השאלה הגדולה ביותר שמעסיקה כעת את המזרח התיכון בפרט והעולם בכלל היא כיצד תיראה התגובה של איראן לחיסול בכיר חמאס איסמאעיל הנייה בלב טהראן. על פי דיווח בניו יורק טיימס שפורסם אמש (רביעי), מנהיג איראן עלי ח'אמנאי הורה למפקדי משמרות המהפכה והצבא לתקוף את ישראל ישירות. באיראן רואים בחיסול השפלה גדולה, ולמרות שלא נפגע אזרח איראני – נפגעה באופן ניכר יכולת ההרתעה של איראן ותדמיתה הביטחונית האזורית.

חיסול הנייה בטהראן - סיקור N12

על פי כל הפרסומים, ישראל היא זאת שעומדת מאחורי חיסולו של הנייה, והיא רצתה באופן מיוחד לעשות את זה דווקא על אדמת איראן. בעולם מביעים חששות כבדים מהסלמה חמורה של העימות – עד לכדי מלחמה ישירה. עוד פורסם אתמול בדיווח בניו יורק טיימס, כי ח'אמנאי הורה לצמרת הביטחונית באיראן להיערך גם בהגנה – מתוך חשש שישראל וגם ארה"ב יתקפו ישירות באיראן כחלק מהרחבת הלחימה.

חמינאי בטקס האשכבה של איסמאעיל הנייה בטהרן
חמינאי בטקס האשכבה של איסמאעיל הנייה בטהרן

בכירים בישראל העבירו לאחר חיסול הנייה את המסר כי ישראל אינה מעוניינת בהסלמת הלחימה עם איראן, אך דווח גם כי בירושלים מאותתים שלא יהססו לעלות מדרגה בתקיפות אם יהיה בכך צורך. מנגד, בעולם פועלים לנסות ולשכנע את טהראן שלא להגיב בצורה קשה מדי, כדי לנסות להימנע מהסלמה. בשעות האחרונות קיים עלי באקרי כני, ממלא מקום שר החוץ של איראן, בליץ של שיחות עם כמה מעמיתיו, ושוחח עם שרי החוץ של סעודיה, קטאר, טורקיה ומצרים.

על פי כל ההערכות, התגובה הסבירה והאפשרית ביותר שאיראן עלולה לבחור בה היא למעשה שידור חוזר של מתקפת הטילים והכטב"מים שביצעה לעבר ישראל בלילה שבין 13 ל-14 באפריל. אז, שיגרה איראן משטחה יותר מ-300 טילים בליסטיים, טילי שיוט וכלי טיס בלתי מאוישים לעבר ישראל. באמצעות קואליציה ביטחונית של בעלות ברית, כולל ארה"ב, צרפת, בריטניה, ירדן ומדינות נוספות – הצליחה אז ישראל ליירט יותר מ-99% מהאיומים ששוגרו מאיראן, עם נזק מינימלי שנגרם, לפחות באופן יחסי לגודל התקיפה.

מטוס קרב של חיל האוויר בליל המתקפה האיראנית (צילום: דובר צה"ל)
מטוס קרב של חיל האוויר בליל המתקפה האיראנית | צילום: דובר צה"ל

הדיווח שח'אמנאי הנחה את המועצה העליונה לביטחון לאומי, בכינוס חירום שערכה אתמול בבוקר לאחר חיסול הנייה, לתקוף ישירות את ישראל וכן להיערך בהגנה לתגובה אפשרית – מחזקת מאוד את ההערכה כי אנו צפויים למתקפה אווירית גדולה נוספת. הדיווח הזה גם עשוי לשלול אפשרות תגובה אחרת – לפיה תנסה איראן, באופן ישיר או באמצעות מי מארגוני הטרור השלוחים שלה – לפגוע בבכירים ישראלים בעולם. לאורך כל השנים האחרונות קיים חשש כבד שאיראן תנסה לפגוע בישראלים, בכירים וזוטרים כאחד, במהלך ביקור במדינה זרה – מתווה שעד עתה לא יצא אל הפועל.

יירוט המתקפה האיראנית כפי שנראתה מאשקלון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

תגובה אפשרית נוספת של איראן, שעלולה להיות המסוכנת ביותר, עלולה להתרחש במחשכים וללא תיעוד – בניגוד לתקיפה אווירית נרחבת או ניסיון חיסול במרחב הציבורי. איראן נמצאת כיום בשלב הקרוב ביותר שהייתה בו אי פעם לפיתוח נשק גרעיני, וקיימת האפשרות שבאיראן יראו בחיסולו של הנייה כהזדמנות להתקדם לפחות צעד נוסף בפרויקט הגרעין שלהם. התקיפה בלב טהראן, ללא יכולת צבאית אמיתית להתמודד איתה, כמו גם התקיפה באזור אספהאן ב-19 באפריל, בתגובה על המתקפה על ישראל, עלולות לאותת למנהיג איראן כי יש להתמודד עם החדירות הביטחונית בדרכים אחרות.

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין (צילום: רויטרס)
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין | צילום: רויטרס

לפני שבועות אחדים הזהירו בכירים בארה"ב כי איראן הולכת ומתקרבת לפיתוח נשק גרעיני. שר החוץ אנתוני בלינקן אמר כי היא עלולה להיות במרחק של שבוע בלבד מהשגת כמות חומר בקיע הדרוש לפיתוח פצצה, ואילו היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן אמר כי בחודשים האחרונים חלה הסלמה ברטוריקה של בכירים באיראן הקוראים לפתח נשק גרעיני. "אנחנו עומדים לפני חודשים מסוכנים, ייתכן שהביטחון העצמי של איראן עולה", הזהיר בשבוע שעבר ד"ר שי הר צבי, ראש התחום הבין-לאומי והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים, בשיחה עם N12 על התקדמות הגרעין האיראני.

 

 

 

בניו יורק טיימס דווח הבוקר כי מסעוד פזשכיאן, נשיא איראן החדש, שהושבע לתפקידו רק לפני יומיים, זועם על חיסולו של הנייה בלב טהראן ורואה פה פגיעה אישית במעמדו. אתמול הוא איים לפגוע ב"טרוריסטים" שביצעו את החיסול, אך פרשנים רבים מעריכים כי הוא לא יהיה בין מקבלי ההחלטות על התגובה האפשרית. הנשיא האיראני החדש רחוק מאוד מהממסד הביטחוני באיראן, ונבחר בעיקר על רקע מדיניות פנים והבטחה לשפר את מצבם של האזרחים האיראניים.

כל החלטה שתתקבל בנוגע לביצוע התגובה האיראנית – תתקבל ישירות על ידי ח'אמנאי עצמו. אתמול הוא איים פומבית: "המשטר הציוני הטרוריסטי והפושע, עם הפעולה הזאת, מכין את הקרקע לעונש קשה מצידנו ואנו רואים זאת כחובה שלנו לדרוש את דמו כשהיד של הרפובליקה האיסלאמית של איראן".

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר)לפי ההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשתהיכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה
  2. אמצעי לנשיאת הפצצהמה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת דומה מהבחינה הזאת", אמר ל-N12 אלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה היכולת
  3. מתקן נפץ הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עזהיכן איראן עומדת? אין לה היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים