המשחק הדו-פרצופי של קטאר: בצל המאמצים להביא לעסקה לשחרור חטופים, התחרות הגדולה של הימים האחרונים מתנהלת בין קטאר למצרים - שנאבקות זו בזו, בגלוי ובאופן סמוי, על הטייטל "הבוסית של המזרח התיכון". אולם, בזמן הזה דוחה ממשיכה לשחק משחק כפול במגרש האזורי - לוחצת על חמאס כדי להשיג עסקה, ובמקביל מסיתה נגד ישראל.

עוד בנושא - סיקור N12

בסבב המשא ומתן הנוכחי, נראה כי דווקא מצרים זכתה לנקודות זכות על פני קטאר. היא הייתה זו שאירחה את הפגישות של המשלחת הישראלית ומשלחת חמאס עם המתווכות, וניכר כי זכתה לאמון מצד שני הצדדים. ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן א-תא'ני אמנם נכח בפסגה בקהיר - אבל ניכר היה שהפעם הוא לא היה זה שניצח על ניהול השיחות או הכתיב את הטון. ובכל זאת, הוא העניק הצהרה לתקשורת כדי ששמו לא ישכח בין ההדלפות.

ראש הממשלה ושר החוץ של קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמאן  (צילום: רויטרס)
משדר אופטימיות. ראש הממשלה הקטארי במסיבת עיתונאים | צילום: רויטרס

"ההצעה החדשה בשיחות של הפסקת האש מגשרת על הפערים בין שני הצדדים באופן שלא היה כמותו בחודשים האחרונים, ממתינים לתגובה משני הצדדים", אמר א-ת'אני באופטימיות לרשת BBC בתחילת השבוע. "אנחנו לא בישורת האחרונה, אבל אני היום יותר אופטימי ממה שהייתי לפני כמה ימים", הוסיף. כמה ימים חלפו מאז, ונראה שהצהרות לחוד ומציאות לחוד, שכן הפערים עוד גדולים מכדי להכריז על עסקה.

גורם מפתח: המקלט והספונסר של חמאס

מתחילת המלחמה, צמרת חמאס תופסת מחסה בדוחה שבקטאר. כלומר, האמירות רואה במי שביצע מעשי זוועה נגד ישראל - אורחים רשמיים. קטאר מיצבה את עצמה בשנים האחרונות כגורם מפתח מבחינת חמאס. היא לא רק מארחת את בכיריה, אלא גם נהגה לספק להם סכומי עתק - עשרות מיליוני דולרים מדי חודש. במסגרת המדיניות שהובילה ממשלת נתניהו ב-2018, הפכה קטאר לכלי "לקניית" שקט בעזה, עם 30 מיליון דולר שנכנסו לרצועה.

פועלים, מענק, קטארי, קטאר
המענק הקטארי

השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי, שנושא בתואר הרשמי של "ראש הוועדה לשיקום רצועת עזה", היה זה שחלש על ברז הכספים הקטארי. הוא נהג לנוע בקו שבין ישראל לעזה, העביר את המענק הקטארי לרצועה, מימן את הפרויקטים לשיקומה - והפך לאיש עסקים ששני הצדדים נשענו עליו, לפחות עד לטבח הרצחני ב-7 באוקטובר.

בעקבות הצהרה שפרסמה ועדת הפיקוח והרפורמה של בית הנבחרים האמריקני, שגרירות קטאר בארה"ב ניסתה השבוע להתנער מהעובדה שסיפקה לחמאס בעזה 30 מיליון דולר מדי חודש.

"קטאר לא משלמת לחמאס", הכחישה השגרירות הקטארית. "בתיאום מלא עם ממשלת ישראל, קטאר תרמה סיוע הומניטרי לעזה מ-2018. קטאר מימנה רכישת דלק לתחנת הכוח בעזה תחת פיקוח האו"ם. הממשלה הישראלית שלטה בכל העברות הדלק בגבול עזה", הבהירו בשגרירות. "מאז אוגוסט 2021, קטאר מימנה פרויקט של תוכנית המזון העולמית - להעברת 100 דולר בחודש למשפחות העניות בעזה. ממשלת ישראל פיקחה על רשימת המקבלים".

"יש לציין כי קטאר לא ניהלה את חלוקת הסיוע הזה, שהיה באחריות האו"ם ותוכנית המזון העולמית, בפיקוח מדינת ישראל. ישראל עודדה ותמכה מאוד בתרומות של קטאר", הוסיפו.

בשירות חמאס: אל-ג'זירה מהדהדת נרטיב שקרי

בינתיים, ערוץ הטלוויזיה הקטארי אל-ג'זירה ממשיך לשמש כשופר של חמאס ומהדהד ללא הרף את הנרטיב השקרי של ארגון הטרור. מתחילת המלחמה, רשת השידור פרסמה דיווחים רבים שהתבררו כפייק ניוז ושירתו את חמאס.

רק השבוע הערוץ שידר סרטון הסתה שבו מחבלי חמאס מתפללים לאל שיאפשר להם להרוג יהודים. דובר צה"ל בערבית סא"ל אביחי אדרעי תקף על כך: "אל-ג'זירה משדרת תעמולה קנאית שמסיתה להרג יהודים בגלוי והפכה לערוץ טלגרם המזוהה עם דאעש".

 

למרות שבצה"ל הבהירו כי שלושה מבניו של אסמאעיל היינה שחוסלו אתמול, היו פעילים בזרוע הצבאית של חמאס שהיו "בדרכם לבצע פעילות טרור במרכז הרצועה", ראש הממשלה הקטארי הביע אמש תנחומים בפניו על מותם.