הנשיא לשעבר והמועמד הרפובליקני דונלד טראמפ חשף אתמול (חמישי) תוכנית כלכלית מקיפה בפני חברי המועדון הכלכלי של ניו יורק, במטרה להציב את הכלכלה במרכז מסע הבחירות שלו לנשיאות. התוכנית כוללת שורה של צעדים דרמטיים שנועדו לטענתו להוריד מחירים, לצמצם רגולציה ולעודד ייצור מקומי בארה"ב.

"האריס מבטיחה פיקוח על מחירים קומוניסטי, החרמת עושר, העלאת מיסים וחנינה המונית ואזרחות לעשרות מיליוני מהגרים שיצרכו טריליוני דולרים בהטבות פדרליות ויהרסו את הביטוח הסוציאלי והמדיקר (Medicare)", אמר טראמפ והוסיף: "אני מבטיח מסים נמוכים, רגולציות נמוכות, עלויות אנרגיה נמוכות, שיעורי ריבית נמוכים, גבולות בטוחים ופשע נמוך. התוכנית שלי תביס במהירות את האינפלציה".

טראמפ חשף את התוכנית הכלכלית שלו בפני חברי המועדון (צילום: AP)
טראמפ חשף את התוכנית הכלכלית שלו בפני חברי המועדון הכלכלי של ניו יורק | צילום: AP

רפורמה במיסוי תאגידים

במוקד התוכנית עומדת התחייבותו של טראמפ להפחית את שיעור מס החברות מ-21% ל-15%. עם זאת, הטבה זו תינתן רק לחברות המייצרות את מוצריהן בתוך גבולות ארה"ב. מהלך זה מהווה המשך והעמקה של מדיניותו הקודמת, כאשר בתקופת כהונתו הראשונה הוריד טראמפ את שיעור מס החברות מ-35% ל-21%.

מנגד, הנשיא לשעבר הבטיח להגדיל משמעותית את המכסים על חברות המייבאות את מוצריהן מחו"ל. טראמפ הגדיר את מדיניותו כ"מדיניות סחר פרו-אמריקנית המשתמשת במכסים לעידוד ייצור מקומי". גישה זו עומדת בניגוד חד למדיניותה המוצעת של יריבתו הדמוקרטית, קמלה האריס, אשר מציעה להעלות את שיעור מס החברות ל-28%.

מכסים ותוכנית לקרן עושר ריבונית

טראמפ אישרר את תוכניתו להטיל מכס של 10% על כל היבוא לארה"ב, ומכס מוגבר של יותר מ-60% על סחורות מסין. הוא הביע תמיכה בהקמת קרן עושר אמריקנית, שתמומן מההכנסות הצפויות ממכסים אלה. "למה אין לנו קרן עושר? למדינות אחרות יש קרנות עושר. לנו אין כלום", אמר טראמפ. עם זאת, הוא לא סיפק פרטים לגבי יישום התוכנית בפועל, במיוחד לאור העובדה שארה"ב כיום מתמודדת עם גירעונות של טריליוני דולרים.

טראמפ (צילום: AP)
"למה אין לנו קרן עושר? למדינות אחרות יש קרנות עושר. לנו אין כלום" | צילום: AP

ועדת יעילות בראשות אילון מאסק

אחד הצעדים המסקרנים בתוכניתו של טראמפ הוא הכוונה למנות את האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, לעמוד בראש ועדת יעילות חדשה. תפקיד הוועדה יהיה "לערוך ביקורת פיננסית וביצועית מלאה של כל הממשל הפדרלי ולהמליץ על רפורמות דרסטיות". מאסק הגיב בחיוב להצעה, ואמר כי הוא "מצפה לשרת את אמריקה אם תיווצר ההזדמנות. ללא תשלום, ללא תואר, ללא צורך בהכרה".

אילון מאסק (צילום: reuters)
אילון מאסק, האיש העשיר בעולם. בקרוב בעמדת מפתח בממשל טראמפ? | צילום: reuters

 

ביקורת וחששות

התוכנית הכלכלית של טראמפ מעוררת חששות משמעותיים בקרב כלכלנים ואנליסטים בכירים בוול סטריט. רבים מהם מזהירים כי מדיניותו של טראמפ, במיוחד בנוגע למכסים ולהפחתות מיסים נרחבות, עלולה דווקא להגביר לחצים אינפלציוניים במקום למתן אותם. יתרה מכך, קיים חשש כי צעדים אלה עלולים לפגוע בצמיחה הכלכלית ולהגדיל משמעותית את נטל החוב של ארצות הברית.

גולדמן זאקס, אחד מבתי ההשקעות המובילים בעולם, הביע עמדה ביקורתית במיוחד. בהערכה שפרסם הבנק, נטען כי התוכניות הכלכליות של טראמפ עלולות לפגוע בצמיחת התמ"ג. לא זו אף זו, האנליסטים של גולדמן זאקס הגיעו למסקנה מפתיעה לפיה ממשל בראשות האריס עשוי להיות טוב יותר לכלכלה האמריקנית. קמפיין טראמפ דחה בתוקף הערכות אלו, וטען כי הן מוטות פוליטית.

ככל שמתקרב מועד הבחירות בנובמבר, צפוי כי הדיון הכלכלי יתפוס מקום מרכזי עוד יותר במערכת הבחירות, כאשר שני המועמדים מתחרים על אמונם של האמריקנים ביכולתם לטפל ביוקר המחיה ובאתגרים הכלכליים העומדים בפני המדינה.