נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן מתכנן שינויים מרחיקי לכת בבית המשפט העליון האמריקני, כך דווח הלילה (בין שלישי לרביעי) בכלי התקשורת בארה"ב. התוכנית, שעליה הנשיא צפוי להכריז בשבועות הקרובים, כוללת הגבלת כהונה לשופטים, קוד אתי בר-אכיפה ושינוי חוקתי שמטרתו לבטל את פסיקת בית המשפט לפיה יש לנשיאים חסינות על מעשים "רשמיים".

לפי דיווח ב"פוליטיקו", ביידן הבטיח שינוי משמעותי לבית המשפט בשיחה שקיים עם מחוקקים דמוקרטים לאחרונה. מדובר בשינוי מדיניות משמעותי של הנשיא, שעד כה נמנע מלבצע שינויים גדולים בבית המשפט העליון, למרות לחץ משמאל לעשות זאת. התוכנית מגיעה בעקבות תסכול הולך וגובר בציבור ובמפלגה הדמוקרטית מפסיקותיו והתנהלותו של בית המשפט. 

דונלד טראמפ, מועמד המפלגה הרפובליקנית, שמינה שלושה שופטים לבית המשפט במהלך כהונתו בבית הלבן, תקף את כוונתו של ביידן. "הדמוקרטים מנסים להרוס את בית המשפט העליון. אנחנו חייבים להילחם עבור בתי משפט הוגנים ועצמאיים ולהגן על המדינה שלנו", כתב הנשיא לשעבר ברשת החברתית "Truth".

בית המשפט העליון בארה"ב (צילום: reuters)
בית המשפט העליון בארה"ב על הכוונת של ביידן | צילום: reuters

סיכוייו של ביידן להוציא לפועל את התוכנית בקדנציה הנוכחית קלושים, שכן בית הנבחרים האמריקני נשלט על ידי הרפובליקנים, וגם בסנאט אין לו את התמיכה המספקת. השינוי החוקתי שאותו הוא שוקל הוא בעל סיכויים קלושים אף יותר, שכן נדרש רוב גדול יותר כדי להעביר אותו. עם זאת, התוכנית עשויה לשמש את ביידן בקמפיין הבחירות שלו, בצעד שנועד להמריץ יותר מצביעים מהשמאל. 

נכון להיום, שופטי בית המשפט העליון בארה"ב (שמונה תשעה שופטים) מכהנים עד מותם או עד פרישתם. השופט הוותיק ביותר בבית המשפט הוא קלרנס תומאס, שמונה לפני 33 שנה, וחמישה שופטים מכהנים בו יותר מעשור. קציבת הכהונה של השופטים תאפשר תחלופה גדולה יותר בבית המשפט, שידוע בחלוקתו לשופטים שמרנים ושופטים ליברלים. כיום מכהנים בו שישה שופטים שמרנים אל מול שלושה ליברלים. 

התוכנית כוללת גם קוד אתי שיחייב את השופטים וניתן יהיה לאכוף אותו. הצעה זו מגיעה בעקבות סערות ציבוריות שבהן היו מעורבים השופטים סמואל אליטו וקלרנס תומאס. תומאס ספג ביקורת לאחר שלא דיווח על מתנות בשווי מיליוני דולרים שקיבל בזמן כהונתו בבית המשפט, ועל הקשר ההדוק שלו לתורמים רפובליקניים. השופט אליטו עמד במוקד סערה ציבורית לאחר שהניף בביתו דגל המזוהה עם ההסתערות על הקפיטול ב-6 בינואר 2021. אליטו ותומאס הם גם שני השופטים שנחשבים לשמרנים ביותר בבית המשפט.

טראמפ בהצהרה (צילום: רויטרס)
טראמפ, "הדמוקרטים מנסים להרוס את בית המשפט העליון" | צילום: רויטרס

ביידן שוקל גם לבצע שינוי לחוקה האמריקנית במטרה לבטל את החסינות המשפטית לנשיאים, ובכך לעקוף את החלטת בית המשפט העליון בעניין. לפני כשבועיים פסק בית המשפט שלנשיאים יש חסינות על מעשים "רשמיים" שביצעו בזמן כהונתם, ושלפיכך טראמפ זכאי לחסינות על חלק מהמעשים שבגינם הוא עומד למשפט. ביידן ביקר בחריפות את הפסיקה, כינה אותה "נוראית" ואמר ש"בית המשפט מנותק מכוונתם של מייסדי המדינה". השינוי החוקתי הוא בעל סיכויים נמוכים במיוחד, ולא בוצע בחוקה האמריקנית כל שינוי ב-30 השנים האחרונות.

בית המשפט העליון האמריקני עורר ביקורת רבה מצד המפלגה הדמוקרטית ובוחריה בשנים האחרונות, ובמיוחד לאחר הפסיקה שביטלה את הזכות החוקתית להפלות. במהלך הקדנציה האחרונה, בית המשפט שנשלט כאמור על ידי רוב מובהק של שופטים שמרנים, ביטל כמה צעדי מדיניות של ממשל ביידן.