החות'ים בתימן רשמו בסוף השבוע הישג נוסף, במה שמסתמן כמכה כואבת נוספת לצבא ארה"ב הפועל באזור לאורך השנה האחרונה. יחיא סריע, הדובר הצבאי של החות'ים, הודיע רשמית אמש (שבת) כי הם הצליחו להפיל מל"ט אמריקני מתקדם מדגם MQ-9. מאז תחילת המלחמה הפילו החות'ים שמונה מל"טים כאלה של צבא ארה"ב.

הפלת כלי הטיס הבלתי מאויש של ארה"ב על ידי החות'ים היא מכה פגיעה לא מבוטלת ביכולות שמפעיל צבא ארה"ב באזור, במסגרת המאמץ להגנה על נתיבי השיט הבין-לאומיים בים סוף ובמפרץ עדן. לאורך החודשים האחרונים הולכת וגוברת הביקורת בארה"ב בפרט ובמערב בכלל בעקבות מה שמתואר כחוסר יכולתו של ממשל ביידן להתגונן מפני מתקפות החות'ים.

על פי פרסומים שונים בכלי התקשורת, מחירו של מל"ט אחד מדגם MQ-9 עומד על כ-32 מיליון דולר. בשל כך ניתן לומר כי ארה"ב איבדה בתימן אמצעי לחימה בשווי של כרבע מיליארד דולר, רק כתוצאה מהפלת כלי הטיס המתקדמים. לפני כחודש פורסם דיווח בפוליטיקו שממנו עולה כי הצבא האמריקני ירה טילי ירוט ואמצעי לחימה נגד החות'ים בשווי של מאות מיליוני דולרים, והפריסה הכוללת של צבא ארה"ב בגזרת תימן מגיע למיליארדים.

מצעד צבאי של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
מצעד צבאי של החות'ים בתימן | צילום: רויטרס

בתימן דיווחו הלילה כי צבא ארה"ב ביצע שלוש מתקפות אוויריות באזור מחוז איב במרכז המדינה. למרות זאת, נדמה כי מדובר באירוע שגרתי יחסית, המיועד לפגיעה נקודתית ביכולות שיגור של החות'ים. לעיתים קרובות מעדכן סנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון, על תקיפה והשמדה של כלי טיס, שיט וטילים שונים של החות'ים, אך ניכר כי התקיפות הרבות במהלך שמונת החודשים האחרונים לא מצליחות להסב נזק של ממש לחות'ים.

גורמים לא רשמיים בארה"ב מביעים בשבועות האחרונים אכזבה מהמשך המצב מול החות'ים והמשך הפגיעה בספינות וכלי השיט בים סוף. לא אחת נשמעים קולות שטוענים כי "ארה"ב הפסידה את המלחמה מול החות'ים". במאמר מערכת של וול סטריט ג'ורנל מלפני כשבוע וחצי נמתחה ביקורת חמורה על התנהלות ממשל ביידן בלחימה, ונכתב כי "ביידן משאיר למחליפו משברים בכל מקום בעולם". במאמר המערכת הובע החשש כי אם סגנית הנשיא האריס תיבחר לנשיאות, היא לא תפעל לשינוי של ממש במדיניות לעומת זו הנוכחית של ביידן.

המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף (צילום: רויטרס)
המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף | צילום: רויטרס
המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף (צילום: רויטרס)
המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף | צילום: רויטרס

חשוב להבהיר כי לאורך שבועות ארוכים צבא ארה"ב לא מפעיל שום ספינות מלחמה ונכסים צבאיים בים סוף, למרות האיום הנשקף על ידי החות'ים. צבא ארה"ב מפעיל את נושאות המטוסים תיאודור רוזוולט ואברהם לינקולן, שפועלות בעיקר באזור מפרץ עומאן, ומשם ככל הנראה מבצע את התקיפות האחרונות בתימן. הכוח היחיד הפעיל בים סוף הוא כוח המשימה המשולב של האיחוד האירופי. 

גם היום, כשלושה שבועות לאחר שהותקפה, המכלית Sounion ממשיכה לבעור בלב ים סוף. המכלית, בבעלות יוונית, הנושאת יותר ממיליון ליטר נפט, הותקפה על ידי החות'ים בכמה נשקים ואמצעי לחימה, ומאמצים בין-לאומיים לחילוצה וגרירתה נכשלו בשבוע שעבר. כוח המשימה הביטחוני של האיחוד האירופי בים סוף עדכן כי לא מתקיימים תנאים בטוחים לביצוע מבצע החילוץ והגרירה, שהיה אמור להתבצע על ידי כוחות קטאריים ויווניים.