שני גורמים אמריקנים רשמיים ושני גורמים ישראלים אמרו אמש (שלישי) לפוליטיקו כי המשא ומתן לעסקת חטופים וסיום המלחמה על סף קריסה - ואין הסכם חלופי שיכול לבוא במקומו.
ההצעה הנוכחית, שנוסחה על ידי ישראל, ארה"ב, מצרים וקטאר במשך מספר שבועות - היא התצורה החזקה ביותר לעסקה עד כה, אמרו הגורמים. זאת, מכיוון שהיא כוללת תנאים המותאמים לדרישות של חמאס וישראל כאחד. ישראל חתמה על ההצעה - אבל חמאס הבהיר בהצהרות פומביות שהוא לא יקבל את ההסכם.
המצב מייצר דאגה בקרב הגורמים האמריקנים, וחשש שגם ההצעה הזו תדשדש בדיוק כפי שקרה בפעמים הקודמות - עם המשך לחימה בין ישראל לארגון הטרור וחוסר כיוון ברור לסיום המלחמה והחזרת החטופים. מדובר בהערכה חמורה בהרבה ממה שגורמים רשמיים בארה"ב מציגים באופן פומבי - למרות שהבהירו את הדחיפות בהבאת חמאס להסכמה, הם אמרו שוב ושוב בימים האחרונים ששני הצדדים קרובים לחתימה.
עוד דווח בפוליטיקו כי רק לפני כמה שבועות בממשל ביידן חשו אופטימיות - אחד הגורמים האמריקנים אמר שחמאס אותת שהוא מסכים לעסקה המוצעת. למרות שישנם גורמים בבית הלבן שנותרו בטוחים בתהליך, רבים אחרים מתוסכלים מהרטוריקה של ארגון הטרור ואינם בטוחים אם דבריו הם טקטיקה של מו"מ - או דווקא התנגדות אמיתית להסכם.
"אנחנו לא יודעים אם סינוואר רוצה את העסקה", אמר אחד הגורמים שמעורה בפרטי ההסכם. "אבל אם לא נגיע לעסקה, יש סיכוי שאיראן תתקוף וזה יסלים לעימות מלא וגדול".
שיחות המו"מ חוזרות השבוע לקהיר בכדי לנסות ולהגיע ולהסכמות לגבי פרטי העסקה. החשש הוא שאם חמאס ימשיך לסרב למתווה, הדבר עשוי להגדיל את הסיכוי להסלמה בין ישראל לחיזבאללה ולעימות ישיר בין ישראל לאיראן. "אנחנו לא יודעים אם סינוואר רוצה את העסקה", אמר אחד הגורמים הבקיאים בעמדה של ישראל במו"מ. "אבל אם לא נקבל אותה, יש סיכוי שאיראן תתקוף וזה יסלים לעימות מלא".