המונים מתומכי מפלגות השמאל והשמאל הקיצוני יצאו אמש (ראשון) לחגוג את ההישג המפתיע בבחירות בכיכר הרפובליקה בפריז ובערים רבות נוספות ברחבי צרפת. עשרות אלפי בני אדם חגגו וצהלו בלב הבירה הצרפתית, ורבים מתומכי השמאל הקיצוני הניפו דגלי פלסטין לצד דגלי צרפת. עם היוודע תוצאות הסיבוב השני של הבחירות הוכתה צרפת בתדהמה – ולפי שעה לא ברור כיצד תיראה הממשלה הצרפתית הבאה.

הבחירות בצרפת - סיקור N12

עימותים קשים ואלימים נרשמו בין המפגינים תומכי מפלגות השמאל לכוחות הביטחון בערים שונות. תיעודים וסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות חשפו התנגשויות אלימות בין הצדדים, כולל ירי של זיקוקים ואמצעים נוספים מצד המפגינים לעבר השוטרים. בין היתר נרשמו מהומות בפריז, נאנט, ראן, ליון וערים נוספות.

תומכי השמאל חוגגים את הניצחון בפריז עם דגלי פלסטין (צילום: רויטרס)
תומכי השמאל חוגגים את הניצחון בפריז עם דגלי פלסטין | צילום: רויטרס

איחוד מפלגות השמאל הם המנצחים הגדולים של הבחירות, לאחר שהשיגו 174 מושבים בפרלמנט של 577 מושבים בסך הכול. באופן מפתיע לעומת הסקרים, מפלגת המרכז של הנשיא מקרון היא השנייה בגודלה בפרלמנט, עם 156 מושבים, ומפלגת הימין הקיצוני של מרין לה פן, שרשמה ניצחון גדול בסיבוב הראשון בשבוע שעבר, השיגה בסופו של דבר רק 143 מושבים.

ראש הממשלה הפרו-ישראלי התפטר מתפקידו

גבריאל אטל, ראש ממשלת צרפת, שבמשך החודשים האחרונים השמיע כמה פעמים תמיכה חד-משמעית בישראל, הודיע אמש על התפטרותו בעקבות תוצאות הבחירות. "הערב אין למחנה שלי רוב", אמר אטל, ראש הממשלה הצעיר בהיסטוריה של צרפת, מטעמה של מפלגתו של מקרון. אטל הבהיר כי יסכים להישאר בתפקיד למשך האולימפיאדה שתחל בסוף החודש, ועד לכינונה של ממשלה חדשה. מבחינת החוק, הנשיא מקרון אינו חייב למהר למנות מחליף, והוא גם אינו חייב למנות מחליף מהמפלגה הגדולה ביותר, אך הוא כן זקוק לאישור האספה הלאומית.

לראשונה בהיסטוריה של צרפת המודרנית, לאף מפלגה אין רוב ברור ומובהק בפרלמנט – מה שמעמיד אותה במצב לא מוכר ולא ידוע. כעת תחל מלאכת הרכבת הממשלה, שצפויה להיות לא פשוטה בכלל. אחת האפשרויות העומדות בפני מקרון היא לנסות תחילה להקים ממשלה רק עם החלקים המתונים של איחוד מפלגות השמאל, כמו הסוציאליסטים והירוקים. איחוד מפלגות השמאל הוא בעצם בלוק טכני, שרחוק מלהיות הומוגני בין חלקיו השונים מבחינה אידאולוגית.

ראש ממשלת צרפת גבריאל אטל (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת צרפת גבריאל אטל | צילום: רויטרס

כל אפשרות שעומדת בפני מקרון להרכיב ממשלה כעת תהיה קשה ומורכבת. ז'אן-לוק מלנשון, איש השמאל הקיצוני העומד בראש איחוד מפלגות השמאל, ומנהיג של מפלגת השמאל הקיצוני "צרפת הבלתי כנועה" (LFI), עשוי להיות מועמד לראשות הממשלה, אך לא בטוח שכל החלקים השונים של המפלגה יסכימו לשבת תחתיו, שכן מדובר באדם שהואשם לא אחת באנטישמיות – טענות שהוא עצמו הכחיש. אתמול, בנאום הניצחון שלו, אמר בין היתר כי על הממשלה החדשה בצרפת "להכיר במדינה פלסטינית בהקדם האפשרי".

אפשרות נוספת שעומדת בפני מקרון, במקרה שבו שיחות המשא ומתן לא יצליחו להתקדם, היא מינוי ממשלת מומחים שאינם פוליטיקאים. ממשלה כזו תפעל באופן מוגבל יחסית, ורק תהיה אחראית לוודא שהפעולות הבסיסיות של הממשלה מתבצעות ומתקיימות כדי להבטיח ניהול תקין של המדינה.

תומכי השמאל חוגגים את הניצחון בפריז עם דגלי פלסטין (צילום: רויטרס)
תומכי השמאל חוגגים את הניצחון בפריז עם דגלי פלסטין | צילום: רויטרס

מבחינת חקיקה, לא מן הנמנע שהפרלמנט הנוכחי יתקשה לקדם מהלכים מרחיקי לכת, בשל הקושי להשיג הסכמות של הרוב. כך לדוגמה, לאחר הסיבוב הראשון של הבחירות, הודיע ראש הממשלה המתפטר אטל על ביטול תוכנית חקיקה בתחום הפנסיות והתעסוקה – כמחווה למפלגות השמאל, לקראת איחוד הכוחות ביניהם שהבטיח את תוצאות הסיבוב השני של הבחירות.

האנטי-ישראלים במפלגות השמאל הקיצוני

איחוד מפלגות השמאל אינו אחיד בעמדותיו, ובתחומים מסוימים המפלגות שבו עשויות להיות רחוקות למדי. אחת הסוגיות המרכזיות שמפלגות את מפלגות השמאל בצרפת הוא טבח חמאס ב-7 באוקטובר.

מפלגת השמאל הקיצוני LFI של מלנשון, הגדולה באיחוד השמאל, זוכה מאז 7 באוקטובר לביקורת חריפה מרוב המערכת הפוליטית בצרפת על עמדתה, שהיו גם מי שהגדירו אותה כאנטישמית. מלנשון ואנשיו מגנים בחריפות את ישראל ואת פעולתה בעזה, האשימו אותה ברצח עם ואחדים מהם גם כינו את חמאס כ"ארגון התנגדות" לגיטימי.

מלנשון, לצד קריאתו אתמול להכיר במדינה פלסטינית, אמר בעבר, בין השאר כי "הפוליטיקה הצרפתית צריכה להשתחרר מהשפעת הלובי היהודי", והוא התייחס לחמאס כ"תנועת התנגדות". מנואל בומפרד, בכיר במפלגתו של מלנשון, אמר כי "ישראל אחראית לכל ההרג וההרס בעזה". קלמנטין אוטן ממפלגתו של מלנשון אמרה כי "ישראל היא מדינה גזענית וטרוריסטית".

ז'אן לוק מלנשון, ראש איחוד מפלגות השמאל (צילום: reuters)
ז'אן לוק מלנשון, ראש איחוד מפלגות השמאל דורש שמפלגתו תקבל את ראשות הממשלה בצרפת | צילום: reuters

גם אדריאן קוונטננס ממפלגתו של מלנשון תקף את ישראל בחריפות, אמר כי "הכיבוש הישראלי הוא פשע נגד האנושות", וכי ישראל "מפירה זכויות אדם באופן שיטתי". פרנסואה רופין, אף הוא ממפלגת LFI, אמר כי "ישראל מבצעת אפרטהייד נגד הפלסטינים ויש להחרים אותה כלכלית".

גם מלנשון וגם רופין הוזכרו כמועמדים אפשריים להיבחר לתפקיד ראש הממשלה. הבוקר הודיעו באיחוד מפלגות השמאל כי יודיעו בתוך שבוע מי המועמד שלהם לתפקיד – מתוך ניסיון להבהיר שהם ייכנסו לממשלה יחד.