מקסיקו רשמה הבוקר (שני) היסטוריה ולראשונה אי פעם בחרה אישה שתכהן בתפקיד הנשיאה. קלאודיה שיינבאום הפכה לאישה הראשונה שתזכה לכהן בתפקיד וגם ליהודייה הראשונה לעשות זאת. בעיני רבים היא נחשבת כממשיכת דרכו של הנשיא הנוכחי אנדרס מנואל לופס אוברדור, איש השמאל-הסוציאליסטי. למעשה, היא אינה מגדירה את עצמה כיהודייה, ואפילו לא פרסמה הודעת גינוי מפורשת וחד-משמעית נגד חמאס.
שיינבאום ניצחה בפער גדול, והשיגה כ-60% מקולות הבוחרים. יריבתה, סוצ'יל גאלווס מגוש מפלגות המרכז-ימין, הודתה הבוקר בהפסדה. באופן טבעי, עיקר פעילותה ועיסוקה של שיינבאום יתרכז במצב הכלכלי במדינה, כמו גם בניסיון להתמודד עם המכה הקשה ביותר במקסיקו – הפשע הגואה, בעיקר כתוצאה מפעילותם של קרטלי הסמים האלימים.
נשיאת מקסיקו החדשה היא פיזיקאית, ד"ר להנדסת אנרגיה ומומחית אקלים, היא ראש עיריית מקסיקו סיטי לשעבר. רבים במקסיקו מביעים ספק בנוגע לשאלה עד כמה יצליח הנשיא היוצא, לופז אוברדור, להתנתק מהפוליטיקה המקומית, כפי שהבטיח וכפי שמחייב החוק (נשיא מקסיקו יכול לכהן כהונה אחת בלבד של שש שנים). מתנגדיה של שיינבאום טוענים כי הוא צפוי להמשיך להכווין ולהפעיל אותה "בשלט רחוק".
"אנו חולקים עקרונות רבים, אבל זו תהיה קלאודיה שתשלוט", אמרה שיינבאום בריאיון לתוכנית טלוויזיה מקומית. לאורך הקמפיין שהיא מנהלת היא טורחת לנסות ולבדל עצמה מהנשיא אוברדור, שבעיני רבים נחשב למנטור שלה. על פי פרסומים שונים, היא נחשבת כאדם שכלתני ושקול יותר, לעומתו שנחשב כמעט אימפולסיבי, אך גם יותר כריזמטי ממנה. "היא כמו הבת הממושמעת של אוברדור", אמר לוול סטריט ג'ורנל דניס דרסר, פרשן פוליטי שנחשב למבקר של שיינבאום.
נמנעת מלהציג עצמה כיהודייה, לא גינתה את חמאס
גורמים בקהילה היהודית במקסיקו אומרים כי שיינבאום נמנעת מלהציג עצמה כיהודייה. "היא לא נראית כמו אחת מאיתנו", אמר דניאל פיינשטיין, הדיקן ללימודים יהודיים באוניברסיטת הבריקה במקסיקו סיטי לכלי התקשורת JTA (Jewish Telegraphic Agency). בכלי התקשורת JNS צוטטו מומחים שהסבירו: "היא לא מסתירה את שורשיה היהודיים, אך היא לא משתתפת כלל בחיי הקהילה היהודית ולא מביעה בה תמיכה בגלוי".
"היא לא מכחישה את היותה יהודייה, אך גם לא טורחת לבטא את יהדותה", אמרה דינה סיגל ואן, מנהלת מכון בלפר ליחסי ארה"ב-אמריקה הלטינית בוועידת יהודי אמריקה (AJC), תושבת מקסיקו סיטי. "בפירוש, בחייה הבוגרים היא לא הביעה שום מעורבות בחיי הקהילה היהודית".
סוצ'יל גאלווס, יריבתה מהימין שהפסידה לה בבחירות הלילה, מתחה עליה ביקורת קשה, יומיים לאחר טבח 7 באוקטובר, לאחר שלטענתה לא גינתה בצורה נחרצת את ארגון הטרור חמאס. "אני מזמינה אותך לגנות יחד את המתקפות של חמאס ולעמוד בסולידריות עם הקהילה היהודית הבין-לאומית ועם העמים הישראלי והפלסטיני – ששניהם קורבנות הטרור", כתבה גאלווס ב-9 באוקטובר.
Te invito @Claudiashein a que juntas condenemos los ataques de Hamás y nos solidaricemos con la comunidad judía internacional y con los pueblos israelí y palestino, ambos víctimas del terror.
— Xóchitl Gálvez Ruiz (@XochitlGalvez) October 9, 2023
Lamento que aún no te hayas pronunciado ni siquiera sobre los mexicanos que son…
"אני מצרה על כך שטרם התייחסת לכך בפומבי, ולא דיברת אפילו על החטופים המקסיקנים שבשבי ארגון הטרור". באותם ימים, הביעה שיינבאום גינוי רפה יחסית, ואמרה כי היא "מגנה גילויי אלימות מכל צד", אך לא הפנתה דברים של ממש נגד חמאס.
סביה היהודים של שיינבאום היגרו למקסיקו מליטא ובולגריה בשנות ה-20 וה-40 של המאה ה-20, במקביל לשואה ובשנים שקדמו לה, שלוו בגלי אנטישמיות הולכים וגדלים. היא סיפרה כי בילדותה נהגה לחגוג ולציין בביתם של סביה את החגים והמועדים היהודיים, אך כיום היא מגדירה עצמה כחילונית, ולא חולקת מידע רב עד כמה מנהגים יהודיים מהווים מרכיב רציני באורח חייה הבוגרים.
קרלוס, אביה של שיינבאום, היה מהנדס חומרים שנולד וגדל בעיר גוואדלחרה במקסיקו, שבעבר נחשבה למרכז הקהילה היהודית במדינה. משפחתו הגיעו מליטא במהלך שנות ה-20. אביו היה סוחר תכשיטים ונטען כי היה פעיל בתנועה הקומוניסטית שהייתה חוקית למחצה בלבד במקסיקו, עד שלבסוף החליט לנטוש אותה. אימה של שיינבאום סיפרה כי במשפחתו של בעלה נהגו לדבר יידיש ולאכול "אוכל אשכנזי". אימה של שיינבאום הגיעה ממשפחה של יהודים ספרדים מהקהילה היהודית בבולגריה. הם הגיעו למקסיקו בשנת 1942, לאחר שבקושי רב הצליחו להימלט מזוועות השואה באירופה.
"תמשיך לתת כתף קרה למדינה היהודית"
סיגל ואן אמרה ל-JNS כי שיינבאום צפויה גם בהקשר של ישראל להמשיך בדרכו של לופז אוברדור, כולל במדיניות כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "היא תמשיך לתת כתף דיפלומטית קרה למדינה היהודית ולתמוך בעתירה של דרום אפריקה נגד מדינת ישראל בבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג".
"היא מאוד ממעטת לדבר בנושאים האלה", הוסיפה דינה סיגל ואן. "היא עוקבת אחרי מהלכיו של לופז אוברדור, שגישתו הייתה מאוד פושרת. הוא אמר שהוא רוצה שלום באזור, שהוא רוצה שכולם יסתדרו יחד, וזה הכול. הוא גם לא גינה את חמאס, הוא שלח את משרד החוץ שלו לעשות את זה".
במקסיקו חיה קהילה פלסטינית גדולה, שמונה כ-30 אלף בני אדם. שיינבאום כאמור אינה נוטה להתבטא בכל הקשור לסכסוך בין ישראל והפלסטינים, אולם רמז קל לעמדותיה ניתן למצוא במכתב רשמי שפרסמה בינואר 2009, ימי מבצע עופרת יצוקה ברצועת עזה, בזמן שהחזיקה בתפקיד אקדמי באוניברסיטה.
"דווקא משום שורשיי היהודיים, ומשום אהבתי למקסיקו, ומכיוון שאני חשה אזרחית העולם הגדול, אני מבקשת לחלוק עם מיליונים את תשוקתי לצדק, שוויון, אחווה ושלום, ולפיכך נותר לי רק להביט באימה בתמונות ההפצצות", כתבה. "אין שום סיבה שמצדיקה את הרצח של אזרחים פלסטינים, שום דבר, כלום, לא יכול להצדיק רצח של ילד".