נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הגיע אתמול (שלישי) לביקור חריג והיסטורי בצפון קוריאה - ונפגש עם מנהיג המדינה המסוגרת קים ג'ונג און. הביקור מעורר חששות כבדים במערב מפני שיתוף הפעולה האסטרטגי ההולך ומתהדק בין המדינות, בין השאר על רקע המלחמה באוקראינה. הדרך שבה פוטין הגיע לצפון קוריאה מלמדת על מידת החשש בסביבתו ורמת האבטחה הגבוהה שלו, ככל הנראה מחשש לניסיונות לחסל או לפגוע בו.

הביקור של פוטין חריג בראש ובראשונה מכיוון שזו הפעם הראשונה שהוא מבקר בצפון קוריאה מאז שנת 2000, אז נפגש עם המנהיג הקודם קים ג'ונג איל, אביו של השליט הנוכחי, זמן קצר לאחר שהפך לנשיא רוסיה. כעת הוא מגיע בתור אחד האנשים החזקים והמשפיעים בעולם, המסובך במלחמה קשה באוקראינה, וסובל מבידוד מדיני, משבר כלכלי ופגיעה קשה מאוד בחברה האזרחית ברוסיה. בנוסף לכל זאת, הוא ככל הנראה גם אחד האנשים המאוימים ביותר בעולם.

פוטין זוכה לקבלת פנים חמה מקים ג'ונג און בפיונגיאנ (צילום: רויטרס)
פוטין זוכה לקבלת פנים חמה מקים ג'ונג און בפיונגיאנג | צילום: רויטרס

פוטין נחת אתמול בפיונגיאנג והתקבל בכבוד מלכים, כולל קבלת פנים של קים עצמו שהגיע לפגוש אותו בירידה מהמטוס. הנשיא הרוסי הגיע במסגרת מטס אווירי נרחב, שכלל שלושה מטוסי איליושין-96 מתקדמים זהים, כך לפי אתר מעקב הטיסות FlightRadar24.

 

 

פוטין וצוות האבטחה שלו ביקשו להבטיח שהוא יזכה לאבטחה מרבית במהלך הטיסה שלו לצפון קוריאה, שאורכת כמה שעות. על פי ההערכות, שלושת המטוסים נועדו להבטיח שאם ייעשה ניסיון לפגוע בו בעודו באוויר - יהיה קשה הרבה יותר לזהות את המטוס שלו.

ככל הנראה, תרגיל ההטעיה של שלושת מטוסי המנהלים המתקדמים אינו צעד האבטחה היחיד שבו נהגו שומריו של פוטין כדי למנוע פגיעה בו. בשנה שעברה, כאשר הגיע לביקור רשמי ומיוחד באיחוד האמירויות, לא פחות מארבעה מטוסי קרב רוסיים מתקדמים מדגם SU-35 ליוו את מטוסו של פוטין. לא מן הנמנע שגם הפעם זכה המטס הנשיאותי של רוסיה לאבטחה גבוהה דומה.

פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה (צילום: רויטרס)
פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה | צילום: רויטרס

בנוסף לכך, פוטין לא הגיע לפיונגיאנג ישירות ממוסקווה, שם הוא חי ועובד בשגרה. הוא הגיע אתמול בבוקר לעיר יקוצק שבמזרח הרחוק הרוסי, והשתתף שם בין השאר בתערוכת נשק. סביר להניח כי בסביבתו של פוטין העדיפו שלא לקיים טיסה אחת ארוכה - ממוסקווה במערב רוסיה לעבר פיונגיאנג במזרח הרחוק, ותיאמו לשם כך מעין חניית ביניים עבור הנשיא הרוסי.

פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה (צילום: רויטרס)
פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה | צילום: רויטרס

בשבוע שעבר, באופן לא שגרתי, התייחס דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב למערכי האבטחה הגבוהים שיזכה להם פוטין בטיסתו לצפון קוריאה, ואף אמר כי הוא "מבטיח" שפוטין לא ימות בטיסה. הוא הסביר כי במוסקווה בטוחים מאוד בטיסה, מכיוון שהוא טס רק במטוסים רוסיים, ולדבריו "יש להם היסטוריה של מטוסים אמינים מאוד".

שרידי מסוקו של א-ראיסי
שרידי מסוקו של א-ראיסי

דבריו הגיעו בין השאר על רקע מקרי המוות של נשיא איראן אברהים ראיסי בהתרסקות מסוק וסגן נשיא מלאווי בהתרסקות מטוס, במהלך השבועות האחרונים. דבריו של פסקוב על מידת אמינותם של המטוסים הרוסיים התקבלה במידה מסוימת של ספקנות, על רקע הסנקציות הכבדות של המערב על רוסיה - וייתכן שבשל כך סובלת רוסיה ממצוקה של חלקי חילוף ראויים. לאחר התרסקות מסוקו של נשיא איראן לשעבר ראיסי, האשימו באיראן את ארה"ב בהתרסקות כי בשל הסנקציות הכבדות אין חלקי חילוף ראויים למסוק מן הסוג הזה (מסוק "בל" מתוצרת ארה"ב).