בניסוי נוסף שערכה חברת Neuralink, הושתל בהצלחה בחולה שני שבב מוחי, שנועד לאפשר לחולים משותקים את היכולת להשתמש במכשירים דיגיטליים על ידי חשיבה בלבד וללא צורך במגע - כך הודיע בשבוע שעבר המיליארדר אילון מאסק, מייסד החברה בריאיון לפודקאסט של לקס פרידמן בארצות הברית.
Neuralink נמצאת בעיצומו של ניסוי פורץ דרך, שנועד לסייע לאנשים עם פציעות בעמוד השדרה באמצעות שבב אלקטרוני שמושתל במוחם. בחלקו הראשון של הניסוי, השבב אפשר למטופל הקודם לשחק במשחקי וידאו, לגלוש באינטרנט, לפרסם ברשתות חברתיות ולהזיז סמן במחשב הנייד שלו.
במהלך הריאיון בפודקאסט של לקס פרידמן, ששוחרר ביום שישי ונמשך יותר משמונה שעות, מייסד החברה ציין כי המטופל שהשתתף בניסוי השני סובל מפציעה בעמוד השדרה בדומה למטופל הראשון, ושהפך למשותק עקב תאונת צלילה. מאסק ציין ש-400 מהאלקטרודות בשבב שהושתל במוחו של המטופל השני פועלות. באתר האינטרנט שלה, Neuralink ציינה שהשתל שלה משתמש סך הכול ב-1,024 אלקטרודות.
מאסק לא חשף מתי Neuralink ביצעה את השתלת השבב למטופל השני, אך ציין שהוא מצפה ש-Neuralink תספק את השתלים לשמונה חולים נוספים כבר השנה, כחלק מהניסויים הקליניים שהיא מבצעת.
המשתתף הראשון בניסוי, נולנד ארבו, התראיין גם הוא בפודקאסט, יחד עם שלושה מנהלים ב- Neuralink, שנתנו פרטים על אופן פעולת השתל והניתוח שבוצע בהנחיית רובוט. לפני שארבו ביצע את ניתוח ההשתלה בחודש ינואר, הוא השתמש במחשב על ידי שימוש במקל שהחזיק בפיו כדי להקיש על המסך של מכשיר הטאבלט. ארבו אמר שכעת, עם השתל, הוא יכול רק לחשוב על מה שהוא רוצה שיקרה על מסך המחשב, והמכשיר גורם לזה לקרות. לדבריו, המכשיר נתן לו מעט עצמאות והפחית את תלותו במטפלים.
בשלבים הראשונים לאחר הניתוח, ארבו התמודד עם בעיות, כאשר החוטים הזעירים של השתל שלו נסוגו, וכתוצאה מכך נוצרה הפחתה חדה באלקטרודות שיכולות למדוד אותות מוחיים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי ב-Neuralink היו מודעים לנושא הזה מניסויים קודמים שבוצעו בבעלי חיים. החברה טענה כי היא שחזרה את יכולת השתל לנטר את אותות המוח של ארבו על ידי ביצוע שינויים שכללו שינוי אלגוריתם והפכו את המכשיר לרגיש יותר. ארבו שיפר את שיא הקודם שלו במהירות שבה הוא יכול לשלוט בסמן עם מחשבות בלבד, כשרק 10 עד 15 אחוזים מהאלקטרודות פועלות, אמר מאסק בפודקאסט.