ימים אחדים בלבד עברו מאז שטנקים וכוחות צבא פשטו על לה פס, בירת בוליביה, במה שהתברר כניסיון הפיכה קצר וכושל. הגנרל חואן חוזה זוניגה בן ה-60, שהוביל את ניסיון ההפיכה, צולם בסוף השבוע בבוליביה אזוק ומושפל, ואתמול (שבת) הוארך מעצרו בכחצי שנה. הוא צפוי לעמוד לדין באישומים של טרור והתקוממות חמושה.
לאחר הבלבול והאימה שאחזו באזרחי בוליביה בניסיון ההפיכה ביום רביעי, החלו בימים האחרונים להישמע קולות אחרים ומפתיעים – המאשימים דווקא את הנשיא לואיס ארסה בארגון המהלך הדרמטי. העיתון הבריטי גרדיאן מצטט גורמים שונים, בעיקר באופוזיציה בבוליביה, שטוענים כי הייתה לו יד מכוונת ומשפיעה באירועים, במטרה להגביר את יוקרתו הפוליטית.
השמועות והאישומים, שלפי שעה אינם מבוססים, נפוצו מיד לאחר סיכול ההפיכה הצבאית, עם דברים שהשמיע הגנרל זוניגה, רגעים בודדים לפני שנעצר ונלקח מהכיכר המרכזית בבירה הבוליביאנית. הוא טען בשיחה עם כתבים מול המצלמות, גם במקרה זה מבלי לספק הוכחות, כי הנשיא ארסה בכבודו ובעצמו הורה לו לארגן את ניסיון ההפיכה – "בניסיון לשקם את הפופולריות הקורסת שלו".
גורמים שונים באופוזיציה בבוליביה דורשים כעת להקים ועדת חקירה מיוחדת שתבחן את דבריו של זוניגה. אלחנדרו רייס, מחוקק מטעם אחת ממפלגות האופוזיציה במדינה, אמר כי "יש אינדיקציות, ראיות והתבטאויות שגורמות לנו לחשוב שניסיון ההפיכה היה מתואם ומאורגן מראש, ואולי אפילו במעורבותו של הנשיא". ניכר כי השמועות והחשדות בנושא נגד ארסה עלולות לצבור תאוצה בימים הקרובים, ויוצאות גם מעבר לתחומי מפלגות האופוזיציה.
דייזי צ'וקו, מחוקקת ממפלגת השלטון של הנשיא יצאה נגד הדברים והאישומים, ואמרה כי "ייתכן שניסיון ההפיכה היה מצליח – אילולא התגובה והעמדה המהירה של הנשיא, השרים והחברה הבוליביאנית, שמיד יצאו נגד הפעולות". היא טענה כי לדבריו של הגנרל זוניגה אמינות נמוכה בלבד, וכי הוא שינה את גרסתו לדברים כמה פעמים מאז יום רביעי.
הנשיא ארסה עצמו הכחיש כבר ביום חמישי את האישומים נגדו, ואמר: "אנחנו לעולם לא נאפשר להרים נשק נגד בני עמנו. מה שמפקד הצבא הקודם עשה היה להרים נשק נגד העם הבוליביאני, לתקוף את הדמוקרטיה שעלתה בחיי אזרחים. אנחנו לעולם לא נוכל לעשות את זה, לעולם".
מאז ניסיון ההפיכה ביום רביעי הודיעה הממשלה המקומית על עוד עשרות מעצרים נוספים של גורמים שהיו מעורבים בפעולות, כולל בכירים נוספים בצבא בעבר ובהווה. לטענת הממשלה, לא פחות מ-200 קצינים בכירים בצבא הבוליביאני לקחו חלק בניסיון ההפיכה.
הנשיא לואיס ארסה אכן סובל מבעיה קשה בתמיכה הציבורית שהוא זוכה לה מבית, בין השאר על רקע המצב הכלכלי הקשה במדינה והקושי לייצב את הכלכלה המדשדשת. בנוסף, הוא מתמודד עם עימות פוליטי מבית עם הנשיא לשעבר אבו מוראלס, שהיה אחד הראשונים לגנות את ניסיון ההפיכה ביום רביעי והביע תמיכה בנשיא ארסה.