איראן ממשיכה לדהור לפצצה גרעינית - ובקרוב תוכל לשלש את קצב העשרת האורניום שלה, כך דווח היום (רביעי) בוושינגטון פוסט. איראן ממשיכה להצהיר ולהכריז כי אין בכוונתה לפתח נשק גרעיני, אך ממשיכה לעשות הכול כדי להתקרב ולהגיע לשם.

על פי הדיווח, המבוסס על ניתוח טכני ומידע מודיעיני, איראן הגבירה מאוד את קצב העשרת האורניום במתקן הגרעיני התת-קרקעי בפורדו. לאחרונה עדכנו בטהראן את הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית כי החליטו להוסיף עוד כמות גדולה של צנטריפוגות ומתקני העשרה למתקנים התת-קרקעיים בפורדו ובנתנז. פקחי סבא"א אישרו כי לאחרונה החלה פעולת בנייה ותשתית בפורדו.

להגברת קצב ההעשרה בפורדו חשיבות מיוחדת, מכיוון שהוא נחשב למתקן מאובטח למדי, הממוקם עמוק מתחת לאדמה באזור הררי, ואף הוגדר ככזה שעשוי להיות חסין לתקיפות. בשנים האחרונות פועלים באיראן להעביר את הפעילות הגרעינית במתקן בנתנז למתקן חדש ותת-קרקעי - לאחר שורת אירועים מסתוריים שהתרחשו במתקן הלא ממוגן שם.

המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי | צילום: AP

בוושינגטון פוסט דווח כי הגברת קצב ההעשרה בפורדו בלבד עלול להיות בעל משמעות דרמטית. בעקבות השינויים - תוכל איראן להשיג בכל חודש כמות של חומר גרעיני המספיק לבנייתן של כמה פצצות גרעיניות, אם טהראן אכן תחליט לפתח נשק גרעיני. בשנת 2015 נאלצה איראן להפסיק את הפעילות במתקן בפורדו כחלק מההסכמות על הסכם הגרעין. איראן חידשה את הפעילות במקום בנובמבר 2019 - שנה וחצי לאחר החלטתו של טראמפ לפרוש חד-צדדית מהסכם הגרעין.

על פי הדוח הרבעוני של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית שפורסם בחודש מאי, איראן מחזיקה בכמות של 142.5 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60%, וכמות של 751.3 ק"ג של אורניום המועשר לרמה של 20%. באופן תיאורטי, לפיתוח של פצצה גרעינית אחת נדרשת כמות של 42 ק"ג אורניום מועשר לרמה של 60% או 125 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 20%. על בסיס הנתונים האלה, איראן מחזיקה כבר היום בכמות מספקת של חומר לפיתוח של כמה פצצות גרעיניות.

אתר הגרעין בנתנז (צילום: google earth)
אתר הגרעין בנתנז | צילום: google earth

באיראן שבים ומדגישים כי אינם מעוניינים בפיתוח נשק גרעיני. ההערכות הן כי אם יוחלט בטהראן לשנות את המדיניות - ולהפוך ממדינת סף-גרעין למדינת גרעין - עדיין יידרשו לה כמה חודשים ואולי אף שנתיים לפיתוח מתקן הנפץ שיהווה את הבסיס לפצצה.

 

 

 

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה
  2. אמצעי לנשיאת הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת
  3. מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.