הילרי קלינטון, לשעבר שרת החוץ של ארצות הברית ומי שב-2016 הייתה המועמדת הדמוקרטית לבחירות לנשיאות והפסידה לדונלד טראמפ - כתבה ספר חדש, שיפורסם בשבוע הבא. עותק של הספר, ששמו "Something Lost, Something Gained: Reflections on Life, Love, and Liberty", הגיע למערכת הגרדיאן - והערב (חמישי) מתפרסם חלק מתוכנו.

הספר החדש של הילארי קלינטון
עטיפת הספר החדש של קלינטון

בספרה היא כותבת על שנותיה בשירות הציבורי לצד אירועים גיאופוליטיים מהזמן האחרון ומקדישה פרק מיוחד למלחמה בין ישראל לחמאס - שכולל ביקורת כלפי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בסוגיית האחריות למתקפת הפתע של ארגון הטרור.

"באופן מובהק נתניהו הוא לא גולדה מאיר", כותבת קלינטון. "היא (גולדה מאיר) קיבלה את מסקנות ועדת החקירה לכישלון שהוביל למלחמת יום כיפור והתפטרה מתפקידה. נתניהו עשה בדיוק ההיפך, קיבל אפס אחריות לטבח שבעה באוקטובר, מסרב לקרוא לבחירות - שלא לדבר על התפטרות."

"אזמין את נתניהו לאחר שאיבחר" (צילום: משה מילנר)
נתניהו וקלינטון, ארכיון | צילום: משה מילנר

עוד בפרק התייחסות רחבה להפגנות הסטודנטים נגד ישראל בקמפוס של אוניברסיטת קולומביה - הפגנות שאותן חוותה מקרוב מעצם היותה מרצה ליחסים בין-לאומיים ומדעי המדינה במוסד האקדמי. בספרה מספרת הילרי על אווירה מתוחה והמומה בין כותלי הקמפוס, על שיחות קונסטרוקטיביות שניהלה עם קרן ירחי-מילוא, ישראלית ששירתה בצה"ל ומכהנת כדיקנית בבית הספר היוקרתי ליחסים בין-לאומיים.

הילרי כותבת על שאלות מטרידות שקיבלה מהסטודנטים שלה לאורך חודשי הלחימה, כשאחת השאלות שהטרידו את מנוחתה היא "מדוע חמאס נחשב לארגון טרור אבל צה"ל לא מתויג ככזה?". עוד הופתעה לפעמים מחוסר הידע ההיסטורי שאותו הפגינו הסטודנטים.

מחאות פרו פלסטיניות אלימות באוניברסיטת קולומביה (צילום: Reuters)
מתוך ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה, ארכיון | צילום: Reuters

עוד מתארת קלינטון איך באחת הפעמים השיבה לסטודנטים שאם יאסר ערפאת היה מקבל את המתווה למדינה פלסטינית שהציע בשנת 2000 בעלה הנשיא לשעבר ביל קלינטון, מתווה שממשלת ישראל הייתה מוכנה לקבל - העם הפלסטיני יכול היה לציין כבר 23 שנות עצמאות. לטענתה, חלק מהסטודנטים הביטו בה בעיניים פעורות.

לטענתה, בין המפגינים הרבים היו גם כאלו שהיו שבורים מהמצב ברצועת עזה ומהמראות שיצאו משם, אך היו גם מי שניצלו את המצב והאווירה לקרוא באופן מודע קריאות אנטישמיות. כמי שבצעירותה השתתפה בהפגנות נגד המלחמה בווייטנאם, ומי שבמהלך כהונתה כשרת החוץ של ארה"ב פרץ האביב הערבי - היא אומרת שהסטודנטים יצאו להפגין ללא אסטרטגיה וללא תוכנית לגבי מה יקרה בשלב הבא.

המחאה כנגד המהפכה המשפטית בתל אביב
הכינו שיעורי בית, לדבריה של קלינטון. המחאה נגד המהפכה המשפטית, ארכיון

מי שדווקא זוכה לשבחים משרת החוץ לשעבר היא תנועת המחאה שצמחה בשנת 2023, עליה היא כותבת שחבריה הכינו שיעורי בית, הציבו מטרות ויעדים ברורים, בנו קואליציות, הוציאו רבים להשתתף בעצרות המוניות - וחסמו לדבריה את התוכנית של ממשלת הימין של נתניהו לחולל הפיכה שיפוטית שתפגע בעצמאות מערכת המשפט של ישראל.

בסוף הפרק, הילרי קלינטון שבה וחוזרת על קריאתה לראש הממשלה נתניהו להתפטר, קריאה שכבר השמיעה בחודש פברואר 2024 במהלך ראיון ל- MSNBC.