איראן נערכת להתקדם שלב נוסף ומכריע לעבר פיתוח פצצה גרעינית, כך דווח הלילה (בין שלישי לרביעי) באתר האופוזיציה "איראן אינטרנשיונל". על פי הדיווח, המתבסס על שלושה מקורות שונים באיראן, ועל בסיס שינוי בהערכת המודיעין האמריקני, באיראן ביצעו כמה פעולות לקראת אפשרות של פיתוח מתקן נפץ – המרכיב השלישי וההכרחי הדרוש לאיראן כדי לפתח נשק גרעיני.

על פי הדיווח, איראן מחדשת את פעילות קבוצת הנשק שלה לפיתוח בחשאי של מתקן הנפץ באמצעות ארגון מחדש של "הארגון למחקר ופיתוח הגנתיים" (SPND), וכן השארתו בתפקיד של מוחמד אסלאמי כראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית. במשך שנים נכתב בהערכת המודיעין האמריקני כי "איראן לא מבצעת כעת פעולות הכרחיות לפיתוח מתקן הנפץ", אולם בהערכת המודיעין האחרונה מחודש יולי הושמט הנוסח הזה. במקום זאת, נכתב כי איראן "מבצעת פעולות שנועדו לשפר את עמדתה לקראת פיתוח של מתקן נפץ, אם תבחר לעשות זאת".

הממצאים האחרונים מלמדים על כך שאיראן מגבירה את המאמצים שלה להשלים את כל רצף הייצור של נשק גרעיני, הכולל העשרת אורניום, השגת מרכיב לנשיאת הפצצה ופיתוח של מתקן נפץ. נכון להיום, באופן רשמי, איראן מחזיקה בכמות של אורניום מועשר המספיקה תיאורטית לפיתוח כמה פצצות, וכן בטילים בליסטיים שיכולים לשאת את הפצצה. מתקן נפץ היא יכולת שעדיין אין ברשותה, והכרחית לפיתוח נשק גרעיני.

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין (צילום: רויטרס)
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין | צילום: רויטרס

SPND הוקמה כחברת בת של משרד ההגנה של איראן בשנת 2010 ופעלה בכפיפות אליו. ואולם, כשבוע לפני מותו של איברהאים ראיסי באמצע מאי, הועבר חוק שהפך אותה לארגון עצמאי שאינו כפוף למשרד ההגנה. מוחסן פחריזאדה, "אבי תוכנית הגרעין האיראנית", שחוסל בנובמבר 2020 בפעולה שיוחסה לישראל, עמד בעבר בראש ה-SPND. החוק החדש שעבר לפני מותו של ראיסי קובע כי הארגון הזה יוכל לפעול תחת חסות לשכתו של המנהיג העליון עלי ח'אמנאי.

סעיד בורג'י ואכבר מוטליב-זאדה, שני מומחי נשק איראניים הנתונים לסנקציות מארה"ב, מפקחים כעת על פיתוח מערכות ליזימת פיצוץ גרעיני. הפיתוח הזה מתבצע תחת פיקודו של גנרל רזא מוזאפאריניה, לשעבר נשיא אוניברסיטת מאלכ אשתר שכיהן גם כסגן המחקר התעשייתי במשרד ההגנה של איראן. הוא נחשב ליורשו של פחריזאדה בראשות ה-SPND לאורך שלוש השנים האחרונות, ונחשב לחלק מתוכנית הנשק הגרעיני של איראן.

אתר הגרעין בנתנז (צילום: google earth)
אתר הגרעין בנתנז | צילום: google earth

מקור המעורה בפרטים במשרד ההגנה של איראן אמר כי הקמה של ארגון ה-SPND באופן עצמאי עם תקציב משלו וללא פיקוח הוא חלק מהותי בתוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית.

סוגיה נוספת שמעידה על התקדמות איראנית בנושא היא ההחלטה של נשיא איראן החדש מסעוד פזשכיאן להותיר את מוחמד אסלאמי בתפקיד ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית. אסלאמי נחשב לדמות מפתח בתוכנית הגרעין האיראנית, גם ביחס לאחרים שעמדו בתפקיד לפניו. כך לדוגמה, בשנים 1989-1987 כיהן אסלאמי כסגן ראש המחלקה לפיתוח פרויקטיה בארגון התעשייתי של משרד ההגנה של איראן. בין היתר הוא הוביל צוות בכיר של איראן שנשלח לדובאי כדי להיפגש בחשאי עם עבדול קאדר ח'אן, מדען הגרעין מפקיסטן שלימים הודה כי העביר לאיראן טכנולוגיה בתחום הגרעין וציוד העשרה. גם במסמכי ארכיון הגרעין האיראני שנגנבו על ידי המוסד בשנת 2018 עולה שמו של אסלאמי כדמות מפתח בפרויקט הגרעין.

מוחמד אסלאמי, ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית (צילום: רויטרס)
מוחמד אסלאמי, ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית | צילום: רויטרס

התקופה האחרונה מאותתת על הסלמה חמורה בהתקדמות של איראן בתוכנית הגרעין, דווקא בחסות המלחמה בישראל וההתמקדות העולמית בנעשה בעזה. לאחרונה הזהיר אנתוני בלינקן, שר החוץ של ארה"ב, כי זמן הפריצה של איראן לנשק גרעיני ככל הנראה ירד לפרק זמן של שבוע בלבד. בנוסף, ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, הזהיר כי בחודשים האחרונים ניכר שבאיראן מדברים יותר בגלוי על השגת נשק גרעיני.


איראן הגדילה לאחרונה את כמות הצנטריפוגות
 ומתקני ההעשרה בשני מתקני הגרעין המרכזיים שלה, בנתנז ובפורדו. על פי דיווח שפורסם בוושינגטון פוסט, הגברת קצב ההעשרה בפורדו בלבד עלולה להיות בעלת משמעות דרמטית. בעקבות הוספת מתקני ההעשרה, תוכל איראן להשיג בכל חודש כמות של חומר גרעיני המספיק לבנייתן של כמה פצצות גרעיניות, אם בטהראן יחליטו לפתח נשק גרעיני.

צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו (צילום: AP)
צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו | צילום: AP

הגרעין האיראני (צילום: AP)
הגרעין האיראני | צילום: AP

לצד הזינוק המשמעותי בקצב העשרת האורניום של איראן, וחרף העובדה כי היא מקצרת מאוד את משך הזמן הדרוש לה, אם תחליט לפתח פצצה, להעשיר אורניום ברמה הנדרשת (90%), עדיין חסר לה מרכיב מרכזי אחד. בכל תרחיש שבו איראן מחליטה לפתח פצצה גרעינית – היא זקוקה למתקן נפץ. על פי ההערכות, פיתוח שכזה עשוי להימשך בין כמה חודשים ואולי אף שנתיים.

בשנת 2003 הודיעה איראן רשמית על סגירת "תוכנית אמאד" - תוכנית הנשק שפעלה ברפובליקה האיסלאמית ופעלה לפתח נשק גרעיני. מאז, באופן רשמי, אין מידע גלוי על כך שאיראן פועלת לפתח את מתקן הנפץ שנחשב לשלב החסר והקריטי שלה בדרך לנשק גרעיני.

 

 

 

 

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר)לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשתהיכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה
  2. אמצעי לנשיאת הפצצהמה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת
  3. מתקן נפץ הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עזהיכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.