לקראת משבר דיפלומטי? לפני כשבועיים החליטו בצרפת לאסור על הקמת דוכן ישראלי בתערוכת הנשק הגדולה והחשובה בעולם "יורוסאטורי". במשרד ההגנה הצרפתי הודיעו אז כי הסיבה הרשמית היא ההתנגדות של הנשיא עמנואל מקרון למבצע ברפיח. כעת הורה בית המשפט בצרפת למנוע גישה "לא רק מחברות ישראליות - אלא גם מכל מי שעשוי לשמש כמתווכים שלהן" - מה שבעצם ימנע כניסת ישראלים למתחם התערוכה.

בהחלטת בית המשפט נקבע כי ההנחיה למנוע מחברות ישראליות להציג בתערוכה "אינה מבטיחה עמידה באיסור הממשלה בשל החשד לביצוע פשעי מלחמה בעזה", ולכן תיאסר הגישה לתערוכה לכל נציג ועובד של החברות הביטחוניות הישראליות. לפי גורמים ישראליים המעורים בנושא, החברה שארגנה את התערוכה הגישה ערעור  - ועד המענה עליו, ההחלטה לא תיכנס לתוקף.

יואב גלנט (צילום: reuters)
קרב האשמות בין משרד הביטחון ומשרד החוץ, גלנט | צילום: reuters

אתמול התנהלו חילופי האשמות בין גורמים במשרד החוץ לשר הביטחון גלנט, כשבכירים במשרד החוץ תקפו את האמירות של שר הביטחון, שהאשים את צרפת ב"התעלמות ממעשי הזוועה שביצעו מחבלי חמאס" - והבהיר שהיא לא תיקח חלק בהסדרת המצב מול לבנון. "מעבר לחילוקי הדעות הקיימים בין ישראל לצרפת, האמירות נגד צרפת אינן נכונות ואינן במקומן", מסרו הגורמים במשרד החוץ.

 

גלנט כתב בציוץ בטוויטר שישראל לא תשתתף בוועדה להסדרת המצב הביטחוני בגבול הצפון אם צרפת תיקח בה חלק. את הדברים אמר אחרי שנשיא צרפת מקרון הודיע על הקמת ועדה שכזו. גלנט האשים: "בשעה שמדינת ישראל נלחמת במלחמה הצודקת ביותר בתולדותיה, צרפת הוכיחה עוינות ואיבה כנגדנו, תוך התעלמות בוטה ממעשי הזוועה שביצעו מחבלי החמאס נגד ילדים ונשים - רק בשל היותם יהודים".

עסקת ענק ביטחונית בין ישראל והולנד (צילום: אלביט מערכות)
החברות הביטחוניות הישראליות לא ישתתפו | צילום: אלביט מערכות

התערוכה תחל ביום שני ותסתיים בשישי ותתקיים באזור פריז. ב-2022 השתתפו בתערוכה למעלה מ-1,700 נציגים מ-62 מדינות שונות. השנה, כ-2,000 חברות נרשמו, לפי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. עבור ישראל, שבה התעשיות הביטחוניות מהוות מרכיב מרכזי בתעשיית ההייטק, מדובר בתערוכה חשובה במיוחד. לתערוכה השנה היו אמורות להגיע כ-60 חברות ביטחוניות ישראליות, בהן 15 חברות טכנולוגיה קטנות שתוכננו להציג בביתן של משרד הביטחון.

בשנים האחרונות חוות החברות הביטחוניות הישראליות, ובראשן אלביט, התעשייה האווירית ורפאל - תקופה של שגשוג בעסקיהן. רק לאחרונה העריכו גורמים בענף כי זו התקופה הטובה ביותר בתולדותיו. זאת בין היתר על רקע המלחמה באוקראינה, שהגדילה את תקציבי הביטחון באירופה ומדינות נאט"ו.