יותר מ-7 חודשים חלפו מאז שפרצה המלחמה - ורגיעה בחזית הצפון עדיין לא נמצאת באופק. העיתון האמריקני המוביל וול סטריט ג'ורנל, פרסם היום (שבת) כתבה נרחבת על המתיחות הגואה בין ישראל לחיזבאללה, ושבה בכיר בצה"ל העביר מסר מאיים לארגון הטרור.
בכתבה הזכירו את חילופי האש בצפון בין ישראל לחיזבאללה, וציינו כי הלחימה בגזרה "התעצמה" בימים האחרונים, דבר שמעלה חשש כי אחד הצדדים יבצע מהלך שיביא לעימות משמעותי יותר. עוד צוין כי המאמץ למנוע מלחמה בצפון נמצא בראש סדר העדיפויות של מדינות המערב, בהן ארה"ב, ששלחה לאזור שליח מיוחד כמה פעמים בניסיון להביא לרגיעה.
אלא שלמרות המאמצים של המערב, האש בצפון נמשכת כמעט ללא הרף מאז 7 באוקטובר - למעט לימים ספורים כשהתקיימה עסקת החטופים. בחודש האחרון חיזבאללה ביצע את השיגור העמוק ביותר לשטח ישראל מאז שפרצה המלחמה, דבר שהביא לאזעקות בעכו. יום למחרת, צה"ל ביצע מתקפה רחבת היקף שבה הפציץ 40 יעדים של הארגון תוך דקות ספורות. שבוע לפני כן ביצע חיזבאללה מתקפה משולבת בערב אל-עראמשה, שבה כטב"ם התפוצץ על מתנ"ס וגרם למותו של רס"ן (מיל') דור זימל בן ה-27 מאבן יהודה, סגן מפקד פלוגה בגדוד 8103. חמישה לוחמים נוספים נפצעו באורח קשה באותה מתקפה, שכללה גם שימוש בטילי נ"ט.
"מלחמת הצללים" בין ישראל לאיראן יצאה לאור
"זו הנקודה המסוכנת ביותר במונחים של ישראל-חיזבאללה מאז השבועות הראשונים אחרי 7 באוקטובר", הסביר מפריז רים מומטז, מומחה אבטחה מהמכון הבין-לאומי למחקרים אסטרטגיים. "יש הרבה גישוש באש, שכל צד בודק את הגבולות של השני".
בעיתון הזכירו את המתקפה הישירה וחסרת התקדים שביצעה איראן, וגם את התגובה שמיוחסת לישראל באיספהן, דבר שהוציא לאור את "מלחמת הצללים" שניטשת בין המדינות כבר שנים. אחרי חילופי המהלומות, חזרה איראן למדיניות הישנה שלה - חימוש המיליציות שלה במזרח התיכון, דוגמת חיזבאללה.
תא"ל (במיל') אסף אוריון, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, הסביר כי "מכיוון ששני הצדדים מבינים שהם רוצים להימנע ממלחמה, הם למעשה מאפשרים לעצמם יותר ויותר מקום להסלים עם הזמן. כל עוד יש לחימה בעזה, חיזבאללה ימשיך בהתקפות שלו, מה שמגביר את הסיכויים לחישוב שגוי".
המדיניות של חיזבאללה: חושף בהדרגה את יכולותיו הצבאיות
ימים אחרי ששר הביטחון גלנט אמר באשר למכה שספג חיזבאללה כי "מחצית ממפקדיו בדרום לבנון חוסלו", בעיתון ציינו "דילמה" שעומדת בפני חיזבאללה. זאת בשל כמות האבדות שספג הארגון הלבנוני, שהודה במותם של 276 מפעיליו, מספר דומה לזה שספג במלחמת לבנון השנייה, והשילוב של כמות האוכלוסייה שהתפנתה מדרום המדינה בעקבות התקיפות והמשבר הכלכלי העמוק שפקד את המדינה עוד לפני המלחמה.
"יש כאן כמה אינטרסים, והם לא בהכרח מתאימים, למרות שחיזבאללה מציג אותם לקהל שלו כאילו כולם זה דבר אחד", הסביר מביירות המומחה הייקו ווימן. גורם שמעורה בפרטים הוסיף כי חיזבאללה נוקט במדיניות של "הסלמה כדי למנוע הסלמה", שחלקה כרוך בחשיפה הדרגתית של חלק מהיכולות הצבאיות שהארגון מסתיר זמן רב.
בכיר בצה"ל העביר מסר מאיים לחיזבאללה דרך העיתון, ואמר בעילום שם על האפשרות של מלחמה כי "הדרך היחידה למנוע אותה היא הסלמה". הוא סיכם: "ישראל לא יכולה לעצור כעת. זה זמן מסוכן לאזור כולו".
אלא שמנגד, גם חיזבאללה העביר את האיומים שלו: בעיתון דווח כי בכירים לבנונים אמרו כי הארגון "מוכן להסלים עוד יותר" את המצב, וזאת בעקבות שיחה של ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי עם נשיא צרפת מקרון. אחרי אותה שיחה, העביר מיקאתי מסרים לחיזבאללה מצרפת, שכללו קריאה להפסיק את האש נגד ישראל למרות שהלחימה בעזה נמשכת. על כך הגיבו בארגון הטרור ואמרו כי הם מוכנים להסלמה נוספת - "אם ישראל תבחר בדרך הזו".