יו"ר ועדת השירותים המזוינים של בית הנבחרים האמריקני מייק רוג'רס שיגר היום (חמישי) מכתב מכתב רשמי לממשל ביידן, שבו קרא לסגירת המזח הזמני שהקימה ארה"ב מול חופי רצועת עזה, אחרי שנחל כישלון חרוץ בהעברת סיוע הומניטרי לאוכלוסייה המקומית. המחוקק הרפובליקני טען בין היתר שהמזח בלתי יעיל, מסוכן ומבזבז כספים לשווא.

המזח האמריקני, שהוכרז על ידי ביידן בחודש מרץ, נבנה בהתרעה קצרה על ידי צבא ארה"ב כאמצעי חלופי להעברת סיוע הומניטרי לאוכלוסייה המקומית. ארגוני הסיוע ההומניטרי שפועלים ברצועה אמרו לאחרונה לניו יורק טיימס שהמזח, שעלה 230 מיליון דולר, נכשל ברובו במשימתו.

הסיוע שנבזז ממשאיות הסיוע בעזה (צילום: U.S. Central Command)
פרויקט הענק של ארה"ב מול חופי עזה | צילום: U.S. Central Command

לדבריהם, בחודש שחלף מאז שהוצמד לקו החוף העזתי, פעל המזח כ-10 ימים בלבד. בשאר הזמן הוא תוקן לאחר שסערה בים שברה אותו, ובהמשך נותק כדי למנוע נזק נוסף, או שהפעילות בו נעצרה עקב חששות ביטחוניים.

ביום רביעי שעבר המזח חובר מחדש וחזר לעבוד. לפי הצבא האמריקני, ביום הראשון לחזרתו לפעילות הוכנסו לרצועה דרך המזח 656 טון של סיוע הומניטרי – שיא יומי לפרויקט מתחילת הפעילות שלו. הצבא מורשה להפעיל את המזח עד סוף יולי, אך גורם בסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי אמר השבוע כי הממשל יכול לבקש להאריך את פעילותו בלפחות חודש נוסף.

הסיוע שנבזז ממשאיות הסיוע בעזה (צילום: U.S. Central Command)
משאיות סיוע על המזח האמריקני | צילום: U.S. Central Command

"אני קורא לממשל להפסיק לאלתר את המבצע הכושל הזה לפני שאסון נוסף יתרחש ולשקול אמצעים חלופיים לאספקת סיוע הומניטרי יבשתי ואווירי", כתב יו"ר ועדת השירותים המזוינים של בית הנבחרים במכתב שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס.

ועדת השירותים המזוינים של בית הנבחרים היא גוף הפיקוח העליון של הפנטגון בבית הנבחרים, ובקשות רשמיות ממנה מחייבות באופן מסורתי תגובה של הפנטגון. המכתב, שנשלח ליועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן ג'ייק סאליבן, לשר ההגנה לויד אוסטין ולמזכיר המדינה אנתוני בלינקן, לא דווח בעבר. רוג'רס מתנגד זה מכבר לפעילות המזח וקרא בעבר לפירוקו, אך עד כה לא הביע את עמדתו במכתב רשמי לממשל.

לפי נתוני צבא ארה"ב, נכון ליום שלישי נמסרו 8,332 משטחי סיוע דרך המזח. כ-84% מהם נתקעו בחופי הרצועה כי האו"ם סירב לאסוף אותם מהמקום. בחודש שעבר דווח ברויטרס כי קרוב לשלושה רבעים מהסיוע ההומניטרי שהועבר מהמזח הצף שהקים הצבא האמריקני מול חופי עזה, בהיקף של 320 מיליון דולר - נגנב בדרך למחסן של האו"ם.