כוננות גבוהה ביממה האחרונה בארה"ב – לאחר שמשט של חיל הים הרוסי הגיע לנמל הוואנה, בירת קובה. גורמי ביטחון אמריקניים אמרו לכלי תקשורת מקומיים כי המשט, שכולל גם צוללת גרעינית, עבר במרחק של כ-50 ק"מ מחופיה הדרומיים של פלורידה – במסגרת תרגיל שערכו הכוחות הרוסיים. בארה"ב מבהירים כי לפי שעה לא נשקפת סכנה מיוחדת לארה"ב, ומדובר בניסיון נוסף של כוחותיו של פוטין להפגין עוצמה.

המשט הכולל את הצוללת הגרעינית הרוסית "קזאן", ספינת המלחמה "אדמירל גורשקוב", וכן מכלית נפט וספינת גרירה והצלה, נכנסו אתמול למי הים הקריבי ועגנו בנמל הוואנה לקול תרועות התושבים המקומיים. הצוללת הגרעינית הרוסית הופיעה מעל לפני המים באופן בלתי שגרתי, וזכתה למטח כבוד של 21 תותחים בנמל. על סיפונה הונפו דגלי רוסיה וקובה.

ספינות מלחמה רוסיות בקובה (צילום: AP)
ספינות מלחמה רוסיות בקובה | צילום: AP

משט הכוחות הרוסיים הגיע לים הקריבי במסגרת תרגיל, אך בארה"ב מדגישים שמדובר באירוע לא שגרתי – במיוחד כאשר הוא מגיע כשבועיים לאחר שהנשיא ביידן אישר לאוקראינה לתקוף בשטח רוסיה באמצעות נשק אמריקני. באופן רשמי, כלי השיט הרוסיים מתוכננים לשהות בנמל הוואנה למשך חמישה ימים, אך בארה"ב הביעו את החשש כי הם יישארו במרחב יבשת אמריקה למשך הקיץ, ועשויים לעגון גם בוונצואלה, בעלת ברית נוספת של רוסיה באזור.

ספינות מלחמה רוסיות בקובה (צילום: AP)
ספינות מלחמה רוסיות בקובה | צילום: AP

גורמי הביטחון האמריקניים הבהירו כי לפי כל הערכות המודיעין, אף אחת מהספינות והצוללת אינה נושאת נשק גרעיני. לאחר האישור מארה"ב לאוקראינה לתקוף בשטח רוסיה – איים פוטין להגיב על כך בצורה "א-סימטרית במקומות אחרים בעולם". עוד נמסר כי פיקוד הצפון של צבא ארה"ב פרס נכסים אוויריים וימיים כדי לעקוב ולנטר את תנועת כלי השיט הרוסיים באזור במטרה להבטיח את ביטחונן של ארה"ב וקנדה.

ספינות מלחמה רוסיות בקובה (צילום: AP)
ספינות מלחמה רוסיות בקובה | צילום: AP

האירוע הזה הזכיר לרבים את ימי המלחמה הקרה, אז במסגרת המתיחות הביטחונית העמוקה עם ארה"ב – הציבה ברית המועצות נכסים צבאיים אסטרטגיים בקובה. עוד לפני הגעת הספינות אתמול לנמל הוואנה, עגנו ספינות מלחמה רוסיות בקובה בשנת 2008 ולאחר מכן שוב בשנת 2015. במשרד החוץ של ארה"ב אמרו כי מדובר באירוע המוגדר "שגרתי", אך גם הדגישו שרוסיה הגבירה את הפעילות באזור על רקע התמיכה הגדולה של ארה"ב באוקראינה.

השבעת פוטין (צילום: reuters)
השבעת פוטין | צילום: reuters

על רקע ההתפתחות הזאת, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אירח אתמול את שר החוץ הקובני ברונו רודריגז לשיחות רשמיות במוסקווה. קובה נחשבת לידידה קרובה של רוסיה, ומביעה בה תמיכה מיומה הראשון של המלחמה באוקראינה. מבחינתה של רוסיה, יש חשיבות גדולה בטיפוח הקשרים עם מדינות באמריקה הלטינית כמו קובה וונצואלה – כהזדמנות ליצירת נכסים אסטרטגיים סמוכים לארה"ב.