דרמה בבחירות לנשיאות בוונצואלה: ועדת הבחירות הודיעה הבוקר (שני) כי הנשיא ניקולס מדורו ניצח עם 51% מהקולות וזכה בכהונה שלישית - באופן הסותר לחלוטין את המדגמים והסקרים האחרונים שנערכו. מנגד, באופוזיציה טוענים כי המועמד מטעמם, אדמונדו גונזלס, ניצח עם יותר מ-70% מהקולות. בעולם מביעים ספקנות גדולה לטענה לניצחונו של מדורו, ודורשים להציג את תוצאות האמת.

על פי ועדת הבחירות, גונזלס זכה ב-44% מהקולות בלבד, אולם באופוזיציה מציגים מדגמים שונים שבהם הוא זוכה ליותר מ-66%. בתמונות שונות המגיעות בשעות האחרונות מוונצואלה נראים עימותים של אזרחים, ככל הנראה מטעם האופוזיציה, עם כוחות הביטחון, באזורים שונים במדינה. מטעם האופוזיציה נטען כי חיילים ושוטרים לקחו בכוח תיבות הצבעה מקלפיות רבות.

 

 

 

 

בעולם מביעים ספקנות גדולה מהטענה שמדורו ניצח בבחירות. שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן אמר כי לארה"ב יש "חששות רציניים שהתוצאות שהוכרזו אינן משקפות את רצון הבוחר של העם בוונצואלה". נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי, איש הימין המתנגד לשלטון השמאל של מדורו, כתב: "הדיקטטור מדורו, החוצה! תושבי ונצואלה בחרו לסיים את הדיקטטורה הקומוניסטית. הנתונים מעידים על ניצחון לאופוזיציה".

 

 

גם הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו, איש המפלגה הרפובליקנית, כינה את תוצאות הבחירות בוונצואלה: "הונאה מוחלטת". בסדרת ציוצים טען בין היתר כי גונזלס ניצח בכ-30% והעריך שמשטר מדורו צפוי להפיל את רשת האינטרנט כדי להתמודד עם המחאות הצפויות להתפתח במדינה.

 

 

גם נשיא צ'ילה, גבריאל בוריץ', איש השמאל הסוציאליסטי, הביע ביקורת על תוצאות הבחירות בוונצואלה, ואמר כי "מדורו צריך להבין שהעולם לא יכול להאמין לתוצאות שהוצגו", וקרא להציג את תוצאות האמת. ריצ'י טורס, חבר בית הנבחרים בארה"ב מטעם המפלגה הדמוקרטית, כתב: "מדורו לא זכה בכהונה שלישית, הוא גנב אותה". המחוקקת האמריקנית מריה אלווירה סלזאר מהמפלגה הרפובליקנית כתבה: "הדיקטטור מדורו מנסה לגנוב את הבחירות פעם נוספת".

 

 

 

 

זו אינה הפעם הראשונות שבה יש סערה סביב הבחירות בוונצואלה, ועולים קולות רבים הטוענים שמדורו "גנב את הבחירות". בשנת 2019 מדורו סירב להכיר בניצחונו של איש האופוזיציה חואן גוייאדו, למרות שהוא הושבע כנשיא בפועל של ונצואלה. בשל כך התדרדרה המדינה למשבר חוקתי נרחב, עם היעדר משילות בחלקים רבים ואי הסכמה של רבים מהאזרחים להכיר בסמכות המשטר.

ניקולס מדורו נשיא ונצואלה (צילום: רויטרס)
ניקולס מדורו נשיא ונצואלה | צילום: רויטרס
ניקולס מדורו נשיא ונצואלה (צילום: רויטרס)
ניקולס מדורו נשיא ונצואלה | צילום: רויטרס

ניקולס הפך לנשיא ונצואלה במרץ 2013, לאחר מותו של הנשיא הקודם הוגו צ'אבס. הוא מוביל את המפלגה הסוציאליסטית במדינה, ומאז שנת 2018 נחשב כמנהיג לא לגיטימי בעיני מספר הולך וגדל של מדינות בעולם - תהליך שהתעצם בעקבות הבחירות בשנת 2019. 

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא איראן לשעבר ראיסי (צילום: reuters)
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי בטהראן | צילום: reuters
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא איראן לשעבר ראיסי (צילום: reuters)
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי בטהראן | צילום: reuters

בשל העובדה שהוא מנודה יחסית בקרב הקהילה הבין-לאומית, מדורו התקרב מאוד בשנים האחרונות לאיראן. בין השאר קיים סחר נרחב בין המדינות, גם בתחום הנפט, אך מתקיים גם שיתוף פעולה הדוק בתחום הצבא והביטחון. כך למשל, איראן מייצאת לוונצואלה מגוון נרחב של כלי נשק ואמצעי לחימה - החל מכטב"מים מתאבדים ועד סירות קרב.