיראן זועמים על הנשיא מסעוד פזשכיאן שנפגש השבוע עם אזרח ישראלי בשולי העצרת הכללית של האו"ם. קולות רבים, בעיקר כאלה המזוהים עם המחנה השמרני באיראן, מתחו ביקורת על הנשיא ועל כך שהוא עשה מה שרבים אחרים בתפקידו נמנעו בעבר מלעשות. בעקבות הביקורת העזה - הרשויות באיראן נאלצו לפרסם הבהרה חריגה, ולפיה לא היה ידוע לאיש כי מדובר באזרח ישראלי.
באיראן זעמו על פזשכיאן בעקבות הפגישה השבוע בניו יורק עם המרצה הישראלי ליאור סטרנפלד, המלמד תרבות איראנית באוניברסיטת פן. ברשתות החברתיות פורסמו דברי ביקורת רבים, וגם בקרב גורמים וכלי תקשורת באיראן. בין השאר צוטטו באיראן דיווחים בישראל לפיהם סטרנפלד לחץ את ידו של פזשכיאן, שוחח עימו והעניק לו ספר שכתב.
"פזשכיאן, מה עשית? ליאור סטרנפלד אמר שאתה 'הפנים החדשות של איראן' - זה לא המשך מדיניותו של ראיסי", כתב גולש איראני ברשת X. ערוץ האופוזיציה האיראני "איראן אינטרנשיונל" דיווח כי הפגישה בין פזשכיאן וסטרנפלד עוררה ביקורת ותגובות נזעמות מצד גורמים באיראן המזוהים עם המחנה השמרני.
תיעוד השתתפותו של סטרנפלד בפגישה השבוע עם פזשכיאן, כפי שפורסמה בטלוויזיה האיראנית. ניתן לראות את סטרנפלד בעל האזרחות הישראלית בשנייה 00:49.
בעקבות הלחץ הכבד - שגרירות איראן באו"ם, שנחשבת לאחד מכלי הדוברות המרכזיים של טהראן מול המערב, פרסמה הלילה הודעה שבה נכתב כי סטרנפלד הוזמן כאמריקני-יהודי ולא היה ידוע לאיש שהוא גם אזרח ישראלי. "הפגישה הייתה שילוב מאוזן של מומחים אקדמים בני דת אברהם", ונכתב כי סטרנפלד הוזמן בשל מומחיותו בתחומים של איראן, איסלאם ויהדות, והוא בעל היסטוריה של "פעילות אנטי-ציונית".
"הוא הוזמן לפגישה כאמריקני-יהודי", נמסר בהודעה, "ולא היה שום מידע על אפשרות לכך שהוא אולי בעל אזרחות כפולה. אנו בוחנים את התעמולה החשודה כנטוע בזעם של המשטר הציוני על הפגישה". בניגוד להכחשה הרשמית והחריגה שפורסמה על ידי איראן, ידוע ודווח בשורת כלי תקשורת בישראל כי נשיא איראן פזשכיאן היה מודע לעובדה שהוא נפגש עם אזרח ישראלי.
סטרנפלד סיפר השבוע שהדיאלוג במפגש היה מגוון והמלחמה בעזה הייתה אחד הנושאים שעלו הכי הרבה במהלך המפגש. "בשיחה נאמר שהשלום במזרח התיכון חייב לכלול את ישראל בתוכו", סיפר המרצה. "נאמר שהקורבנות של המלחמה הזו הם בלתי נסבלים משום צד". הוא המשיך וסיפר על הנושאים שעלו בשיחה: "דיברנו על צעדים שניתן לעשות על מנת לבנות קואליציות עבודה ולא רק דיאלוג. דובר גם על החטופים, ונאמר שזה מצב הומניטרי שחייבים לפתור, לצד כל הזוועות של המלחמה הזו".
הפרופסור ציין שפזשכיאן לא דיבר באופן ישיר על נושא החטופים אבל הוא דיבר על כך ששיח דתי צריך להיות בין אבני היסוד של פתרון צודק. "ביקשתי ממנו לחזור על העמדה הרשמית של איראן שהרבה מקודמיו בתפקיד חזרו עליה שברגע שישראל והפלסטינים יגיעו להסכם על סיום הסכסוך שמקובל על רוב העם הפלסטיני, איראן לא תישא את דגל המאבק הפלסטיני", העיד סטרנפלד.
סטרנפלד סיפר שביקש מהנשיא לשקול לחזור על מה ששר החוץ הקודם אמר באו"ם, על כך שאיראן רוצה לשמש בתפקיד מתווך בעניין החטופים. בתגובה לכך, אמר הנשיא כי "איראן עושה את הצד שלה אבל הפעולה של ישראל נגד הסכם הגרעין והקריסה שלו, מעבירות את הכדור לצד של המערב".
הנשיא דיבר במפגש על המלחמה בעזה וגם על הלחימה מול חיזבאללה בלבנון ועל כך שמדובר ב"מלחמה נוראית שחייבת להיפסק". בהתייחס לחיסול הנייה, אמר פזשכיאן כי "איראן לא הגיבה לפרובוקציות האחרונות". סטרנפלד אמר שלדעתו יש כרגע פנים חדשות לאיראן, עם ההנהגה של פזשכיאן. "זה לא המשך של המשטר של ראיסי מבחינת מדיניות חוץ", אמר הפרופסור. "הנשיא אמר שהתפקיד שלו זה לחדש את הדיאלוג עם המערב".
זו אינה התקרית הראשונה שנשיא איראן פזשכיאן מייצר במהלך ביקורו הקצר בניו יורק לרגל העצרת הכללית של האו"ם. עוד השבוע, צוטט הנשיא בכלי תקשורת מערביים אומר כי "איראן רוצה להפחית את המתיחות עם ישראל", ואף אמר כי "נהיה מוכנים להניח את הנשק אם גם ישראל תעשה זאת". בתגובה על כך זעמו עליו רבים באיראן וטענו כי הוא "בוגד בחזית ההתנגדות".