מפגינים פרו-פלסטינים תקפו אתמול (ראשון) באלימות קשה יהודים בעיר לוס אנג'לס בארה"ב, סמוך לבית הכנסת "עדת תורה". בתיעודים שפורסמו ברשתות החברתיות נראים עשרות בני אדם, חלקם רעולי פנים, עטויים כאפיות ומניפים דגלי פלסטין, מתגודדים באזור בית הכנסת ומאיימים באלימות על יהודים רבים.

קטטות רחוב רבות פרצו בין היהודים לתוקפים הפרו-פלסטינים. על פי דיווחים בכלי התקשורת המקומיים לא בוצעו מעצרים ולא היו פצועים, אולם באחד הסרטונים שפורסמו נראה אדם מוצא מרכב שבו נמצאת פעילה פרו-פלסטינית עטויה בכאפייה, ומרותק ונעצר על ידי כוחות הביטחון במקום.

אלימות קשה כלפי יהודים מצד מפגינים פרו-פלסטינים  (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
אלימות קשה כלפי יהודים מצד מפגינים פרו-פלסטינים סמוך לבית כנסת בלוס אנג'לס | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

הרב הרצל אילוליאן, ראש קהילת JEM בבוורלי הילס, אמר לחדשות KCAL כי "ההפגנה הפרו-פלסטינית אינה שייכת מחוץ לבית הכנסת". הוא אמר כי "הוא לא חושב שיהודים היו הולכים להפגין ולעשות דבר כזה מחוץ לכנסיה או מסגד".

ראש עיריית לוס אנג'לס קארן באס פרסמה הודעת רשמית על מעשי האלימות נגד יהודים סמוך לבית הכנסת "עדת תורה" בעיר, ואמרה: "מעשים מתועבים, חסימת גישה למקום תפילה היא בלתי מתקבלת על הדעת. אני רוצה להבהיר שלוס אנג'לס לא תהפוך מעוז לאנטישמיות ואלימות".

מספר התקריות האנטישמיות ברחבי העולם זינק בשנת 2023 ביותר מ-100%, כך פורסם בדוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד השמצה בערב יום השואה בחודש מאי. "בעקבות 7 באוקטובר התרחש צונמי של שנאה נגד קהילות יהודיות בכל העולם. האנטישמיות הגיעה לרמות חסרות תקדים", אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל של הליגה נגד השמצה (ADL).

 

 

 

 

בארה"ב נרשם שיא חדש של 7,523 תקריות אנטישמיות בשנת 2023 - עלייה של 103% לעומת מספר התקריות האנטישמיות ב-2022. האנטישמיות הייתה חזקה במיוחד באוניברסיטאות, בהן נעצרו יותר מ-1,600 סטודנטים בעקבות הפגנות נגד ישראל. לפי הדוח, האנטישמיות בארה"ב מגיעה גם מהימין וגם מהשמאל הקיצוניים, ו-8,873 תקריות "אנטי-ציוניות" נרשמו במדינה במהלך השנה. בארה"ב נרשמו 161 מעשי תקיפה על רקע אנטישמי ב-2023.

 

אתמול דווח ברשת CNN כי גובר החשש במפלגה הדמוקרטית בארה"ב מפני אובדן קולות של מצביעים יהודים בבחירות הקרובות, בין השאר על רקע העלייה הגדולה באנטישמיות. מנהיגים בקהילה היהודית אמרו כי הם מרגישים "חסרי בית פוליטי" מכיוון שלתחושתם ביידן "לא עושה עבורם מספיק ולא מסוגל לשלוט באגף השמאלי במפלגתו".