רישי סונק ראש ממשלת בריטניה יצא היום (שלישי) להגנת ג'יי קיי רולינג, מחברת סדרת ספרי "הארי פוטר" שידועה בעמדותיה נגד נשים טרנסג'נדריות. זאת, לאחר שביקרה את החוק החדש שחוקק בסקוטלנד שקובע עד שבע שנות מאסר על "שיח שנאה" נגד טרנסג'נדרים.
Scotland's Hate Crime Act comes into effect today. Women gain no additional protections, of course, but well-known trans activist Beth Douglas, darling of prominent Scottish politicians, falls within a protected category. Phew! 1/11 pic.twitter.com/gCKGwdjr5m
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 1, 2024
"אסור להפליל אנשים על כך שהם מציינים עובדות ביולוגיות", קרא סונק. אתמול אמרה הסופרת המפורסמת המתגוררת בסקוטלנד ונמצאת כעת מחוץ למדינה כי היא "מצפה להיעצר" כשהיא תחזור לביתה. זאת על כך בשנים האחרונות היא לא פעם עוררה את זעמם של פעילי זכויות להט"ביים, בשל אמירותיה השנויות במחלוקת.
רולניג דיברה בחריפות נגד החוק החדש שאוסר שיח מסית על בסיס גיל, נכות, דת, נטייה מינית וגם זהות טרנסג'נדרית. היא כתבה ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר), כי "המחוקקים בסקוטלנד מעדיפים רגשות של גברים המופיעים כנשים, מאשר את החופש של נשים וילדות אמיתיות".
ראש הממשלה הבריטי מיהר לבקר את החוק הסקוטי החדש והצהיר כי מפלגתו "תגן תמיד על חופש הביטוי".
ראש ממשלת סקוטלנד: "להתמודד עם שטף השנאה"
החוק החדש קובע כי אסור לאדם להעביר חומר מסית, או להתנהג בצורה שיש בה כוונה לעורר שנאה על בסיס מאפיינים "מוגנים". בבריטניה כבר קיים חוק שאוסר על הסתה על בסיס גזע, נטייה מינית ודת. אך בסקוטלנד החליטו להחמיר, ולכלול התנהגות "מעליבה" כפשע.
החוק מאגד בתוכו את חוקי ההסתה הקיימים בממלכה ומאפשר לשופט לשפוט בחומרה רבה יותר פשעים מהסוג הזה, ואף לתת שבע שנות מאסר במקרה החמור ביותר. ראש הממשלה הסקוטי חמזה יוסף אמר כי מטרת החוק היא להתמודד עם מה שהוא מכנה "שטף של שנאה" שפוקד את החברה.
ג'יי קיי רולינג: היסטוריה של מחלוקות עם הקהילה הטרנסג'נדרית
הסופרת המצליחה והמפורסמת הצליחה לעורר את זעמם של אנשים רבים בשל אמירותיה השנויות במחלוקת נגד הקהילה הטרנסג'נדרית. הסערה החלה כשב-2020 שיתפה רולינג מאמר דעה בחשבון הטוויטר שלה, שכותרתו "אנשים שמקבלים וסת", ועל כך צייצה בציניות: "אנשים עם מחזור? אני בטוחה שפעם הייתה מילה שמתארת את האנשים האלה".
‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?
— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020
Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA
זו גם לא הפעם הראשונה שרולינג מבקרת את החלטות הממשלה הסקוטית בנושא הזה. בעבר היא תקפה את מנהיגת סקוטלנד לשעבר, ניקולה סטרג'ן, על ניסיונותיה של השרה לשנות את החוק כדי לאפשר לאנשים להזדהות מבחינה מגדרית ללא אישור רפואי.