כוחות מיוחדים של צבא וסוכנויות המודיעין של אוקראינה לקחו את המלחמה נגד רוסיה למרחק של אלפי ק"מ מהחזית שם, והם פועלים גם באפריקה. מזה תקופה שמתרבות העדויות לצד תיעוד, שהכוחות המיוחדים של אוקראינה חברו לקבוצות מורדים בסודן, שנלחמות נגד מי שנתמכים שם על ידי מוסקבה.
זה קורה כחלק מאסטרטגיה, שמטרתה לערער את הפעולות הצבאיות והכלכליות של רוסיה בחו"ל. ההערכות שבשלב זה לא ניתן לאמת, מדברות גם על פעילות אוקראינית נגד הרוסים בסוריה.
"עבור אוקראינה, שליחת חיילים לאפריקה היא מיזם חדש נועז - חלק מאסטרטגיה לשבש את הפעולות הצבאיות והכלכליות של רוסיה בחו"ל, להפוך את המלחמה ליקרה יותר עבור מוסקבה, ולמצב את עצמה כמעוז נגד פלישות רוסיות, כולל באזורים שבו המערב לא שש להסתבך ישירות". הדברים נכתבו ב"וול סטריט ג'ורנל" ובהמשך התפרסמו מספר כתבות גם ברשתות תקשורת צרפתיות, ותיעוד רב של מי שחשודים כאנשי צבא אוקראינים ברשתות החברתיות.
הדיווחים על הלחימה של כוחות אוקראינים נגד רוסים ופרו-רוסים בסודן אינם חדשים, אולם בתקופה האחרונה גוברים הפרסומים על הפעילות של הכוחות המיוחדים של אוקראינה בלחימה שם, וככל הנראה באזורים נוספים באפריקה, שם הרוסים פועלים. במקרה של סודן מדובר במדינה הנחשבת אסטרטגית בשל המיקום שלה, אוצרות הטבע ועוד, מה שהביא לשם לא מעט מעצמות ומדינות אינטרסנטיות, על כל הסכסוכים והבעיות שלהן.
השליט הצבאי של סודן, עבד אל פתאח אל בורהאן, שגם חתום על הסכמי הנורמליזציה עם ישראל, ביקש סיוע מהנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, אחרי שסודן סיפקה בחשאי נשק לאוקראינה. הבקשה הגיעה בעקבות התמיכה של הרוסים ביריבים שלו, כוחות ה"תגובה המהירה" (RSF), בראשותו של מוחמד חמדאן דגלו.
שבועות ספורים אחרי הבקשה, הגיעו לוחמים וסוכנים אוקראינים לסודן, זמן קצר לאחר מכן דווח על פיצוצים וחיסולים בקרב אנשי ה-RSF. לאחרונה התרבו הדיווחים על פעילות לוחמי הקומנדו האוקראינים בסודן, שפגעו באנשי ה-RSF ובחיילים ושכירי החרב הרוסים. לצד מתקפות קרקעיות, דווח על אימוץ שיטות שהצליחו באוקראינה עצמה, כלומר שימוש ברחפנים מתאבדים נגד קבוצות חיילים וכלי רכב.
אוקראינה מסרבת לאשר באופן רשמי את דבר הפעילות שלה בסודן, ובכלל בזירה העולמית. ב"וול סטריט ג'ורנל" פורסם שראש מודיעין ההגנה האוקראיני, קירילו בודאנוב, סירב להתייחס לשאלה האם נשלחו אנשי צבא אוקראיניים לסודן. אבל אמר, ספק רמז, ש"מלחמה זה עסק מסוכן. אנחנו במלחמה מלאה עם רוסיה, יש להם יחידות במקומות שונים בעולם, ולפעמים אנחנו מנסים לפגוע בהן שם".
בפרסומים שונים נטען שלכל מקום שבו הרוסים פועלים ובעיקר שיש בו אנשי צבא, נשלחו כמה עשרות לוחמים מיחידות מיוחדות וסוכנים אוקראיניים. אלה תוקפים את המיליציות הפרו-רוסיות, את שכירי החרב הרוסים ואיפה שהם נמצאים, גם את אנשי הצבא הרוסים.
הם גם פועלים להכשיר חיילים סודנים על פי אותן הטקטיקות שסייעו להם בלחימה נגד הצבא הרוסי, כולל כמובן שימוש ברחפנים. האוקראינים גם סייעו במסירת כטב"מים טורקים מסוג TB2 "באירקטאר", להם יכולת איסוף ותקיפה.
ההשפעה של המעורבות האוקראינית בסודן מורגשת היטב. כוחותיו של בורהאן השיבו את השליטה בחלקים נרחבים, אחרי סדרה של הפסדים. מומחים רבים מייחסים את הניצחונות של התקופה האחרונה למעורבות אנשי הצבא האוקראינים במלחמה שם.
נכון להיום, סודן היא המדינה הבולטת ביותר, בעיקר כי רוב התיעוד מגיע משם, אולם נראה שהלחימה הזו מתנהלת במקומות נוספים. אחד מהמקומות בהם הצבא הרוסי מחזיק חיל משלוח משמעותי נמצא בסוריה. מבחינת מוסקבה, סוריה היא נקודה אסטרטגית עם גישה לים התיכון וחזית שלהם מול המערב, ובעיקר ארה"ב. כבר לפני שנה דווח ב"וושינגטון פוסט" שסוכנות הביון הצבאית של אוקראינה, הכינה תוכניות לביצוע התקפות חשאיות על כוחות רוסיים בסוריה. על פי הדיווח, זה אמור היה להיעשות על ידי מספר קבוצות קטנות של לוחמי קומנדו וסוכני ביון אוקראיניים שיגיעו לשם, ויחברו למחתרת הכורדית וארגוני מורדים פרו-מערביים אחרים.
מטרתם של הכוחות האלה, על פי מסמך המודיעין האמריקאי שדלף, היא לפגוע קשה באינטרס הרוסי בסוריה, על ידי חיסול והשמדה של חיילים רוסים ושכירי החרב של כוח וגנר והציוד שלהם. על פי האמריקאים, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הנחה על עצירת התכנון הסודי בדצמבר 2023, אבל המסמך שדלף, ומבוסס על מידע מודיעיני שנאסף בין השאר ב-23 בינואר, מפרט כיצד התקדם התכנון באופן כזה, שאוקראינה תוכל לבצע את הפעילות המיוחדות בסוריה בזמן מאוד קצר מרגע מתן הפקודה. בעיקר על ידי מתקפות חשאיות ומתקפות רחפנים מתאבדים, אותן ניתן יהיה להכחיש כך שלא יובילו לאוקראינה.
האם זה קורה כעת בסוריה? לזה אין תשובה, אבל לנוכח מה שקורה במקומות אחרים והפיגועים שקרו נגד אנשי צבא ובסיסים בסוריה, גם זה יכול להיות.