התחקיר שפורסם השבוע בגרדיאן בנושא הריגול לכאורה אחר בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג עלול להוביל לאישומים פליליים חדשים נגד גורמים רשמיים בישראל. מומחים משפטיים ששוחחו אמש (רביעי) עם העיתון הבריטי אמרו כי ההאשמות החמורות העולות בתחקיר עלולות להוות "פשעים נגד ממסד הצדק" ולגרור אישומים חדשים.

תחקיר הגרדיאן על ישראל - סיקור N12:

טובי קדמן, עורך דין בריטי המתמחה במשפט בין-לאומי והחוק ההומניטרי הבין-לאומי, אמר שממצאי התחקיר "מטרידים מאוד" וכוללים האשמות "שנראות כמו ניסיון למנוע את מהלך עשיית הצדק באמצעות איומים" כלפי התובעת הראשית לשעבר פאטו בנסודה. "זה די ברור שהעניינים האלה נופלים בתחום השיפוט של בית הדין, ובמיוחד תחת סעיף 70 בחוקת רומא. כל אדם שמנסה למנוע חקירות עצמאיות של התובע חייב לשאת בהשלכות".

מאט קאנוק, ראש מרכז הדין הבין-לאומי של ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" בהאג, שנכתב כי הוא עוקב מקרוב אחר הדינמיקה בין בית הדין וישראל, אמר כי "זה ברור לגמרי שרבות מהדוגמאות שעולות בתחקיר עלולות להיחשב כחלק מסעיף 70. יש להגיש אישומים בנושא נגד כל מי שניסה לעכב, לאיים או להשפיע בצורה מושחתת על גורמים רשמיים בבית הדין הפלילי הבין-לאומי".

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג
תמיכתו לא מרשימה את הפלסטינים. קארים ח'אן, התובע הראשי בהאג, ארכיון

מרק קרסטן, מומחה משפטי נוסף ששוחח עם הגרדיאן, אמר: "קשה לדמיין מה יכול להיות יותר ניסיון בוטה להשפיע בצורה לא כשרה על תהליך התביעה".

לאחרונה אמר כרים ח'אן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, כי היו ניסיונות "לעכב, להפחיד או להשפיע בצורה לא נאותה על גורמים בבית הדין הזה". הוא לא פירט מי עומד מאחורי הפעולות האלה, שעלולות להוות הפרה של סעיף 70 – המתייחס לניסיונות לשבש את חקירת בית הדין.

בתוך כך התראיין רה"מ בנימין נתניהו למורגן אורטגוס ואמר כי הוא "מופתע ומאוכזב" מכך שממשל ביידן לא תומך בסנקציות על בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. הריאיון המלא עם רה"מ ישודר ביום ראשון אחרי הצוהריים.

ביום שלישי נחשף בגרדיאן התחקיר על ניסיונות ממשלת ישראל, לכאורה, להשפיע ולאיים על התובעת הראשית לשעבר, פאטו בנסודה. על פי התחקיר, ראש המוסד לשעבר יוסי כהן ניסה להפעיל עליה שורת "טקטיקות בזויות", שכללו מארב, הטרדה ואיומים על ביטחונה ועל ביטחון משפחתה, כדי שלא תפתח בחקירה נגד ישראל על פשעים לכאורה שבוצעו בשטחי יהודה ושומרון.

פאטו בנסודה, תובעת בית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג (צילום: Eva Plevier, שי פרנקו)
פאטו בנסודה, תובעת בבית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג‎‏ | צילום: Eva Plevier, שי פרנקו

התחקיר גם פירט כיצד ישראל, לכאורה, מרגלת באופן אינטנסיבי לאורך קרוב לעשור אחר בכירי ונציגי בית הדין – כחלק ממלחמה שמנוהלת על ידי שלל גופי הביטחון והמודיעין בישראל נגד הגוף הזה. על פי הדיווח, נתניהו "אובססיבי" לבית הדין. ממשרד ראש הממשלה נמסר: השאלות שהועברו אלינו גדושות בהרבה טענות שגויות ומופרכות שנועדו לפגוע במדינת ישראל.

בשבוע שעבר אמר כרים ח'אן כי הוא ביקש להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גלנט, ובכירי חמאס יחיא סינוואר, מוחמד דף ואסמעיל הנייה בגין ביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה ברצועת עזה וטבח 7 באוקטובר.