חיבוק למשעל, לחיצת יד להנייה: ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה נפגש בצוהריים (שבת) עם נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן במעונו באיסטנבול. בפגישה, שנמשכה שעתיים וחצי והתקיימה על רקע הדיווחים שלפיהם ההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את דוחא, השתתפו בכירי חמאס נוספים ובהם גם חאלד משעל. במקביל, ביומון א-שרק אל-אווסט הסעודי פורסם כי מתקיימים דיונים בין טורקיה לחמאס על העברת מפקדת חמאס מקטאר לטורקיה.
לפי דיווח בתקשורת הטורקית, הנשיא ארדואן שוחח עם הנייה על המאמצים להגיע להפסקת אש בעזה ועל הזרמת הסיוע ההומניטרי לרצועה. בשיחה אמר ארדואן: "ישראל יום אחד תשלם על הפשעים שלה נגד העם הפלסטיני". שר החוץ ישראל כ"ץ הצהיר לאחר הפגישה: "ברית האחים המוסלמים - אונס, רצח, חילול גופות ושריפת תינוקות. ארדואן, תתבייש!"
הבוקר דווח בוול סטריט ג'ורנל כי הלשכה המדינית של חמאס החלה בימים האחרונים לבדוק את האפשרות לעזוב את מקום מושבה בקטאר ולעבור למדינה אחרת. בחמאס פנו לשתי מדינות בניסיון לבדוק אם יסכימו לארח את אנשי הלשכה המדינית של חמאס, אחת מהן היא עומאן, שסירבה להגיב על פניית העיתון בשאלה בנושא. ההערכה כי כל צעד כזה יקשה הרבה יותר על המשך המשא ומתן לשחרור החטופים.
מקור המעורה בשיחות התיווך לעסקה סיפר כי בתקופה האחרונה התגלעו מחלוקות בין הנהגת חמאס והמתווכות הערביות. בשבועות האחרונים הביעו גורמים בממשל ביידן את רצונם ללחוץ על קטאר לאיים על הנהגת חמאס בסילוק מהמדינה אם ימשיכו בסירובם לקדם עסקת חטופים. אתמול אמר שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן כי הסיבה היחידה להיעדר עסקה היא סירובו של חמאס לכל מתווה שמוצע לו.
ברית האחים המוסלמים: אונס, רצח, חילול גופות ושריפת תינוקות.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) April 20, 2024
ארדואן @RTErdogan, תתבייש! pic.twitter.com/e1EqD5fuyt
"שיחות המשא ומתן לעסקה כבר נתקעו שוב עם סימנים או סיכויים קלושים להתחדש בתקופה הקרובה", הוסיף הגורם המעורה בפרטי התיווך.
על רקע הלחצים האמריקניים הכבדים המופעלים נגד חמאס, ספק אילו מדינות יסכימו לקלוט את בכירי ארגון הטרור. עומאן מקיימת מערכת יחסים טובה ויציבה עם הממשל האמריקני, ובמידה רבה משמשת כמתווכת מול גורמים עוינים באזור, ובראשם איראן.
קטאר פעלה זמן רב בתיווך לסיום המלחמה בעזה תוך בניית אמון עם הצדדים הלוחמים. בששת החודשים האחרונים היא הביאה את מערכות היחסים הללו לידי ביטוי בניסיון להגיע למשא ומתן והוכיחה את היותה בעלת ברית של ארה"ב, תוך ביסוס מעמדה כמתווכת הכרחית במזרח התיכון. בשבוע שעבר אמרה קטר כי היא "בוחנת מחדש" את תפקידה בתיווך בין ישראל לחמאס, והוסיפה כי גורמים פוליטיים מנצלים את מאמציה.