יומיים לאחר הפיגוע במעבר אלנבי שבו נרצחו יוחנן שחורי, יורי בירנבאום ואדריאן מרסלו פודסמסר שעבדו במסוף, בירדן מקיימים היום (שלישי) בחירות לפרלמנט בממלכה, בצל המתיחות האזורית. הבחירות הללו מתקיימות כשברקע גובר הרגש האנטי-ישראלי והאחים המוסלמים שמתמודדים עשויים לנצל את המצב כדי לחזק את כוחם.

מי בעל זכות הצבעה בבחירות בירדן ומי מתמודד?

  • 5,115,219 ירדנים הם בעלי זכות הצבעה מתוך כ-11 מיליון תושבים. בהם 47.4% גברים ו-52.6% נשים, וכן כ-46% מבעלי זכות ההצבעה הם צעירים מתחת לגיל 35.

  •  1,634 מועמדים בסך הכול, מתוכם 697 ברשימות הכלליות (מהן 505 גברים ו-193 נשים) ב-197 רשימות מקומיות וכלליות על 138 מושבים בפרלמנט.

  •  בממלכה 18 מחוזות בחירה מקומיים. הבחירות מתקיימות בפיקוח ועדת הבחירות העצמאית.

 האחים המוסלמים מנסים לצבור כוח

בצל הזעם הציבורי על ישראל, האחים המוסלמים הקיצוניים שרצים בבחירות - מנסים לנצל את המצב כדי להשיג כמה שיותר תמיכה ודריסת רגל משמעותית. זאת ברקע המלחמה בעזה והחגיגות ברחובות הממלכה ההאשמית, אחרי הפיגוע בגשר אלנבי. הניסיון של קיצוניים לצבור כוח מבטא את המאמץ לערער את היציבות בממלכה ולפגוע בקשר עם ישראל. 

זירת הפיגוע במעבר אלנבי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הירדנים הוציאו גינוי רפה לפיגוע במעבר אלנבי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לפי פרשן ירדני בכלי תקשורת ערבי מרכזי, "בבחירות לפרלמנט בירדן מתמודדות מפלגות רבות, במיוחד מטעם האופוזיציה, שרואה בבחירות האלו לא הוגנות ולא חופשיות". הפרשן הירדני אמר: "הבחירות הן העתק וחידוש של הבחירות הקודמות - אבל עם אופי שונה, בגלל הרפורמה של המלך עבדאללה השני ב-2022".

עוד ציין הפרשן, כי "הפרלמנט הולך להיות שוב עיוות שמושפע ממפלגות חזקות וקיצוניות כמו האחים המוסלמים". עם זאת, הפרשן מאמין שהכוח האמיתי הוא עדיין של הממלכה.

בית המלוכה קרוע בין הקולות ברחוב לצורך ביציבות

על רקע הפיגוע הקשה בגשר אלנבי שהתסיס את הרחוב בירדן, המלך עבדאללה השני מאפשר לתושבים להוציא קיטור - עם קיום הפגנות זעם המוניות, הצתת דגלי ישראל וקריאות הלל לדובר הזרוע הצבאית של חמאס אבו עובידה. במקביל, בית המלוכה הירדני נדרש למנוע מהאירוע לצאת מפרופורציות כדי שהיציבות הביטחונית לא תיפגע. זאת בשל הקשרים האסטרטגיים של ישראל עם ירדן, שמקבלת כמות לא מבוטלת של מים וגז.

בנימין נתניהו והמלך עבדאללה (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
ברית אסטרטגית, המלך עבדאללה וראש הממשלה נתניהו | צילום: FRANCK FIFE, getty images

השתיים מקיימות שיתופי פעולה נרחבים בתחומי הביטחון והמודיעין, ולירדן תפקיד חשוב בשמירה על הביטחון לאורך הגבול המזרחי. משרד החוץ הירדני הוציא גינוי רפה בלבד לפיגוע: "אנחנו מדגישים את עמדתה הנחרצת של הממלכה הירדנית שמתנגדת ומגנה אלימות ופגיעה באזרחים מכל סיבה שהיא. אנחנו קוראים לטפל בכל הנסיבות וצעדי ההסלמה שהובילו לכך".