המלחמה באוקראינה מתנהלת כבר יותר משנתיים וחצי, ולא נראה שהיא צפויה להסתיים בקרוב. למעשה, ככל שעובר הזמן, רק גדל החשש כי המלחמה מאיימת על שכנותיה של אוקראינה, ומאיימת לזלוג ולהביא לאירועים שיכולים להסלים מאוד את תמונת הלחימה ביבשת כולה. שני אירועים כאלה התרחשו ביממה האחרונה - כאשר כטב"ם איראני של רוסיה התרסק בשטח לטביה, חברה בנאט"ו, וכטב"ם נוסף איים לפגוע באזורים מיושבים ברומניה, גם היא חברה בנאט"ו.

נשיא לטביה אדגרס רינקביץ' הודיע אתמול (ראשון) כי כטב"ם איראני של רוסיה חדר למרחב האווירי של המדינה והתפוצץ במזרחה. שר ההגנה של לטביה, אנדריס ספרודס, עדכן שהכטב"ם נפל באזור העיירה רזנקה, כ-55 ק"מ מהגבול עם רוסיה, בעלת אוכלוסייה של כ-25 אלף תושבים. ראש הממשלה אוויקה סילינה עדכנה כי מערכות ההגנה האווירית וכוחות האוויר של לטביה היו כל העת בקשר עין עם הכטב"ם, ווידאו כי הוא מתפוצץ באזור לא מיושב ולא מביא לסכנה ונזק.

 

 

 

 

משרד ההגנה של רומניה עדכן כי כטב"ם איראני של רוסיה חדר לשטח המדינה, ועל פי כלי תקשורת מקומיים הוא הגיע לעומק של עד 70 ק"מ בשטח רומניה לפני שיצא ממנה לכיוון הים השחור. בבוקרשט הדגישו כי מטוסי קרב של חיל האוויר הרומני הוזנקו לנקודה וליוו את הכטב"ם עד שיצא מהמרחב האווירי.

הוכחות לשימוש של כטב"מים איראניים בלחימה באוקראינה
הוכחות לשימוש של כטב"מים איראניים בלחימה באוקראינה

כלי תקשורת מקומיים העריכו כי לא בוצע יירוט של הכטב"ם כי היה חשש שרסיסים יסכנו בני אדם ורכוש. גורמים שונים ברומניה מתחו ביקורת על התקרית, ועל ההחלטה שלא לבצע יירוט. באחד מערוצי הטלגרם המרכזיים ברומניה נכתב כי צבא רומניה למעשה "מאפשר לרוסיה לעשות שימוש במרחב האווירי שלה כדי לתקוף באוקראינה", והעריך כי הכטב"ם ככל הנראה פגע במטרה באזור נמל איזמעאל באוקראינה על גדות נהר הדנובה, בגבול עם רומניה.

ולדימיר פוטין (צילום: AP)
ולדימיר פוטין | צילום: AP

שתי התקריות החריגות האלו מצטרפות לעוד שורת תקריות דומות לאורך החודשים האחרונים, ובעיקרן חדירות של כטב"מים של רוסיה לשטח רומניה. בנוסף, בשבועות האחרונים היו כמה תקריות דומות של חדירה או "כמעט חדירה" גם למרחב האווירי של פולין. בנוסף, לפני כשבוע חדרו מספר כטב"מים איראניים של רוסיה לשטח בלארוס, בעלת בריתה של רוסיה שאינה חברה בנאט"ו.

מתקפת טילים וכטב"מים של רוסיה בקייב, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים וכטב"מים של רוסיה בקייב, אוקראינה | צילום: רויטרס

לאורך כל החודש האחרון נרשמת הסלמה חמורה מאוד בהיקף ואופי המתקפות האוויריות של רוסיה נגד ערים ויעדים באוקראינה - בין אם כתגובה על המערכה במחוז קורסק ברוסיה, או בניסיון של רוסיה לפגוע במתקני התשתית והאנרגיה של אוקראינה לקראת החורף המתקרב. הלילה ביצעה רוסיה מתקפה "קטנה" יחסית באוקראינה, וחיל האוויר המקומי הודיע שיירט שניים מתוך שלושה טילים ושישה מתוך שמונה כטב"מים איראניים ששיגר צבא רוסיה. אולם ברבים מהלילות האחרונים משגרת רוסיה עשרות רבות של כטב"מים וטילים.

איראן מספקת לרוסיה כטב"מים מתאבדים מתקדמים מאז חודש ספטמבר 2022, ובשנה האחרונה רוסיה מייצרת את אותם הכטב"מים בעצמה, על אדמתה ובשטחה. בסוף השבוע דווח כי איראן סיפקה לרוסיה לראשונה גם יותר מ-200 טילים בליסטיים לטווח קצר מסוג פתח-360, היעילים לטווחים של 120-30 ק"מ. במהלך סוף השבוע השמידו כטב"מים אוקראיניים מחסן תחמושת במחוז וורונז' ברוסיה, ועל פי דיווחים אוקראיניים היו בו טילים בליסטיים שסופקו לרוסיה על ידי צפון קוריאה.