בימים האחרונים הפכו ההפגנות בקמפוסים בארה"ב לזירה קיצונית של אנטישמיות וקיים חשש ממשי של הסטודנטים היהודים מפני ההפגנות האלימות. באוניברסיטת קולומביה, המוקד של גל המחאה הנוכחי, המליץ מנהל המרכז היהודי לסטודנטים יהודים לא להגיע לקמפוס, מחשש לשלומם. סתיו סלמה, סטודנטית באוניברסיטת קולומביה, הותקפה ביום ראשון בידי מפגינים פרו-פלסטינים, חלקם יהודים. בריאיון ל-N12 סיפרה: "אמרו שיבואו אחריי לישראל וישרפו את המשפחה שלי".
בשנים האחרונות לומדת סלמה בת ה-27 יחסים בין-לאומיים בבית הספר למנהל עסקים בקולומביה. הימים האחרונים, שבהם המחאות בקמפוס התלהטו והפכו לאלימות ולקיצוניות יותר משהיו, הובילו אותה לכתוב פוסט ובו תיארה את התחושות הקשות. "זה פשוט התפוצץ, ואני די בשוק מאיך שזה התפוצץ", סיפרה. "אני מעכלת את החוויה שאני עוברת דרך התגובות בארץ".
אני סטודנטית בקולומביה. אתמול הסתכלתי לאנטישמיות בפנים. גם ביום שלפניו. וגם ביום שלפני כן. ארבעת הימים האחרונים היו גל ענק של אנטישמיות ששטף. באותו רגע עמדתי מולו איתנה, או מנותקת. עשיתי את המיטב כדי לשמור על עצמי הפיזי. לא שמרתי על הנפשי. אי אפשר לשמור. אתה צופה ונשרט.
— Stav Slama (@SlamaStav) April 22, 2024
סלמה סיפרה בריאיון על הרגע המפחיד שבו סטודנטים יהודים זיהו שהיא וחבריה מישראל, והחלו להתנפל עליהם: "התחילו לצעוק לנו 'תתביישו, כמה ילדים הרגתם?'. הם לא באמת מעוניינים לדבר איתנו, אנחנו ישראלים אז מבחינתם אנחנו ציונים ואין בכלל מה לדבר איתנו. הבחור שעמד לידי אמר לי 'להתראות נאצית', אז התחלתי לשאול אותו מה הוא יודע על השואה וכמה בני משפחה שלו נספו. ברגע שהבינו שאנחנו ישראליות, כל הזעם הופנה אלינו. עמדנו מול מאות אנשים שצועקים עלינו".
"פחדתי לצאת מהקמפוס, ניסינו לברוח וזה היה בכל מקום", המשיכה סלמה. "הגיעו שני בחורים גדולים בפנים מכוסות שנראו כמו חמאסניקים ואמרו, 'אנחנו נעקוב אחרייך לישראל ונשרוף את המשפחה שלך'". לדבריה, אחד המפגינים הניח יד על כיסו כדי להראות שיש לו בפנים משהו. "הוא העלה בטלפון שלו תמונה של הסמל של חמאס ודחף לי את זה לפנים", סיפרה. "לקחתי צעד אחורה כדי שלא יפגע בי ואמרתי לו 'אתה חמאס', והוא השיב: 'כן, כולנו חמאס'".
בשלב הזה פרצה חברתה של סתיו בבכי וביקשה משוטר שעמד במקום סיוע. להפתעתה, השוטר השיב שהוא "מבין אותה", אבל שאין לו אישור לעשות כלום, "יש לנו רק הנחיה לשמור רק על המדשאה המערבית". "לקח לי 20 דק' לשכנע אותם ללוות אותי", תיארה. "התחבאנו באיזו ספרייה, וברגע הראשון ברחנו הביתה. המפגינים היו בסאבוויי, ישבנו בשקט והתפללנו שלא יגלו שאנחנו מישראל".
קשה לשמוע אותך אומרת שהתחבאת בספרייה עם חברות יהודיות עד שההמון יעבור.
"זה היה נורא. כל מה שהרגשתי ועבר לי בראש זה הטריגרים האלה, הטראומות הרב-דוריות האלו שסבא וסבתא שלי ניצולי השואה סיפרו לי. זה לוחץ על כל הטראומות". לדבריה, אנטי-ציונות הפכה לטרנד בקרב הסטודנטים. "אני מרגישה שזה הסלים בהדרגתיות ופתאום התפוצץ, אבל אני ראיתי את זה בא. גם כשזה היה כביכול על דברים אחרים, הסאבטקסט היה ברור - אנטישמיות ואנטי-ציונות".
בפוסט שפרסמה סלמה היא סיפרה על חבר לספסל הלימודים, שברגע שהבין שהיא מישראל התרחק ממנה: "הוא הסתכל עלי בשוק ובגועל. קם והלך, בלי לומר מילה". בריאיון ל-N12 סיפרה שמה שמפתיע אותה הוא ש"המצב החמיר כל כך והאוניברסיטה עדיין ממשיכה לעשות לנו 'גזלייטינג' ולטעון שאנחנו מגזימים ושאין אנטישמיות בכלל. אני לא יודעת מה עוד צריך לקרות. קשה לי לראות מרצים שלי וסטודנטים שאני מכירה שעדיין לא רוצים לראות את זה. מחלחלת ההבנה שזו באמת אנטישמיות טהורה".