מפלגת הלייבור רשמה ניצחון מוחץ בבחירות אתמול (חמישי) בבריטניה - והביסה את מפלגת השמרנים, שיורדת מהשלטון בלונדון לאחר 14 שנים ברציפות. מדגמי הבחירות צופים כי הלייבור השיגה 410 מושבים בפרלמנט, לעומת השמרנים שהשיגו רק 131.
BREAKING: Moment exit poll revealed.
— Sky News (@SkyNews) July 4, 2024
Labour will win a landslide victory in this general election, defeating the Conservative Party that has been in power since 2010, the broadcasters' exit poll suggests.https://t.co/xItZsH7tea
Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/sgkGdGG9qZ
לפי המדגמים בממלכה, הלייבור מקבלים 410 מושבים מתוך 650 מושבים בפרלמנט הבריטי. השמרנים מקבלים 131 מושבים. המפלגה הליברל-דמוקרטית עם 61 והפתעת הבחירות עם 13 מושבים: מפלגת "הרפורמה" הימנית-פופוליסטית של נייג'ל פרג', שקידם בעשור הקודם את רעיון הברקזיט, יורו-סקפטי מובהק ותומך בפוטין.
סונאק הודה בתבוסה של מפלגתו והתקשר לברך את סטארמר על ניצחון מפלגת הלייבור. הוא הבהיר כי יעביר את מושכות השלטון בצורה מסודרת.
הניצחון הגדול של הלייבור מגיע לאחר שהסקרים חזו לאורך זמן ממושך כי ירשמו הישגים יוצאי דופן, ואולי אף חסרי תקדים. מנהיג הלייבור קיר סטארמר יהפוך החל ממחר לראש ממשלת בריטניה, לאחר שיקבל את ברכתו של המלך צ'ארלס השלישי, ויחליף את רישי סונאק בבית ראש הממשלה ברחוב דאונינג מספר 10.
התבוסה הגדולה של השמרנים מגיעה לאחר כמה שנים קשות בשלטון, שכללו חוסר שביעות רצון משורה ארוכה של ראשי ממשלה שהתחלפו בקצב מהיר - מדיוויד קמרון שהתפטר לאחר משאל העם על הברקזיט, תרזה מיי, בוריס ג'ונסון, ליז טראס ורישי סונאק. לאורך השנים האחרונות עלתה ביקורת קשה על הנהגת השמרנים, החל ממסיבות הקורונה של ג'ונסון, המשבר הכלכלי של טראס ותחושה כללית של היעדר בעל בית שמנהל את המדינה, שעסוק בעיקר במריבות פנימיות.
שיטת הבחירות בבריטניה
- ההצבעה מתבצעת ב-650 מחוזות בחירה – שכל אחד שולח נציג אחד.
- הנציג שנבחר מכל מחוז הוא זה שקיבל את מספר הקולות הגדול ביותר, לא משנה מה היה אחוז ההצבעה בו ובאיזה פער הוא ניצח.
- כך, מפלגה בודדת יכולה להשיג רוב כה גדול – ולעיתים, כמו במקרה הצפוי השבוע, גודל המפלגה בפרלמנט יעלה בהרבה על גודל התמיכה בה בקרב האוכלוסייה. על פי סקרים שונים, הלייבור זוכה כיום לכ-40% תמיכה בציבור הבריטי, אך ביכולתה לזכות בכ-70% מכלל המושבים בפרלמנט.
- בשל התפלגות הקולות, במחוזות רבים מפלגת ימין קיצוני או פופוליסטי, כמו מפלגת הרפורמה של נייג'ל פרג', חיבלה בסיכויי מועמד מפלגת השמרנים (ימין מתון) לנצח – ולמעשה סייעה בכך להגדלת הניצחון של הלייבור.
ראש הממשלה החדש של בריטניה
- קיר סטארמר, בן 61, מנהיג מפלגת הלייבור משנת 2019, נכנס לפוליטיקה בשנת 2015. עבד לפני כן כעורך דין לענייני זכויות אדם ועמד בראש התביעה הכללית של אנגליה וויילס.
- תואר בניו יורק טיימס כ"רציני, אינטנסיבי, פרקטי, ולא שופע כריזמה - אך ככזה שרבים רואים בו דמות של מנהיג".
- נשוי ליהודייה, מגדיר עצמו כציוני. לאחר שעלה לראשות הלייבור סילק מהמפלגה את מנהיגה הקודם, ג'רמי קורבין, שהכחיש כי בתקופת מנהיגותו פשתה האנטישמיות בשורות המפלגה.
- נבחר בתחילה על מצע "שמאלי", אך עבר התמרכזות לאחר הניצחון.
- מתחילת המלחמה קידם עמדה נוחה יחסית לישראל, התנגד לקרוא להפסקת אש חד-צדדית.
- פרשנים מעריכים כי הוא לא צפוי לקדם מדיניות אנטי-ישראלית, ואף עשוי להגביל את עצמאותו של שר החוץ שלו דיוויד למי, שנחשב כבעל עמדות פחות נוחות לישראל. על פי ההערכות, הוא צפוי להתנגד לקריאות להטלת אמברגו נשק על ישראל.