האירוע החריג - וההשתקה: שעות אחרי חילופי אש בין צה"ל לכוחות מצריים שהתפתחו אתמול (שני) במעבר רפיח, שבהם נהרג חייל מצרי - נראה ששני הצדדים עושים הכול כדי להשתיק את תקרית הירי ולשמור על פרופיל נמוך. N12 עם כותרות העיתונים ומה שעומד מאחורי זה.

מעבר רפיח (צילום: דובר צה"ל)
מפת האזור | צילום: דובר צה"ל

העיתון הלבנוני אל-אח'באר הדגיש היום כי קהיר הסתפקה בהכרזה על האירוע בהצהרה קצרה שעות לאחר התרחשותו, צעד שפורש כניסיון להכיל את השפעותיו. מקורות צבאיים מצריים אמרו לעיתון כי "חילופי האש בין כוחות ישראליים למחבלי חמאס הביאו לירי לכמה כיוונים, מה שגרם לכוחות הביטחון המצריים להגיב למקורות הירי, לפי הנהלים הצבאיים".

המקורות הוסיפו: "התיאום הביטחוני והצבאי הוא שמנע מהאירוע הביטחוני להתפתח ומנע נפגעים נוספים. הלוויית החייל המצרי תתקיים במהירות בעיר הולדתו, מבלי לחשוף את זהותו לתקשורת, כדי להימנע מכל התכנסות שעלולה להפוך להפגנות אנטי-ישראליות".

מעבר רפיח מהצד המצרי של רצועת עזה (צילום: רויטרס)
מעבר רפיח, מהצד המצרי של רצועת עזה, ארכיון | צילום: רויטרס

הובהר כי מיד לאחר התקרית התקיימו דיונים משולשים בין מצרים, ארה"ב וישראל שבהם "הזעם המצרי התקבל בהבנה רבה", אך לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי כלי הנשק שיישאו החיילים הישראלים במעבר רפיח. השלטונות המצריים דורשים לצמצם אותם למינימום, בעוד שישראל מסרבת לכך, בטענה שכוחותיה יהיו חשופים להתקפות של חמאס.

עוד דווח כי ישראל דרשה במהלך השיחות הכנסת נשק נוסף לאזור הגבול בימים הקרובים, בנוסף לתקיפות האוויריות שיגברו באזור, כדי להרחיב את המבצע הצבאי ברפיח ולהדק את הפיקוח על ציר פילדלפי.

הבוקר התפרסמו תיעודים מהלוויית החייל המצרי שנהרג אתמול במעבר רפיח, עבדאללה רמדאן - עטוף בדגל מצרים, בלי נוכחות צבאית. הוא הובא לקבורה במחוז א-פיום, מרכז מצרים. הנוכחים קראו: "אללה אכבר", "השהיד הוא חביב אללה". 

מוחמד סעד ח'יראללה, פרשן מצרי לענייני המזרח התיכון שמתגורר כיום בשוודיה, אמר בשיחה עם N12: "יש מבוכה גדולה במצרים, שנובעת מהנחישות של ישראל לטפל במנהרות ההברחה בציר פילדלפי שהפכו לתעשייה משגשגת של גורמים במדינה. החיילים המצריים נשלחים לגבול, היחידות הצבאיות בטירוף. המשטר במצרים חשב שהלחץ שמופעל בהיבטים רבים יכול לתרום לעצירת המלחמה, מה שהתגלה כקשה להשגה".

החייל המצרי רמדאן כתב בפוסטים שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו ב-7 בפברואר ובהם הביע הזדהות עם עזה: "הו אלוהים, שיהיה שקט מוחלט בעזה. הלב עצוב והעיניים בוכות, עזה קרובה והעולם חירש, אילם ועיוור. לא מסוגל לנהוג בגבריות. השתיקה מבטאת חוסר אונים".

אל-מצרי אל-יום: "הכוחות החמושים חוקרים את הירי בגבול"

בשער של העיתון המצרי אל-מצרי אל-יום נכתב בקצרה על תקרית הירי במעבר רפיח, לצד התייחסות נרחבת יותר לאירוע אחר - התקיפה הישראלית ברפיח באזור מתחם האוהלים שבה חוסל ביום ראשון בלילה ראש מטה הגדה של חמאס. "הצבא המצרי מקיים חקירה לגבי תקרית הירי שהובילה למותו של אחד מאנשי הצוות האחראי על האבטחה".

אל-מצרי אל-יום: הכוחות החמושים חוקרים את הירי
אל-מצרי אל-יום: הכוחות החמושים חוקרים את הירי בגבול

אל-אהראם: "מצרים מזהירה מפני פגיעה בביטחונם של אנשי האבטחה בגבול"

העיתון המצרי הוותיק אל-אהראם ציטט מקור בכיר ששוחח עם התקשורת המקומית שלפיו: "מצרים הזהירה מפני פגיעה בביטחונם ובבטיחותם של אנשי הביטחון המצריים הפרוסים בגבול. הוקמו ועדות חקירה לבדיקת פרטי האירוע ונקיטת אמצעים נדרשים למניעת הישנותו בעתיד".

אל-אהראם: מצרים מזהירה
אל-אהראם: מצרים מזהירה מפני פגיעה בביטחונם של אנשי האבטחה בגבול

א-שורוק: "מותו של אחד מאנשי הביטחון ברפיח"

העיתון המצרי א-שורוק הסתפק בלצטט בקצרה את דובר צבא מצרים שהודיע על קיום חקירה באשר לנסיבות התקרית במעבר רפיח ועל מותו של חייל מצרי כתוצאה מחילופי האש עם צה"ל.

א-שורוק: מותו של אחד מאנשי הביטחון ברפיח
א-שורוק: מותו של אחד מאנשי הביטחון ברפיח

אל-יום א-סאבע: "דובר צבא מצרים: נהרג אחד מאנשי הביטחון בגבול"

בעיתון המצרי החליטו שלא לתת אזכור לתקרית בעמוד השער, ובעמודים הפנימיים בהמשך התייחסו אליו בקצרה בלבד. גם שם ציטטו את דובר הצבא המצרי שהודיע על מותו של אחד השוטרים בחילופי האש אל מול כוחות צה"ל.

אל-יום א-סאבע
אל-יום א-סאבע

העיתון הלבנוני אל-אח'באר דיווח כי בימים הקרובים צפויה להגיע לקהיר משלחת אמריקנית, כדי לדון במנגנון לפתיחתו המחודשת של מעבר רפיח. זו עשויה לדלג בין מצרים לישראל כדי לקיים דיונים עם בכירים בצדדים ולגבש תוכנית בעניין.

על פי הדיווח, מצרים דחתה כמה הצעות אמריקניות שנידונו בעבר וכללו פעילות של חברה אמריקנית או גורמים ישראליים בצד הפלסטיני של המעבר. צוין כי ניכר שקרובים להסכמה על נוכחות של משלחת מעקב של האיחוד האירופי במקום.

ביום ראשון נפתח מחדש מעבר כרם שלום להכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה מצד מצרים, לאחר שזה הוקפא במשך כשלושה שבועות - מאז השתלטות צה"ל על מעבר רפיח. אתמול נכנסו לעזה 360 משאיות סיוע, בהן 124 משאיות שהועברו לכרם שלום ממצרים.