קלאודיה שיינבאום, יהודייה ונכדה לסבים שהיגרו מליטא ובולגריה, קרובה לעשות היסטוריה ולהפוך לאישה הראשונה שנבחרת לכהן כנשיאת מקסיקו. לפי כל הסקרים, שיינבאום צפויה לנצח בבחירות שייערכו ביום ראשון הקרוב, ולעשות זאת בפער גדול.

שיינבאום, דוקטור להנדסת אנרגיה ולשעבר ראש עיריית מקסיקו סיטי, מעוניינת להמשיך את דרכו של הנשיא הנוכחי אנדרס מנואל לופז אוברדור. בעיני רבים, בהם גם לא מעט מבקרים שלה, היא נחשבת לתלמידה שלו ואף לשליחתו ועושת דברו. לפי החוק במקסיקו, נשיא יכול לכהן כהונה אחת בלבד של שש שנים, ובשל כך אוברדור הפופולרי מסיים את תפקידו.

אוברדור כבר הבטיח כי עם תום הקדנציה שלו ב-30 בספטמבר הוא יעשה לביתו וייפרד לשלום מהפוליטיקה הארצית במקסיקו. הוא הבטיח כי יעבור להתגורר בביתו שבג'ונגלים של מקסיקו, ולא ישמור על כוחו הרב בקרב הציבור המקסיקני. רבים במקסיקו מביעים ספקנות בנוגע לדבריו וטוענים כי הוא יתקשה להיפרד מהשליטה הגדולה שלו במדינה – כנשיא שמעולם לא זכה לפחות מ-60% תמיכה.

קלאודיה שיינבאום עם הנשיא המכהן לופז אוברדור (צילום: Reuters)
קלאודיה שיינבאום עם הנשיא המכהן לופז אוברדור | צילום: Reuters

בסקר שנערך בימים האחרונים ופורסם בסוכנות הידיעות רויטרס – זוכה שיינבאום ל-50% מהקולות, וצפויה בשל כך לנצח בסיבוב הראשון. יריבתה, מועמדת האופוזיציה סוצ'יל גאלווס (Xóchitl Gálvez), זכתה בסקר ל-34% בלבד. בכך, מגדילה את שיינבאום את הפער ומחזקת את סיכוייה לניצחון, לאחר שבסקר קודם עמדה על 44%.

גורמים רשמיים ודיפלומטים מקסיקנים בעבר ובהווה אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי ממשלה של שיינבאום צפוי להיות "שונה בסגנון אך דומה במהות" לממשלו של הנשיא הנוכחי אוברדור. עיקר העיסוק שלה, כמו הנשיא הנוכחי ממפלגת השמאל הסוציאליסטי "מורנה" (תנועת ההתחדשות הלאומית), צפוי להיות טיפול במצב הכלכלי וברמת הביטחון האישי של האזרחים, בעיקר על רקע גלי הפשיעה החמורים כתוצאה מפעילות קרטלי הסמים האלימים. סוגיה נוספת ומרכזית מאוד שתעסיק את שיינבאום, וקשורה בעבותות ליחסי החוץ של מקסיקו, היא צמצום היקף ההגירה וההברחות הבלתי חוקיות בגבול הארוך עם ארה"ב.

קלאודיה שיינבאום, המועמדת לנשיאות מקסיקו (צילום: Reuters)
קלאודיה שיינבאום, המועמדת לנשיאות מקסיקו | צילום: Reuters

"אנו חולקים עקרונות רבים, אבל זו תהיה קלאודיה שתשלוט", אמרה שיינבאום בריאיון לתוכנית טלוויזיה מקומית. לאורך הקמפיין שהיא מנהלת היא טורחת לנסות ולבדל עצמה מהנשיא אוברדור, שבעיני רבים נחשב למנטור שלה. על פי פרסומים שונים, היא נחשבת כאדם שכלתני ושקול יותר, לעומתו שנחשב כמעט אימפולסיבי, אך גם יותר כריזמטי ממנה. "היא כמו הבת הממושמעת של אוברדור", אמר לוול סטריט ג'ורנל דניס דרסר, פרשן פוליטי שנחשב למבקר של שיינבאום.

בניגוד לאוברדור, שיינבאום דוברת אנגלית וצרפתית, חיה ולמדה בעבר בארה"ב, ונחשבת כמי שקרובה ונגישה יותר לממשל האמריקני ולממשלות נוספות במערב בפרט ובעולם בכלל. לופז אוברדור כלל אינו דובר אנגלית, ונחשב כמי שפעל מעט לקידום יחסי החוץ של מקסיקו. למרות זאת, הוא הצליח לקיים מערכת יחסים יעילה ויציבה יחסית עם ממשלי טראמפ וביידן בארה"ב.

סוצ'יל גאלווס, מועמדת האופוזיציה לנשיאות מקסיקו (צילום: Reuters)
סוצ'יל גאלווס, מועמדת האופוזיציה לנשיאות מקסיקו | צילום: Reuters

אחת הציפיות משיינבאום היא שתאמץ גישה תקיפה יותר כלפי קרטלי הסמים, וזה נחשב לנושא שמעסיק יותר מכול את המצביעים במקסיקו. כלי תקשורת אמריקניים טוענים כי הפשע המאורגן הרוויח מתקופת נשיאותו של אוברדור, שגישתו הוגדרה על ידיו מבקריו כ"יותר חיבוקים ופחות כדורים".

דיפלומטים שונים מעריכים כי שיינבאום כבר גילתה עצמאות רבה בתפקידה כראש עיריית מקסיקו סיטי, ותוכל בקלות להימנע מלהפוך להיות נשיאה בשליטתו של אוברדור. בין השאר צוינה לטובה מערכת היחסים שפיתחה עם סוכנויות הביטחון בארה"ב, למשל כאשר סייעה למשטרת מקסיקו סיטי לתפוס הברחת קוקאין שיועדה לארה"ב בהיקף של 1.6 טונות.

בתפקידה כראש העיר נחתכו בשיעור ניכר מספרי הרציחות והפשעים האלימים בבירה, והיא מזוהה כמי שעד כה הצליחה להתמודד בצורה טובה עם הפשע המאורגן. בסופו של דבר הביאה שיינבאום את שיעור הרצח בבירה המקסיקנית לכזה הדומה לשיעור הרצח שבלוס אנג'לס, והיא טוענת כי תוכל להביא למדינה כולה את יכולותיה והצלחותיה בתחום.

יריבתה בבחירות סוצ'יל גאלווס, מועמדת מטעם גוש של שלוש מפלגות אופוזיציה, צפויה כאמור להפסיד לה בעימות הישיר ביניהן. מועמד נוסף, שלישי במספר, הצליח בסקר האחרון לזכות ב-13% בלבד. במהלך הקמפיין כינתה גאלווס בלעג את שיינבאום "אשת הקרח", וניסתה להציג אותה כאדם קר וחסר רגישות. בסביבתה של שיינבאום ענו לה כי "דווקא יש לה חוש הומור נהדר".

קלאודיה שיינבאום, המועמדת לנשיאות מקסיקו (צילום: Reuters)
קלאודיה שיינבאום, המועמדת לנשיאות מקסיקו | צילום: Reuters

סביה היהודים של שיינבאום היגרו למקסיקו מליטא ובולגריה בשנות ה-20 וה-40 של המאה ה-20, במקביל לשואה ובשנים שקדמו לה, שלוו בגלי אנטישמיות הולכים וגדלים. היא סיפרה כי בילדותה נהגה לחגוג ולציין בביתם של סביה את החגים והמועדים היהודיים, אך כיום היא מגדירה עצמה כחילונית, ולא חולקת מידע רב עד כמה מנהגים יהודיים מהווים מרכיב רציני מאורח חייה הבוגרים.

קרלוס, אביה של שיינבאום, היה מהנדס חומרים שנולד וגדל בעיר גוואדלחרה במקסיקו, שבעבר נחשבה למרכז הקהילה היהודית במדינה. משפחתו הגיעו מליטא במהלך שנות ה-20. אביו היה סוחר תכשיטים ונטען כי היה פעיל בתנועה הקומוניסטית שהייתה חוקית למחצה בלבד במקסיקו, עד שלבסוף החליט לנטוש אותה. אימה של שיינבאום סיפרה כי במשפחתו של בעלה נהגו לדבר יידיש ולאכול "אוכל אשכנזי". אימה של שיינבאום הגיעה ממשפחה של יהודים ספרדים מהקהילה היהודית בבולגריה. הם הגיעו למקסיקו בשנת 1942, לאחר שבקושי רב הצליחו להימלט מזוועות השואה באירופה.