בישראל נערכים בציפייה לקראת האפשרות שכמה מדינות יכירו כבר בחודש הקרוב במדינה פלסטינית. אתמול (שני) הצהיר ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, כי "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי". במשרד החוץ כבר הבהירו רשמית: "הכרה במדינה פלסטינית כעת – פרס לטרור". במקביל, בישראל נערכים עם מספר צעדים אפשריים לנסות למנוע את המהלך.

דבריו של בורל אתמול הגיעו במהלך הפורום הכלכלי העולמי שנערך בריאד, והשתתפו בו רבים ממנהיגי ושרי החוץ של מדינות ערב. ההערכה כי הצעד צפוי להגיע מספרד, בלגיה, אירלנד וסלובניה.

ג'וזפ בורל בפגישה עם שר החוץ של איראן (צילום: Reuters)
ג'וזפ בורל בפגישה עם שר החוץ של איראן | צילום: Reuters
פדרו סנצ'ס, ראש ממשלת ספרד, בנאום ברפיח (צילום: רויטרס)
פדרו סנצ'ס, ראש ממשלת ספרד, בנאום ברפיח | צילום: רויטרס

בנוסף, קיים חשש כי גם נורווגיה, שאינה חברה באיחוד האירופי, תצטרף למהלך, שכן היא מחזיקה בעמדה מובילה בחודשים האחרונים בכל הקשור ליוזמות לעומתיות לישראל. חברה נוספת באיחוד ששמה הוזכר כמועמד להכיר במדינה פלסטינית היא לוקסמבורג. עוד חברה באיחוד האירופי ששמה הוזכר הוא פורטוגל, אך לפני כשבועיים דווח כי ראש ממשלת פורטוגל החדש לואיס מונטנגרו אמר למקבילו הספרדי כי לפי שעה ימתינו בליסבון להחלטה רשמית מטעם האיחוד האירופי, ו"לא ילכו רחוק כמו מדינות אחרות".

שר החוץ של אירלנד מייקל מרטין

 

 

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס נשא אתמול נאום במדריד ובו הודיע רשמית כי הוא נשאר בתפקידו ולא מתפטר, ימים לאחר שהודיע על פסק זמן במטרה "לחשוב על העתיד". במהלך דבריו הבהיר כי הוא ממשיך בתפקיד "בכל הכוח", וגם אמר כי הכרה במדינה פלסטינית על ידי ספרד צפויה "בתוך שבועות". הדברים מגיעים לאחר שלפני כשבועיים אמר שספרד צפויה להכיר במדינה פלסטינית עד חודש יולי.

בספרד כבר דנו בתקופה האחרונה עם אירלנד וסלובניה על הכרה במדינה פלסטינית. ההערכה היא כי אותן מדינות מתכננות לבצע את הצעד באופן מתואם, ולכן ייתכן שהדבר עוד ייקח זמן. בסלובניה הביעו תקווה כי ניתן יהיה להגיע למהלך רחב יותר באמצעות השגת קונצנזוס באיחוד האירופי, אך סביר כי אירוע כזה אינו צפוי בתקופה הקרובה.

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ, ארכיון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

בחודש מרץ הודיע סנצ'ס כי סיכם עם מנהיגי אירלנד, מלטה וסלובניה כי יפעלו יחד להכרה במדינה פלסטינית, בטענה כי "זה המהלך היחיד שיסייע לקדם את פתרון שתי המדינות". בניגוד לאחרות, מלטה כבר הכירה רשמית במדינה פלסטינית בשנת 1989. למעשה, מאז הכרזתו של יאסר ערפאת על הקמת מדינה פלסטינית בנובמבר 1988 – 140 מדינות כבר הכירו בה.

סנצ'ס, מנהיג המפלגה הסוציאליסטית (PSOE) בספרד, מוביל קואליציית מרכז-שמאל, בעלת מרכיבי שמאל קיצוני כמו מפלגת "פודמוס" בתוך גוש "סומאר". בין היתר חברה בממשלת ספרד שרה שב-7 באוקטובר שיבחה את הטבח של מחבלי חמאס, ושרה הנוהגת לכנות את ראש הממשלה נתניהו "פושע מלחמה" ולקרוא להעמדתו ולהעמדת בכירים נוספים בישראל לדין בבית הדין בהאג.

הצעדים שנשקלים בישראל

  1. שיחות של ראש הממשלה נתניהו, שר החוץ כ"ץ, וכן השרים רון דרמר ויואב גלנט עם מקביליהם במדינות השונות, ובדגש על המדינות המובילות באיחוד האירופי – גרמניה, איטליה, צרפת, הולנד, אוסטריה, וגם בהונגריה.
  2. פנייה לממשל ביידן ולבית הנבחרים בניסיון להפעיל לחץ נגד המדינות.
  3. בקשה להתבטאות פומבית רשמית מטעם ממשל ביידן.
  4. פנייה לארגונים יהודיים בעולם ולחברות הייטק אמריקניות בעלות סניפים במדינות "הבעייתיות" כדי לנסות להפעיל לחץ על הממשלות המקומיות.

מרבית המדינות שהכירו במדינה פלסטינית עשו זאת בימים שמיד לאחר ההצהרה ב-15 בנובמבר 1988. בין המדינות שמכירות רשמית במדינה פלסטינית מגיעות רבות מבין מדינות ערב, מדינות אפריקה ומדינות אמריקה הלטינית. בין המדינות גם כמה שנחשבות לשותפות קרובות של ישראל, כמו פולין, רומניה, קפריסין והונגריה.

 מאז תחילת המלחמה בעזה הצטרפו שתי מדינות נוספות לרשימת המדינות שמכירות במדינה פלסטינית. ב-19 באפריל הודיעה ברבדוס על הכרה במדינה פלסטינית, ובשבוע שעבר ב-23 באפריל הודיעה גם ג'מייקה על הכרה במדינה פלסטינית.

 

 

"כל אמירה בימים אלו על אפשרות שמדינות אירופיות יכירו במדינה פלסטינית היא פרס לטרוריסטים של החמאס, שביצעו את הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה", כתב אתמול דובר משרד החוץ אורן מרמורשטיין בתגובה על דבריו של בורל. "רק משא ומתן ישיא בין הצדדים יוביל לשלום. העולם ואירופה צריכים להתמקד כרגע בשחרור מיידי של 133 החטופות והחטופים ובמיטוט ארגון הטרור חמאס. מי שבעת הזו מקדם אג'נדה אחרת משחק לידי החמאס ומקשה על קידום עסקה לשחרור החטופים ולהפוגה הומניטרית".