בעוד וושינגטון מתמודדת עם הדי פרישתו המפתיעה של הנשיא ג'ו ביידן מהמרוץ לנשיאות, והמפלגה הדמוקרטית מתארגנת סביב מועמדותה של סגנית הנשיא האריס, ממשיכה השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק (AIPAC) במסעה לעיצוב פני הקונגרס. בעקבות בהדחת חבר הקונגרס ג'מאל באומן בניו יורק, מפנה כעת השדולה את מאמציה למיזורי, שם היא שואפת להביא לסיום כהונתה של קורי בוש, חברת קבוצת ה"סקווד" הפרוגרסיבית, הידועה בביקורתה הנוקבת על ישראל. 

בוש, בת 47, מכהנת כנציגת המחוז הראשון של מיזורי מאז 2021, אזור הכולל את העיר סנט לואיס השוכנת לגדות נהר המיסיסיפי. טרם כניסתה לזירה הפוליטית הקדישה את חייה לפעילות חברתית ולמקצוע הסיעוד. שמה נודע ברבים בעקבות מעורבותה במחאות פרגוסון ב-2014, שפרצו בעקבות מותו הטרגי של צעיר אפרו-אמריקני בידי שוטר. חרף כישלונה בהתמודדות לסנאט מיזורי ב-2016, רשמה בוש הישג היסטורי ב-2020 כשנבחרה כאישה האפרו-אמריקנית הראשונה לייצג את המדינה בקונגרס.

חברת הקונגרס קורי בוש (צילום: AP)
חברת הקונגרס קורי בוש | צילום: AP

בוש מזוהה עם הזרם הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית ומפגינה עמדה ביקורתית כלפי מדיניות ישראל - עמדה אשר הציבה אותה בעין הסערה מול ארגונים פרו-ישראליים דוגמת איפא"ק. היא הצביעה נגד המשך מימון מערכת כיפת ברזל, תמכה בהצעה של חברת הקונגרס ממוצא פלסטיני רשידה טליב להכיר ב"נכבה", והייתה מהמעטים שנמנעו מהצבעה על הצהרה המגנה אנטישמיות ומאשררת את תמיכת ארה"ב בישראל. יתרה מזאת, היא נחשדת בתמיכה בתנועת החרם על ישראל (BDS).

אף שגינתה את מתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר, קראה בוש ימים ספורים לאחר מכן להפסקת אש ולעצירת הלחימה. היא הביעה התנגדות נחרצת למימון אמריקני למה שהגדירה כ"פשעי המלחמה של ישראל נגד העם הפלסטיני" והאשימה את ממשלת ישראל בהפרת החוק הבין-לאומי ובביצוע מעשים שכינתה "רצח עם".

בוש, הנהנית מתמיכת בכירים במפלגתה, צפויה להתמודד ב-6 באוגוסט בפריימריז הדמוקרטיים מול ווסלי בל, התובע המחוזי הנוכחי של סנט לואיס, הזוכה לתמיכת הקהילה היהודית. "במשך כמעט ארבע שנים, קורי בוש לא מתביישת בכוונתה לבודד ולהכפיש את ישראל ולעשות לה דמוניזציה", כתבו רבנים מזרמים שונים בהצהרה שפרסמו. "בל הוא המנהיג שאנחנו צריכים שייצג את הקהילה שלנו בקונגרס ויעמוד לצד בעלת בריתנו - ישראל. אבל הוא לא יכול לנצח אם נשב בחיבוק ידיים. כל הצבעה חשובה, ואנחנו חייבים להתגייס".

בתגובה האשימה בוש את "פרויקט האיחוד הדמוקרטי (UDP), איפא"ק ורשת ענפה של מיליארדרים מהימין הקיצוני, מתנגדי הפלות ותורמי ענק של המפלגה הרפובליקנית" בהוצאת סכומי עתק במאמץ להביס אותה, ואף בשידול יריבה הפוליטי להצטרף למרוץ. "הקהילה שלנו מוכנה להראות שסנט לואיס לא למכירה", אמרה בהצהרה.

חברת הקונגרס קורי בוש (צילום: AP)
בקהילה היהודית תומכים במועמד הנגדי: "קורי בוש לא מתביישת ברצונה להכפיש את ישראל ולעשות לה דמוניזציה" | צילום: AP

בניגוד למערכה בניו יורק נגד חבר הקונגרס האנטי-ישראלי באומן, שם המועמד הנתמך על ידי איפא"ק הוביל בפער ניכר בסקרים, הקרב במיזורי בין בוש לבל צפוי להיות צמוד עד מאוד. לפי סקר של קבוצת מלמן (The Mellman Group) מ-25 ביוני ופורסם באתר פוליטיקו – ווסלי מוביל רק באחוז אחד על בוש, בתוך טווח טעות הדגימה. בסקר דומה שנערך בינואר הוא פיגר אחריה ב-16%.

בוש תצטרך להתמודד לא רק מול ווסלי והמשאבים של איפא"ק, אלא גם עם בדיקה משפטית על שימוש פסול בהוצאות הקמפיין שלה. נגד בוש נפתחה חקירה פדרלית, ובמסגרתה נבדק החשד כי בעלה עבד כמאבטח בקמפיין וקיבל תשלום על כך. היא מכחישה שעשתה דבר לא תקין, ואמרה כי תשתף פעולה עם החקירה.

איפא"ק בוחרת את קרבותיה: השדולה הפרו-ישראלית מזניחה מחוזות "בטוחים" לפרוגרסיבים

איפא"ק והמחנה הפרו-ישראלי מנהלים את המאבקים נגד חברי הקונגרס הפרוגרסיבים בחוכמה, ולא משקיעים במחוזות שבהם הסיכוי לנצח נמוך. כך, הם בחרו שלא להשקיע משאבים נגד חברת הסקווד סאמר לי בפריימריז שהתקיימו באפריל במחוז ה-12 בפנסילבניה. במקביל גם חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו-קורטז מהמחוז ה-14 בניו יורק, ממייסדות הקבוצה הלעומתית לישראל, ניצחה בפריימריז בקלילות עם כ-80% מהקולות.

אלכסנדריה אוקסיו קורטז (צילום: Jeenah Moon, רויטרס)
קיבלה למעלה מ-80% מהקולות בפריימריז. חברת ה״סקווד״ אלכסנדריה אוקסיו-קורטז | צילום: Jeenah Moon, רויטרס

גם יתר חברי הסקווד: אייאנה פרסלי (מסצ'וסטס), רשידה טליב (מישיגן), גרג קסר (טקסס) ואילהאן עומאר (מינסוטה) – לא יפגשו ככל הנראה מועמדים מתחרים חזקים שנתמכים בידי השדולות הפרו-ישראליות.

המאבק בין איפא"ק לקורי בוש במיזורי הוא דוגמה נוספת למערכה רחבה יותר המתחוללת בזירה הפוליטית האמריקנית, שבה מתנגשים האינטרסים של שדולה פרו-ישראלית רבת עוצמה עם זרם פרוגרסיבי הולך ומתחזק.

השדולה הפרו-ישראלית בהתמודדותה מול בוש וחברי קבוצת הסקווד מפגינה אסטרטגיה מחושבת היטב, הבוחרת בקפידה את זירות המאבק תוך ניצול יעיל של משאביה. ואולם, עוצמתם הגוברת של הקולות הביקורתיים בקונגרס מעידה כי המערכה רחוקה מלהסתיים. תוצאות הפריימריז במיזורי, וכן במערכות בחירות עתידיות, עשויות לא רק לשקף את יחסי הכוחות בין הצדדים, אלא גם לסמן שינויים עמוקים בשיח הציבורי האמריקני ביחס לישראל ולסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובכך להשפיע על עיצוב מדיניות החוץ האמריקנית בשנים הבאות.