קצב ההתפתחויות במלחמת חרבות ברזל הוא יוצא דופן. זה אמנם נראה כבר כמו זיכרון רחוק, אך בשבוע הבא ימלאו חודש ימים למתקפה ההיסטורית של ישראל נגד מתקני הנפט של המורדים החות'ים בעיר הנמל האסטרטגית, חודיידה.

לפי ניטור של חברות השיט, מאז הפגיעה ב־20 ביולי ועד היום לא הגיעו מכליות לנמל חודיידה, ואלו לא צפויות לשוב גם בחודש הקרוב. זו מכה להכנסות החות'ים במדינה נחשלת במיוחד. קצב הפקת הנפט בתימן אמנם צנח בשני העשורים האחרונים מכ־450 אלף חביות ביום לכ־51 אלף כיום, אבל ההכנסות מהזהב השחור מהוות "אוויר לנשימה" עבור שליחיה של איראן בתימן. החות'ים נהנים משליטה באזורים משופעי נפט, ובמהלך השנים דאגו לשבש את יצוא הנפט של הממשלה הרשמית.

עד התקיפה, הם יצרו לעצמם תעשיית הברחות נפט אדירה דרך נמל חודיידה - נקודת החיבור המרכזית שלהם לסחר בינלאומי. לפי הערכות, הכנסות החות'ים מהתחום מסתכמות בכ־1.8 מיליארד דולר בשנה. דוח של מומחי האו"ם מ־2022 מצא, למשל, כי בין החודשים אפריל־נובמבר של אותה השנה, 69 מכליות שעגנו בחודיידה הובילו כ־1.81 מיליון טונות נפט, ששווים כ־279 מיליארד ריאל תימני (כ־271 מיליון דולר).

חות'ים (צילום: AP)
חות'ים | צילום: AP

היה קשה עוד קודם

פעמים רבות מתייחסים אל החות'ים כמקשה אחת עם האיראנים, אבל זה לא בהכרח משקף את המציאות. החות'ים הם שבט שיעי־זיידי, פלג דתי שמהווה כ־35% מהאוכלוסייה בתימן, ואילו האיראנים הם שיעים־ג'עפרים - האסכולה ההלכתית הנפוצה בזרם.

עם זאת, הצטלבות אינטרסים בין הצדדים הובילה לשיתוף פעולה של כעשור וחצי ביניהם, וכך החות'ים ששורשיהם במחוז צעדה בצפון־מערב המדינה כבשו לאורך מלחמת האזרחים שטחים נרחבים ואסטרטגיים, כמו הבירה צנעא ועיר הנמל חודיידה.

המדינה הענייה ביותר והמאוכלסת ביותר בחצי האי ערב מתנהלת מאז אפריל אשתקד תחת הפסקת אש שברירית, שבמסגרתה הקהילה הבינלאומית מכירה במועצת נשיאות, שמונה פלגים שונים, ויושבת בעדן. החות'ים שולטים על כשליש משטחה של המדינה, אבל הוא מכיל כ־70%־80% מהאוכלוסייה. במדינה נורמטיבית זה היה מניב להם הכנסות ענק, אבל הכנסותיהם ממסים מוערכות בכ־180 מיליון דולר בלבד.

"אינני חושב כי התקיפה החד־פעמית של חיל האוויר המפואר שינתה לטובה או לרעה", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "המצב בתימן היה קשה עוד קודם לכן. זו מדינה כושלת, מהכושלות ביותר בעולם, שעברה אפילו את סומליה".

שטפונות בצנעא, תימן (צילום: רויטרס)
שטפונות בצנעא, תימן | צילום: רויטרס

השפעות שינויי האקלים

במדינה שבה העוני שולט, כפי שציין ד"ר גוז'נסקי, ענף החקלאות מהווה כ־73.5% מהכנסות התושבים, כ־54% מהמשרות, אך מהווה רק כ־15% מהתמ"ג. אותם חקלאים ואף כלל אוכלוסיית תימן סובלים מהשפעות ההתחממות הגלובלית. מחקר שביצע הבנק העולמי בנושא הגירת אקלים במזרח התיכון מצביע, בין השאר, כי הטמפרטורה הממוצעת עלתה ב־1.8 מעלות צלזיוס מאז 1960 וצפויה לעלות בעוד 3.3־1.2 מעלות עד 2060.

מנגד, כמות המשקעים בירידה, בזמן שכ־84% מהעניים בסביבה הכפרית נשענים על חקלאות תלויית גשם. השפעות שינויי האקלים הביאו לאחרונה לנזק חריג, ולפחות 57 איש נהרגו כתוצאה משיטפונות. יתרה מכך, לפי משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA), הממטרים שהחלו בסוף יוני והתגברו בתחילת אוגוסט, פגעו בכ־34 אלף משפחות. "היקף האסון הוא עצום", הסביר מאט הובר, ראש צוות OCHA בתימן. במחוז חודיידה, יותר מ־6,000 משפחות נעקרו מבתיהן בשל הנזק לבתים ולתשתיות קריטיות. בתקשורת הערבית לא חסכו ביקורת מהמורדים החות'ים שנאלמו מול ההרס.

לא הורידו רגל מהגז

ארה"ב הקימה לפני תשעה חודשים קואליציה כדי להשיב את התנועה בים האדום לשגרה, נתיב שדרכו חצו 30% מתנועת ספינות המכולות העולמית - עד שהחות'ים החלו לתקוף ספינות באופן תדיר. לפי דוח של הבנק העולמי, התנועה בתעלת סואץ ובבאב אל־מנדב, השער הצפוני והדרומי בהתאמה של הים האדום, ירדה נכון לסוף מרץ במחצית.

בה בעת, התנועה הימית מתקיימת, ולכן היקף השיט בכף התקווה הטובה זינק ב־100%. לצד העיכובים בשרשראות האספקה ועלויות נוספות שנובעות מהתארכות הדרך מאירופה והים התיכון למזרח הרחוק, נוצרה סיטואציה אירונית. הדרכים הארוכות יותר ב־53% מביאות לפליטה רבה יותר של פחמן דו־חמצני. אותו גז מזהם שמגביר את אפקט החממה ואת השפעות שינויי האקלים. אותם שינויי אקלים שפוגעים גם בחות'ים.

אולם בניגוד למה שניתן לחשוב, החות'ים לא הפחיתו את היקף הפעילות הצבאית שלהם מאז המכה שקיבלו ביולי, והם ממשיכים כל העת במתקפותיהם בים האדום.

אלו מעידות מחד גיסא על כישלון כוחות הקואליציה להגנת השיט להשיב את הסדר לים האדום, אך מאידך גיסא גם על הפעילות הסיזיפית שאיתה מתמודד הצי החמישי של פיקוד מרכז האמריקאי. כמעט על בסיס יומיומי ולעתים אף בתכיפות רבה יותר, האמריקאים מפרסמים על פעילות צבאית חות'ית.

כך, למשל, ביום שלישי הצליחו האמריקאים להשמיד שני כלי שיט של החות'ים. ביום שישי שעבר, פיקוד מרכז האמריקאי מסר כי הותקף משגר טילים חות'י וכשב"מ. בד בבד, יורטו שני כטב"מים מעל הים האדום. "אותם נשקים היוו איום ברור ומיידי על הכוחות האמריקאיים והקואליציה ועל אוניות סוחר במרחב. ההתנהגות המסוכנת הזו של החות'ים שבהם תומכת איראן, מוסיפה לאיים על היציבות והביטחון האזורי", מסרו האמריקאים.

"בזמן שהמצב של תימן מידרדר, המורדים החות'ים אמורים לנהל מדינה, ויותר קשה להם", מסכם ד"ר גוז'נסקי. "השיטפונות לא מקלים, אבל זה לא מה שיפיל את החות'ים. מאז פרוץ השיטפונות הם ביצעו שיגורים נוספים, אבל בגלל שהאמריקאים מסכלים אז אלו לא מגיעים לאזורנו".

לאחר שבחודש יוני היו שתי התרעות בעיר אילת, בחודש יולי הייתה התרעה אחת (ירי רקטות וטילים), בבוקר שאחרי התקיפה על נמל חודיידה, ואוגוסט שקט בינתיים. האם ההרתעה אכן נושאת פירות? רק הזמן יגיד.

 הכתבה פורסמה לראשונה בגלובס