צפון קוריאה חשפה השבוע כטב"מים מתאבדים חדשים שפותחו במדינה המסוגרת, באירוע שנכח בו המנהיג קים ג'ונג און. בתמונות שונות שהוצגו מביקורו של קים נראו כטב"מים מתקדמים מסוגים שונים, שהוצגו בצורה מטושטשת ומפוקסלת כדי למנוע חשיפה מלאה של תמונתם. לאחר פרסום התמונות הולכת וגוברת ההערכה: מדובר בשכפול של הכטב"מים הישראליים שהפכו לשם דבר בתחום הנשק העולמי.

האתר The War Zone (TWZ) פרסם כי הכטב"מים שנחשפו בביקורו של קים נראים כהעתק של הכטב"מים הישראליים Harop ו-Hero-400, לפחות מבחינת העיצוב החיצוני. "למרות שהיכולות המדויקות של הכטב"מים של צפון קוריאה אינן ברורות, חימושים (הכטב"מים) כאלה מאוד רלוונטיים בכל עימות עתידי בחצי האי הקוריאני", נכתב.

התקשורת הרשמית בצפון קוריאה לא חשפה את השמות של הכטב"מים החדשים שקים צולם עימם במכון האקדמי למחקרי ביטחון ביום שבת. הכטב"מים טושטשו במכוון על ידי התקשורת הרשמית במדינה המסוגרת, אך עדיין ניתן להתרשם מהמבנה החיצוני שלהם.

אחד הכטב"מים הצפון קוריאניים שהוצגו דומה במידה רבה לכטב"ם הישראלי Harop, מתוצרת התעשייה האווירית. Harop מוכר ככטב"ם התקפי, שפותח במקור כאמצעי לאיתור ופגיעה במערכות מכ"ם של האויב, כמו גם מערכות הגנה אווירית.

כטב"ם Harop ישראלי והכטב"ם הזהה מצפון קוריאה

כטב"ם נוסף שהציגו בצפון קוריאה, בעל צורה תלת-ממדית של X, דומה מבחינה חיצונית במידה רבה לכטב"ם Hero-400 של חברת UVision הישראלית. "זה נראה דומה מאוד, אם לא זהה לחלוטין במראה החיצוני", נכתב ב-TWZ.

כטב"ם Hero-400 ישראלי והכטב"ם הזהה מצפון קוריאה

על רקע המלחמה באוקראינה ומלחמות ועימותים צבאיים נוספים בשנים האחרונות, תחום כלי הטיס הבלתי מאוישים הפך מרכזי וחשוב מאוד בניהול המלחמה – החל מכטב"מים תוקפים ועד כטב"מים מתאבדים הפוגעים ישירות במטרה. בשל כך, לא מן הנמנע שצפון קוריאה תנסה לייצא את הכטב"מים החדשים שפיתחה למדינות אחרות.

המלחמה באוקראינה חשפה לעולם את הכטב"מים המתאבדים של איראן, בעיקר מדגם שהאד, אך גם מדגמים אחרים. בשנה האחרונה טוענים בכירים ביטחוניים באיראן כי עשרות מדינות פנו לטהראן בבקשה לרכוש כטב"מים איראניים. בין השאר, איראן מספקת לצבא סודאן כטב"מים תוקפים במסגרת המלחמה נגד כוחות ה-RSF.

הכטב"מים החדשים של צפון קוריאה
הכטב"מים החדשים של צפון קוריאה

גם הכטב"מים הישראליים הפכו למוצר מבוקש בקרב מדינות וצבאות רבים, בין השאר על רקע השימוש בהם של צבא אזרבייג'אן במלחמה עם ארמניה בשנת 2020. כטב"ם ה-Harop זכה לפרסום רב בעקבות המלחמות בקווקז, וגם המלחמה ברצועת עזה ולבנון בשנה האחרונה סייעה לקידום אמצעי הלחימה הישראליים ברחבי העולם.

מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה (צילום: רויטרס)
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה | צילום: רויטרס

בשלב זה אין שום יכולת לדעת אם בצפון קוריאה העתיקו גם את היכולות המבצעיות של הכטב"מים הישראליים. בתחום תעשיית הנשק קיים מושג שנקרא הנדסה הפוכה (Reverse Engineering) – שבאמצעותו חושפים יכולות טכנולוגיות של מוצר על ידי ניתוח המבנה, המראה החיצוני ואופן פעולותיו. במקרה רבים צבאות מעבירים נשק שנפל שלל בקרב תהליך של הנדסה הפוכה במטרה לנסות לפתח אמצעי דומה.

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און בניסוי מערכות נשק (צילום: Reuters, KCNA)
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און בניסוי מערכות נשק | צילום: Reuters, KCNA

בעבר דווח כי צבא רוסיה העביר לאיראן אמצעי לחימה מערביים שונים שנפלו שלל בלחימה נגד אוקראינה – במטרה לבצע בהם תהליך הנדסה הפוכה. אחת הסיבות המרכזיות שסופקו על ידי גורמים בישראל שהתנגדו לאספקת נשק ישראלי לאוקראינה הוא החשש מנפילתו בידי רוסיה והעברתו תהליך של הנדסה הפוכה.

מדובר בצורה חיצונית שאופיינית ודומה לסוגים רבים של כטב"מים התקפיים בעולם, ובמידה רבה מזכירים גם כטב"מים של רוסיה ואיראן. יחד עם זאת, במקרה הזה מדובר בהעתקים חיצוניים כמעט מושלמים של כטב"מים ישראליים – מה שמגביר את החשד להעתקה.