דאגה בעולם הבריאות והרפואה בעקבות עלייה חריגה וגבוהה במיוחד של מקרי הידבקות ב"תסמונת ההלם הרעלי שנגרמת מסטרפטוקוק" (Streptococcal toxic shock syndrome, STSS). העלייה החריגה הורגשה בתקופה האחרונה ביפן, שרשמה בששת החודשים הראשונים של השנה 1,019 מקרים של התסמונת הקטלנית, שיכולה להרוג אדם בתוך כ-48 שעות – לאחר סבל וייסורים גופניים גדולים.

מדובר בעלייה גדולה במיוחד ליפן, שבכל שנת 2023 רשמה 941 מקרים של התסמונת. מדובר במחלה קטלנית למדי – עם שיעור תמותה של כ-30%. מאז החלו לבצע רישום של התסמונת בשנת 1999 – מדובר במספרים הגבוהים ביותר.

מה זה STSS?

STSS היא תסמונת נדירה של זיהום חיידקי שיכול להתפתח כתוצאה מהתפשטות חיידקים ברקמות עמוקות ובמחזור הדם. החולים צפויים לסבול בתחילה מחום, כאבי שרירים והקאות, אך בתוך זמן קצר הם עלולים לסבול גם מתסמינים מסכני חיים כמו ירידת לחץ דם, וכשל רב-מערכתי לאחר שהגוף חווה הלם.

מה גורם ל-STSS?

על פי רשת בלומברג, התסמונת נגרמת על חיידקי סטרפטוקוק מקבוצת A (GAS). מדובר בזן של חיידקים המוכר כגורם לנפיחות וכאבי גרון בעיקר אצל ילדים. אבל, אם החיידקים האלה חודרים לרקמות עמוקות בגוף ולמחזור הדם – התסמינים עלולים להידרדר במהירות.

עד כמה זה מסוכן?

אחד הדברים המדאיגים ביותר בנוגע ל-STSS היא המהירות שבה המצב הבריאותי מידרדר. מרבית מקרי המוות מתרחשים בתוך 48 שעות מרגע הזיהום. בשל כך, קיימת בעיה רפואית קשה להספיק לאבחן ולטפל בבעיה בזמן. על פי נתוני ה-CDC האמריקני, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, שלושה חולים מתוך 10 ימותו מהזיהום. קן קיקוצ'י, חוקר מחלות זיהומיות מבית החולים האוניברסיטאי לרפואת נשים בטוקיו, תיאר את שיעור התמותה של התסמונת כ"מחריד".

בית חולים ביפן, ארכיון (צילום: רויטרס)
בית חולים ביפן, ארכיון | צילום: רויטרס

למרות זאת, חשוב לזכור שעדיין מדובר בתסמונת נדירה, והמספרים שלה ביחס לזיהומים אחרים, כמו למשל קורונה, נמוך באופן משמעותי. בתקופה זו חווה יפן פריחה תיירותית גדולה, ובמשרד הבריאות בטוקיו ביקשו להבהיר כי העלייה בזיהום ה-STSS במדינה אינם צריכים לגרום לאנשים לשנות את תוכניותיהם בנוגע לנסיעה למדינה.

פרופסור סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, הבהיר את חשיבות המידע בנוגע לחיידק: "הדיווחים שמתקבלים מיפן מדאיגים, מאחר שעד כה, מספר המקרים של חיידק טורף, כ-1000 במספר מרובים יותר מאשר כל המקרים בשנת 2023. לא נראה שמדובר בזן חיידקים חדש או אלים מקודמיו, אך יכול להיות שהדבר קשור לתקופת הקורונה. מהאוכלוסייה פגיע איתה".

"למרות שמדובר בסיבוך מאוד נדיר, חשוב למנוע זיהומיים של פצעים, במיוחד אצל אנשים מבוגרים ולהקפיד על היגיינה כדי לצמצם את הסיכון להדבקה ותחלואה", הדגיש פרופסור כהן.

מה התסמינים?

הסימנים הראשונים להופעת STSS דומים לאלו של שפעת – כמו חום, צמרמורת, כאבי שרירים ובחילה. בתוך 48 שעות הדברים עלולים להסתבך ולהפוך לחמורים הרבה יותר, עם חשש ללחץ דם נמוך ועלייה מוגברת בקצב דפיקות הלב והנשימה. המצב החמור ביותר הוא כשל איברים והלם גופני.

מה הטיפול?

מומחי רפואה שונים מדגישים כי לא מדובר בעוד מחלה או שפעת שתעבור במנוחה בבית. החולים זקוקים להגיע בהקדם לקבלת טיפול רפואי בבית החולים, ולרוב לקבל נוזלים ולהיות מוכנים לטיפול בכשל איברים והלם גופני. בחלק מהמקרים, יהיה צורך לערוך בתוך זמן קצר ניתוחים להסרת רקמות פגועות.

בית חולים ביפן, ארכיון (צילום: רויטרס)
בית חולים ביפן, ארכיון | צילום: רויטרס

מדוע חלה עלייה גדולה במקרים ביפן?

לפי שעה התשובה לשאלה הזאת עדיין אינה ברורה. אחד ההסברים להתפשטות מחלות זיהומיות היא ההסרה של הגבלות הקורונה בשנים האחרונות, אולם בעוד שנתונים של מחלות זיהומיות אחרות ירדו מאז, נתוני ה-STSS נותרו גבוהים וממשיכים לעלות. גם בבריטניה, צרפת, אירלנד, הולנד ושוודיה דיווחו מאז הסרת הגבלות הקורונה בשנת 2022 על עלייה במקרים הקשורים לחיידקי סטרפטוקוק מקבוצה A.

כיצד ניתן להימנע מהידבקות ב-STSS?

הסיכוי שאדם הסובל מ-STSS ידביק אחרים בזיהום אינו גבוה. יחד עם זאת, קיימים מקרים רבים של זיהומים הנגרמים מחיידקי סטרפטוקוק מסוג A בתסמונות אחרות, שאינן STSS. במקרה כזה, גם אדם שנושא את החיידקים הללו ואינו סובל מ-STSS, יכול להביא להופעת התסמונת – אם החיידקים מצליחים לחדור למחזור הדם או רקמות עמוקות.

ההמלצה הראשונה והמובהקת היא לשמור על היגיינה אישית. שטיפת ידיים לעיתים קרובות, כיסוי הפה והאף בזמן שיעול והתעטשות, והקפדה יתרה על טיפול בפצעים פתוחים וזיהומים פטרייתיים. בנוסף, אנשים הסובלים מפצע פתוח או זיהום עור נדרשים להימנע מרחצה בבריכות ציבוריות, אגמים, נהרות וגם בים, וכן במרחצאות ציבוריים מסוגים שונים.