המתח באיראן גובר לקראת הסיבוב השני של הבחירות לנשיאות שייערך ביום שישי בין המועמד הקיצוני סעיד ג'לילי והמועמד הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן. למרות אדישות גדולה בסיבוב הבחירות הראשון, עם שיעור ההצבעה הנמוך ביותר מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 – במהלך הימים האחרונים ניכרת תכונה גדולה באיראן לקראת הסיבוב השני.
על פי דיווחים שונים, רבים באיראן שאינם מזוהים עם המשטר האיסלאמי הנוקשה, מביעים חשש גדול מאפשרות בחירתו של ג'לילי למחליפו של איבראהים ראיסי שנהרג בהתרסקות מסוק באמצע חודש מאי. לפני הסיבוב הראשון ביום שישי שעבר, ג'לילי לא נחשב כמועמד בעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח. למרות זאת, הוא עלה לסיבוב השני יחד עם פזשכיאן, לאחר שהשיג הרבה יותר קולות מהמועמד השמרני המוביל השני, יו"ר הפרלמנט מוחמד-באקר קאליבאף, שנחשב אז כבעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח.
כעת, על רקע החשש מניצחונו של ג'לילי גם בסיבוב השני, יוצאים גורמים רבים באיראן ב"קמפיין גוועאלד" – במטרה להמריץ ציבור גדול של מצביעים אדישים לקלפיות כדי שיבחרו ביריבו, פזשכיאן. אתר האופוזיציה "איראן אינטרנשיונל", ממקום מושבו בארה"ב, דיווח כי נעשים ניסיונות גדולים בקרב אנשי המחנה הרפורמיסטי להמריץ רבים להצביע לפזשכיאן בבחירות ביום שישי, כולל רבים שלא יצאו להצביע בסיבוב הראשון. כך לדוגמה, הבוקר מופצים דבריו של פעיל זכויות האדם כיואן סמימי, שהיה כלוא זמן רב באיראן, שאמר כי למרות שהחרים את ההצבעה בסיבוב הראשון - הוא מתכוון להצביע ביום שישי לפזשכיאן במטרה למנוע את ניצחונו של ג'לילי - שאותו השווה לטליבאן.
שיעור ההצבעה הנמוך בסיבוב הראשון מעיד היטב על חוסר האמון של מרבית הציבור האיראני ביכולתם לשנות ולהשפיע על הנעשה במדינה באמצעות הטלת פתק בקלפי. על פי רוב הפרשנויות וההערכות, מדיניות הפנים והחוץ הכללית של איראן לא תשתנה בעקבות בחירת נשיא חדש, שכן היא מושפעת בראש ובראשונה על ידי המנהיג העליון עלי ח'אמנאי. למרות זאת, גוברים הקולות כי תחת ג'לילי כנשיא תהפוך איראן למקום אפילו יותר קיצוני וחסר סובלנות.
אחד הנושאים שעומדים בלב השיח הציבורי באיראן ונחשב לנפיץ במיוחד היא סוגיית הרעלה. בעקבות מחאות החיג'אב באיראן בשנים 2023-2022, לאחר מותה של מהסא אמיני בספטמבר 2022, הפך הנושא למרכז מחלוקת גדול בציבור האיראני. ג'לילי עצמו כמעט ונמנע מלענות במפורש על שאלות כיצד הוא ינהג בנושא כנשיא, וניכר כי הוא מעדיף להותיר את הנושא מעורפל ולא ברור. לצד זאת, מקורבים לג'לילי, הפעילים בקמפיין הבחירות שלו, סיפקו כמה התייחסויות שעוררו לא מעט חשש.
אמיר-חוסין סבתי, חבר פרלמנט איראני ויועץ לקמפיין ג'לילי, אמר לאחרונה כי כוחות הביטחון צריכים להכות נשים שלא יעמדו בחובת עטיית כיסוי הראש במרחב הציבורי, ויש להילחם בהן "כמו במלחמה נגד הסמים – בחומרה וללא יוצא מן הכלל". גורם נוסף בקמפיין של ג'לילי אמר שיש להתייחס לנשים שלא עוטות חיג'אב כמו "זונות".
סוגיה נוספת שניכר כי מעסיקה מאוד את מתנגדיו של ג'לילי הוא החשש מהרחבת הפגיעה בחופש הביטוי ובהטלת צנזורה והשבתה של כלי תקשורת מרכזיים באיראן. אמיר-חוסין סבתי, יועצו של ג'לילי, קרא להטיל הגבלות נוספת על שירותי האינטרנט באיראן ולפגוע בטכנולוגיית ה-VPN המאפשרת לאזרחים איראנים לעקוף את האיסור להשתמש באפליקציות כמו וואטסאפ ואינסטגרם, שאסורות באיראן. מגזין "אטלנטיק" ציטט תומך נוסף של ג'לילי שקרא להטיל עונש מוות על מי שימכור תוכנות VPN.
במסגרת קמפיין הגוועאלד נגד בחירה בג'לילי, פורסמו ברשתות החברתיות באיראן בימים האחרונים תמונות שלו לבוש ונראה כאיש טליבאן, בליווי טענות וסיסמאות שונות על כך שאיראן תהיה דומה יותר לאפגניסטן אם הוא ייבחר. מתנגדיו של ג'לילי טוענים כי בחירתו תוביל להגברת הדיכוי הפנימי, החרפת הסנקציות על איראן ואפילו עימות צבאי.
שלושה ימים לסיבוב השני והמכריע בבחירות לנשיאות איראן: מתנגדיו של סעיד ג'לילי מחריפים את קמפיין הגעוואלד ומזהירים כי נשיאותו תוביל להגברת הדיכוי הפנימי מבית ותסכן את איראן בהחרפת הסנקציות ואף בעימות צבאי. הקמפיין נועד להעלות את שיעור ההצבעה, בעיקר באמצעות גיוס הצעירים לתמיכה… pic.twitter.com/WUWR710LB7
— Raz Zimmt (@RZimmt) July 2, 2024
ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב כתב כי הקמפיין נועד להעלות את שיעור ההצבעה, בעיקר באמצעות גיוס האזרחים הצעירים לתמיכה בפזשכיאן – במטרה לחסום את דרכו של ג'לילי לארמון הנשיאות. "לא בטוח בכלל שגם הקמפיין הזה יצליח להוציא את הציבור מאדישותו", כותב ד"ר צימט, "במיוחד לנוכח העובדה שפזשכיאן ממשיך לפזול למרכז ולהדגיש את נאמנותו למנהיג ולעקרונות היסוד של הרפובליקה האיסלאמית".