אנחל די מריה, מגדולי הכדורגלנים בארגנטינה, כיום שחקנה של בנפיקה ליסבון בפורטוגל, אמר לאחרונה כי הוא מעוניין לסיים את הקריירה המפוארת שלו בקבוצת נעוריו בארגנטינה, רוסאריו סנטרל. זמן קצר לאחר מכן הגיעה לבית משפחתו של השחקן בן ה-36 בפרוורי העיר רוסאריו הודעה מאיימת: "תגידו לבנכם אנחל שלא יחזור, כי אנחנו נהרוג את אחד מכם. אפילו פוז'ארו (המושל) לא הולך להגן עליכם: אנחנו לא משאירים פתקים, אנחנו משאירים מאחורינו כדורים וגופות".

כוחות הביטחון של ארגנטינה בכוננות מוגברת בעיר רוסר (צילום: reuters)
כוחות הביטחון של ארגנטינה בכוננות מוגברת בעיר רוסאריו | צילום: reuters
אנשי הכנופיות ירו על סופרמרקט של קרוב של מסי (צילום: ap)
ירי של אנשי הכנופיות על מרכול של קרוב משפחה של אשתו של מסי | צילום: ap

ההודעה הזאת, שמיוחסת לכנופיות הפשיעה האלימות של העיר רוסאריו בארגנטינה, אינה נחשבת לעוד איום פשיעה רגיל בעולם התחתון. העיר, שהצמיחה מתוכה אגדות ארגנטיניות רבות, כמו למשל המהפכן המפורסם צ'ה גווארה, הפכה בשנים האחרונות למקום המסוכן ביותר במדינה שמעדיפה להיות מוכרת הרבה יותר בעולמות הכדורגל, המוזיקה וגם הקולינריה. הרשויות בארגנטינה ובמדינת המחוז סנטה פה מנסות להיאבק בתופעה כמה שניתן, אך בימים שבהם המדינה סובלת ממשבר כלכלי בלתי נסבל, מאות אחוזי אינפלציה ונשיא חדש שנחוש לקצץ ככל הניתן בהוצאות הממשלה, המשימה הופכת לקשה הרבה יותר.

די מריה אינו האישיות היחידה והראשונה מהעיר רוסאריו שמקבלת איום כה מפורש על חיי משפחתה. שנה לפניו גם לאו מסי, שבעיני רבים נחשב לכדורגלן הגדול ביותר בהיסטוריה, ולאגדה חיה ברוסאריו בפרט ובארגנטינה בכלל, קיבל איומים אלימים. במרץ 2023 פתחו חמושים באש לעבר מרכול בעיר שבבעלותו של קרוב משפחתה של אנטונלה רוקוזו, רעייתו של מסי. גם במקרה הזה השאירו העבריינים הודעה: "מסי, אנחנו מחכים לך. חבקין (פבלו, ראש עיריית רוסאריו) הוא גם סוחר סמים, אז הוא לא ידאג לך".

לאו מסי (צילום: אינסטגרם)
העבריינים השאירו הודעה: "מסי, אנחנו מחכים לך" | צילום: אינסטגרם
כמו באל סלוודור: מעצר עבריינים ברוסריו, ארגנטינה (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של pablocococcioni)
תמונות שפרסם שר המשפטים של ארגנטינה. מעצר עבריינים עירומים וכפותים | צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של pablocococcioni

ארגנטינה מעולם לא נחשבה למדינת סמים ופשע "קלסית", בוודאי לא בהשוואה למדינות אחרות באמריקה הלטינית כמו קולומביה, מקסיקו ואקוודור, שהקרטלים הגדולים שלהן כבר מזמן מכתיבים את הנעשה בהן. למרות זאת, בשנים האחרונות הפכה רוסאריו למעוז פשע של ממש, ובה נרשם זינוק בשיעור מעשי הרצח וצמחה פעילות ענפה של כנופיות שעוסקות בסחר בסמים ובגביית דמי חסות. הרשויות המקומיות והפדרליות נואשות לשנות את המצב.

בארגנטינה ובמדינת הפרובינציה סנטה פה הציבו בשבועות האחרונים את המלחמה בסמים ובפשיעה כיעד עליון, ושואבים השראה ממדינה אחרת, לא רחוקה, שהפכה לסמל ולמופת למאבק בגורמים עברייניים. לפני כחודש פרסם שר המשפטים המקומי תמונות של מעצר של עשרות עבריינים, שצולמו אזוקים, עירומים וכפותים בקבוצות – בדיוק כמו צילומי האסירים המוכרים שפרסמו בשנתיים האחרונות הרשויות באל סלוודור.

נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה מעל בימת האו"ם (צילום: AP)
נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה. אמר כי ארצו "המדינה הבטוחה ביותר בעולם" | צילום: AP

לאחרונה אמר נשיא אל סלוודור נאיב בוקלה כי ארצו הפכה להיות "המדינה הבטוחה בעולם" – שנתיים בדיוק לאחר שהגדירו אותה רבים כאחת המדינות המסוכנות בעולם, שבה שיעור מעשי הרצח גבוה למדי. בוקלה, שנחשב לפופולרי במיוחד בארצו, זכה לאחרונה בכהונה שנייה וחסרת תקדים (ומנוגדת לחוקה) כנשיא, ושמו כממגר פשיעה וכאויבם של העבריינים נישא למרחקים. בין השאר, מנהיגים ופוליטיקאים באמריקה הלטינית הביעו בהזדמנויות שונות את כוונתם לאמץ חלק מהשיטות האכזריות של בוקלה, למרות הביקורת שמתחו עליהן ארגוני זכויות אדם, שאמרו שיש בהן הפרה בסיסית של זכויות.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבתי הכלא. התמונות שפורסמו באל סלוודור | צילום: רויטרס
כוחות הביטחון של ארגנטינה בכוננות מוגברת בעיר רוסר (צילום: reuters)
רוסאריו הפכה בתקופה האחרונה להיות המקום המסוכן ביותר בארגנטינה | צילום: reuters

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

כתובת על סדין לבן

לפני כחודש הופתעו תושבי רוסאריו לגלות סדין לבן וגדול שנתלה על אחד הגשרים בעיר, ועליו נכתבה אזהרה מפני מוות צפוי של חפים מפשע – אם תמשיך ממשלת הפרובינציה במבצע שלה נגד ארגוני הפשיעה והגנגסטרים בתחומיה. זה קרה יממה בדיוק לאחר פרסום תמונות המעצר של עשרות העבריינים הכפותים והעירומים, שעוררו סערה ואי-נחת בעיר הגדולה.

רוסאריו היא העיר השלישית בגודלה בארגנטינה, ובה אוכלוסייה של 1.3 מיליון בני אדם, החיים על נהר פרנה, אחד הגדולים בעולם. בשנים האחרונות הפכה למרכז הסחר בסמים הגדול ביותר ברפובליקה, ובעקבות זאת גם לאחת הערים האלימות ביותר בה. כמויות גדולות של קוקאין מגיעות בעיקר מקולומביה – ומיוצאות מרוסאריו ליעדים רבים באירופה ובארה"ב.

ציוץ של מושל סנטה פה מקסימיליאנו פוז'ארו על המלחמה בכנופיות ברוסאריו:

ד"ר חורחה גורדין, מרצה בחוגים למדע המדינה, יחסים בין-לאומיים ולימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית באוניברסיטה העברית, מספר בשיחה עם מגזין N12 כי רוסאריו הפכה בתקופה האחרונה למקום המסוכן ביותר בארגנטינה. "אפילו אם משווים אותה לפרוורים הכי מסוכנים של בואנוס איירס, מקומות שאפילו המשטרה לא מגיעה אליהם, מבחינה סטטיסטית רוסאריו מסוכנת יותר". הוא מדגיש שרוסאריו היא העיר השלישית בגודלה בארגנטינה ושתמיד נחשבה ליעד חשוב ומשגשג בשל הנמל שלה, שאחראי ליצוא התוצרת החקלאית הגדולה של מדינת סנטה פה. "כשמדובר בסמים, אז עיר בסדר גודל כזה עם נמל כזה מיד מתקשרת לפן הגלובלי והפן הרחב של סחר בסמים", הוא מסביר.

למרות התחושה של שליטה במצב בחודשים ינואר ופברואר, מפלס האלימות שב ועלה מחדש בחודש מרץ. מעשי רצח רבים בעיר, ובהם גם של חפים מפשע ולא מעורבים ישירות בפשיעה, זעזעו את העיר ואת ארגנטינה כולה. בעקבות מעשי הרצח נרשמו גם כמה שביתות והפגנות בעיר, שגרמו לשיבושים קשים.

בשנת 2023 ידעה רוסאריו 259 אירועי רצח – 22 בני אדם מכל 100 אלף אזרחים. מדובר בחמישית ממספר אירועי הרצח השנתי בכל ארגנטינה באותה השנה, לפי הנתונים שפרסמה ממשלת המחוז בפרובינציית סנטה פה.

אומנם נתוני הרצח ברוסאריו בשנת 2023 הראו ירידה לעומת קודמתה, ונתוני הרצח ברוסאריו בחודשים ינואר ופברואר השנה הציגו ירידה לעומת שנת 2023, אולם בחודש מרץ השנה התברר כי האלימות שבה והתעוררה מחדש. הנתונים הראו שהפשע כאן כדי להישאר ורחוק מלהיעלם, חרף מאמצי הרשויות.

חיפוש סמים בנמל רוסאריו בארגנטינה (צילום: reuters)
חיפוש סמים בנמל רוסאריו בארגנטינה | צילום: reuters

אין אויב ברור

על פי האתר InSight Crime, העוקב אחר פעילות הברחת הסמים וגורמי הפשיעה הגדולים ביותר באמריקה הלטינית, כבר בשנת 2013 הפכה רוסאריו למוקד אלימות גדול בארגנטינה. במשך שנים ארוכות נחשבת העיר למעוז לפעילותם של גורמים עברייניים וקרטלי סמים, כולל סמים שאינם קוקאין. הסמים מוברחים מצפון המדינה, או מושטים על מי נהר פרנה לעבר נמל רוסאריו – ומשם יכולים להיות מיוצאים בקלות יחסית לאירופה, לאמריקה הצפונית וגם ליבשת אפריקה.

חרמן דה לוס סנטוס, עיתונאי שכתב את הספר "רוסאריו: הסיפור מאחורי מאפיית הנרקו שהשתלטה על העיר" (Rosario: La historia detrás de la mafia narco que se adueñó de la ciudad), התראיין לאחרונה ל-InSight Crime, וסיפר כי פעילות סוחרי הסמים בעיר מתחלקת לשניים. לדבריו, יש הקרטלים הגדולים – שפועלים לייצא כמויות גדולות של קוקאין אל מחוץ לארגנטינה – ונוסף עליהם פועלים גם ארגוני פשיעה קטנים, "שכונתיים", שמוכרים ומספקים את הסמים בתחומי הרפובליקה.

אנשי הכנופיות ירו על סופרמרקט של קרוב של מסי (צילום: ap)
הירי על המרכול של קרובי ליאו מסי. הפשע גואה | צילום: ap

לדבריו, דווקא הכנופיות הקטנות הן אלו שאחראיות להיקף ההרג והרצח הגדול, בעוד הארגונים הגדולים יותר מנסים להימנע מהסלמת האלימות בצורה שתעודד את הרשויות לפעול בעיר באופן שיסכן את המשך הפעילות הפלילית שלהם. "זה כמו שני יקומים מקבילים. החשש הגדול הוא שמנהיגי הכנופיות הקטנות ינסו להתערב ולהיכנס לשוק יצוא הסמים מחוץ לעיר ומחוץ למדינה", אמר.

דה לוס סנטוס מספר כי במקביל לצמיחה בענף הסחר בסמים ברוסאריו, בשנים האחרונות חל זינוק אדיר גם בהיקף גביית הסחיטה ודמי החסות מצד הגורמים העברייניים בעיר. "הם מגייסים נערים צעירים רכובים על אופנועים וחמושים באקדחים כדי שיפטרלו וישוטטו באזורים שהוגדרו להם – ויאספו את הכסף". העיתונאי סיפר כי הצמיחה בגביית הפרוטקשן ברוסאריו יצרה תת-תחום של אבטחה עסקית של עבריינים, המצוידים בכלי רכב ממוגנים ובאמצעי לחימה רבים. "סיטואציות שלא היה ניתן לדמיין בעבר בארגנטינה הפכו כעת למציאות".

התצורה והמבנה של ארגוני הפשיעה ברוסאריו מחולקים להרבה קבוצות שכונתיות וקטנות, בניגוד למשל לקרטלי הסמים הגדולים של מקסיקו וקולומביה – שם הממשלות יודעות בדיוק מול מי הן עומדות. בשל כך, ההתמודדות עימן מורכבת הרבה יותר. "הבעיה המרכזית", אומר ד"ר גורדין, "היא שקבוצות העבריינים והסחר בסמים מאוד מבוזרות. אין אויב או שחקן אחד מובהק שיודעים להתמודד עימו".

כמו באל סלוודור: מעצר עבריינים ברוסריו, ארגנטינה (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של pablocococcioni)
עצורי הכנופיות בתמונה שפרסמו הרשויות ברוסאריו "בנוסח אל סלוודור" | צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של pablocococcioni

מלחמה פוליטית

ב-9 במרץ הזדעזעה ארגנטינה בעקבות רצח של אזרח בעיר רוסאריו. ברונו בוסאניץ' בילה בחוף הים בעיר, ונרצח בידי אחד החמושים של ארגוני הפשיעה והסמים בעיר, כך דווח בכלי התקשורת במדינה. גם סמוך לגופתו הושאר מסר, והפעם הוא מוען לשר המשפטים המקומי (של פרובינציית סנטה פה) פבלו קוקוצ'יוני (Cococcioni) ולמושל פוז'ארו: "אנחנו לא רוצים מכשירים סלולריים, אנחנו רוצים את הזכויות שלנו לראות את הילדים והמשפחות שלנו ולזכות לכבוד הראוי". הדברים נכתבו במחאה על היחס לאסירי הכנופיות שנעצרו בעיר. "אנו לא רוצים להיכנס למשא ומתן, אנו רוצים את הזכויות שלנו. זה עבור כל האסירים, המחלקות ובתי הכלא. פוז'ארו וקוקוצ'יוני נושאים על גבם מוות של חפים מפשע".

מקסימיליאנו פוז'ארו, מושל פרובינציית סנטה פה (צילום: מתוך עמוד הטוויטר של מקסימיליאנו פוז'ארו)
מושל פרובינציית סנטה פה. מקסימיליאנו פוז'ארו | צילום: מתוך עמוד הטוויטר של מקסימיליאנו פוז'ארו

לא בכדי נשלח מסר מאיים ומפחיד מארגוני הפשיעה ברוסאריו דווקא יממה לאחר פרסום התמונה של עצורי הכנופיות בתמונה "בנוסח אל סלוודור". הערכה בקרב גורמי ביטחון שונים היא כי התמונה הזאת עוררה זעם גדול בקרב העבריינים, שראו בכך השפלה של ממש. ביקורת חריפה על ההחלטה לפרסם את התמונה נמתחה מכיוון מפתיע ולא צפוי במיוחד: ממשלת אל סלוודור עצמה.

"התמונה הזאת היא טעות חמורה", כתב גוסטבו וייטורו (Villatoro), שר הביטחון של אל סלוודור, בפנייה ישירה לשרת הביטחון הארגנטינית פטריסיה בולריץ'. "הן טועות (הרשויות בסנטה פה – א"ר). אתם יכולים להעלות תמונה כזאת רק אחרי שהכנופיות כבר מנוטרלות והשגתם שליטה מלאה וטוטלית ברחובות". בכלי תקשורת בארגנטינה העריכו כי בסנטה פה "כבר מבינים שעשו טעות, ועליהם לעשות יותר ולהראות פחות".

"יש נסיבות פוליטיות", אומר ד"ר גורדין. "יש כעת מושל חדש בפרובינציית סנטה פה, מקסימיליאנו פוז'ארו, הוא קשור מאוד לתחום הביטחון ויש לו חשבון פתוח עם קבוצות הסחר בסמים. הוא היה בעבר, בתקופת הנשיאות של מאוריסיו מאקרי, השר לביטחון הפנים של סנטה פה, וכחבר פרלמנט הוא קידם את מעצרו של אחד מברוני הסמים הגדולים ביותר בעיר. באחת הרציחות בימים האחרונים, הרוצחים השאירו הודעות עם דברים מפורשים כלפיו. יש כאן עימות אישי ישיר בינו ובין הכנופיות".

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי (צילום: reuters)
האשים את "ממשלות השמאל". חאבייר מיליי | צילום: reuters

ההצהרות – והמציאות 

חאבייר מיליי הוא הכוכב החדש של ארגנטינה. הנשיא החדש ויוצא הדופן, שהושבע לתפקיד בדצמבר, מרבה להאשים את "ממשלות השמאל" שקדמו לו ש"נכנעו לעבריינים והפקירו את רוסאריו". לאחרונה הורה להציב מאות אנשי כוחות ביטחון פדרליים בעיר, והציג לקונגרס בבואנוס איירס צו שיאפשר לצבא להתערב בכוח ולעצור חברי כנופיות כאילו היו טרוריסטים.

כמו באל סלוודור: מעצר עבריינים ברוסריו, ארגנטינה (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של pablocococcioni)
תמונות האסירים שפרסמה ארגנטינה. באל סלוודור מתחו ביקורת | צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של pablocococcioni

"לכוחות הביטחון יש תמיכה בלתי מוגבלת מאיתנו לעשות כל מה שצריך כדי להחזיר את השקט והסדר הציבורי", הכריז מיליי. דבריו עשויים להישמע מבטיחים מאוד, אך הם למעשה מתנגשים בדיוק עם האג'נדה המרכזית שלו: קיצוץ ניכר בהוצאות הממשלה בתחומים שונים. למרות התוכניות הענפות למיגור הפשיעה – השורה התחתונה היא שנראה שאין באמת כסף להוציא אותן לפועל.

אחד המסרים המרכזיים שהביא לבחירתו של מיליי ברוב גדול הוא הקריאה לחתוך בהוצאות הממשלה. הנשיא, כלכלן בהשכלתו ומחזיק בעמדות ליברטריאניות (חירותניות) על גבול ה"אנרכו-קפיטליסטיות", הופיע בכנסי הבחירות ברחבי ארגנטינה אחוז במסור חשמלי - והבטיח לחתוך את ההוצאות, לרבות סגירת מוסדות ומשרדי ממשלה.

בין השאר, חתך מיליי את התמיכה הממשלתית בממשלת פרובינציית סנטה פה, ובפרובינציות אחרות בארגנטינה, כדי לצמצם את הגירעון הכלכלי העצום. בשנת 2024 ביטל כמעט לחלוטין העברות תקציב פדרליות, שבשנת 2023 היו לא פחות מ-8% מתקציבה של סנטה פה. בנוסף ביטלה ממשלתו לא פחות מ-88% מהתקציבים למיזמים ציבוריים, בטענה שהם מקור לשחיתות. בפרויקטים שהושבתו: שיקום שכונות העוני ברוסאריו והתחדשותן.

דובר מטעמו של מיליי אמר לפייננשל טיימס"כי לא צפויים תקציבים חדשים נוספים לפרובינציית סנטה פה בניסיון להתמודד עם אלימות הכנופיות, מעבר לתקציב הביטחוני הקיים. לצד זאת, מקורות ביטחוניים מקומיים ברוסאריו אמרו כי סביר שיידרש יותר מרק תגבור של כוחות הביטחון כדי להתמודד עם הבעיה.

ברשויות ברוסאריו ובסנטה פה מבהירים כי לא נדרש רק טיפול מקומי ונקודתי בפשיעה, אלא גם טיפול שורש מעמיק להתמודד עם שורת סוגיות ובעיות חברתיות הקשורות בשכונות העוני ברוסאריו. אחת הבעיות היא שחיתות עמוקה שפושה בקרב כוחות השיטור והגורמים הרשמיים הזוטרים בשטח – שמרגישים על בשרם היטב את המשבר הכלכלי העמוק בארגנטינה. במצב כזה, המשכורות החוקיות והלגיטימיות הולכות ונהיות פחות משמעותיות אל מול האינפלציה הגואה, ואילו העבריינים, ובראשם סוחרי הסמים, יכולים להציע להם "השלמת הכנסה" חסרת תקדים.

למעשה, הבעיה רחוקה מלהיות רק בלחימה ישירה מול סוחרי הסמים, ובניסיון לטפל במשבר הכלכלי של השוטרים והפקידים הזוטרים בשטח. בשל העובדה שרבים כל כך בארגנטינה סובלים כעת ממצוקה כלכלית חמורה שלא נראתה שנים, רבים יותר נמצאים מתחת לקו העוני. בשל כך, המשימה של העבריינים למשוך אליהם ילדים ובני נוער שיעבדו עבורם בהשקעה מינימלית הופכת קלה במיוחד.

"זו החוליה האחרונה בשרשרת, לילדים האלה אין עוד שום מקום ללכת אליו מלבד הרחובות", אמר לפייננשל טיימס לואיס שיאפה פיאטרה, שעובד בפרקליטות המחוז בסנטה פה. "מאז דצמבר (תאריך כניסתו של מיליי לתפקיד – א"ר), לא קיבלנו מימון מהמדינה בשום רמה. בסוף מרץ התקציב הזה נגמר, לא יודע מה נעשה לאחר מכן".

הצלקת הכואבת בהיסטוריה של ארגנטינה

הניסיון של הנשיא מיליי להכניס את הצבא לרחובות הערים כדי לטפל בעבריינים מצית את אחד הנושאים הכואבים והשנויים במחלוקת בהיסטוריה הארגנטינית. כל ניסיון לקדם מעורבות של הצבא בחיים האזרחיים במדינה מזכיר לרבים את הפעם הקודמת שבה זה קרה, ובצורה דרמטית: בימי המשטר הצבאי האכזרי, ה"חונטה", בשנות ה-70 וה-80.

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי (צילום: reuters)
רוצה להכניס את הצבא לרחובות הערים. הנשיא חאבייר מיליי | צילום: reuters

"עכשיו יש מצב חדש, מכיוון שהנשיא מיליי רוצה לחוקק חוק חדש בשם 'החוק לביטחון הפנים'", מספר ד"ר גורדין. "הוא רוצה להעניק לכוחות הצבא הרבה יותר סמכויות להתערב בסיפור הזה. הבעיה היא שארגנטינה היא מדינה פדרלית, ועל פי החוק הצבא יכול להתערב רק במקרה של מצב חירום והתקפה מבחוץ".

"זה קשור לסוגיית הפרדת הרשויות במדינה, בין בואנוס איירס והפרובינציות, אך זה גם קשור ליחסים של המדינה והחברה עם הצבא, עם זיכרונות קשים עוד מתקופת הדיקטטורה הצבאית (בשנות ה-70 וה-80), וזה מעורר קונפליקט אמיתי", אומר גורדין. "עניין אחר שקשור למיליי הוא הניסיון להידמות לבוקלה באל סלוודור. המצב בבתי הסוהר ברוסאריו אומנם לא מתקרב למה שקורה אצל בוקלה, אבל בהחלט ניתן להצביע על דרגה מסוימת של תהליך 'בוקליזציה', כי אולי זו הדרך היחידה שניתן להשתלט באמצעותה על מה שקורה ברוסאריו, כי המצב באמת יצא משליטה".

ד"ר גורדין מבהיר כי ארגנטינה עדיין רחוקה מאוד מאל סלוודור, גם באמצעים וביכולות, וגם בצורת המשטר – שלא מאפשרת למיליי לעשות את מה שעשה בוקלה. "המודל הזה של כפייה והפחדה שמזוהה עם אל סלוודור עדיין לא סביר בארגנטינה, אבל כמדיניות, מיליי כן קרוב אידאולוגית לבוקלה".

בדרכו של בוקלה

ממש השבוע הציג מיליי את אחת הדרכים שבה הוא מתכוון לקדם את מיגור הפשיעה ברוסאריו ובכלל, ושלח רמיזה נוספת לאל סלוודור ולנשיאהּ בוקלה. בריאיון שהעניק ל-CNN בספרדית סיפר מיליי כי בכוונתו להפריט את בתי הכלא בארגנטינה ולמכור אותם לחברות פרטיות – מה שלטענתו יהפוך אותם לטובים, גדולים ואיכותיים יותר, והם יוכלו לקלוט עוד לא פחות מ-6,000 אסירים חדשים.

_OBJ

הוא אמר כי המטרה היא למכור את בתי הכלא שנמצאים סמוך לאזורים עירוניים: "אנחנו רוצים למכור את בתי הכלא האלה לחברות נדל"ן – שיממנו את ההקמה של בתי כלא חדשים ונוספים מחוץ לערים. לבתי הכלא האלה יהיו אבטחה טובה יותר, רמה גבוהה יותר ושירותים טובים יותר. הם יהיו גדולים יותר, וייבנו מבלי שנשקיע בהם אפילו פרוטה".

הנשיא הבהיר כי התוכנית תוכננה ופותחה בידי שרת הביטחון בולריץ', ומגיעה בעקבות העלייה וההסלמה בפשע המאורגן ובסחר בסמים, בעיקר ברוסאריו. לאורך החודשים האחרונים נפרסו באזור סנטה פה ורוסאריו לא פחות מ-1,400 אנשי ביטחון פדרליים, אך גם בבואנוס איירס מבינים שזו טיפה בים: אותם כוחות פדרליים רשאים לספק רק תמיכה לוגיסטית לכוחות בשטח של פרובינציית סנטה פה, אך לא לפעול מעשית על הקרקע. על פי החוק בארגנטינה, כוחות הביטחון החמושים הפדרליים אינם יכולים להשתתף במבצעי שיטור שלא במסגרת אירועי המוגדרים מצב חירום.

הנשיא מיליי נחוש לשנות את החוק הזה, ומדגיש שוב כי הוא מקדם את ההליך שיאפשר לצבא לפעול נגד סוחרי הסמים במתווה של לוחמה בטרור. "אנו חושבים על מתווה ביניים", אמר בריאיון, "ולפיו הכוחות החמושים יוכלו להילחם בסחר בסמים עם אותן רגולציות ביטחוניות שיש לכוחות המקומיים". "כדי לעשות זאת נדרשת תגובה גם במערך בתי הכלא", השיב בתשובה על השאלה אם בכוונתו "להעתיק" את מדיניות הביטחון של נשיא אל סלוודור בוקלה.

ארגנטינה עדיין רחוקה מאוד מהמצב של אל סלוודור – שהצליחה מעשית לצמצם כמעט לאפס את שיעור הרצח והאלימות במדינה. הבעיה של ארגנטינה אינה גדולה כמו זו שניצבה מול הרשויות האל-סלוודוריות לפני יותר משנתיים, אך ניכר גם כי האמצעים שביכולתה ובכוונתה להפעיל מצומצמים הרבה יותר. בעוד משטרו של בוקלה באל סלוודור הולך ומתקרב יותר ויותר למשטר סמכותני (אוטוריטרי) המאפשר לו לבצע גם מהלכים דרקוניים כמו הטלת מצב חירום במדינה כולה לאורך שנתיים ברציפות, המצב בארגנטינה שונה, ויכולתו של הנשיא לקדם מהלכים כאלה קטנה בהרבה.

לנשיא החדש מיליי תוכניות שאפתניות ומרחיקות לכת, אך ספק אם יוכל לקדמן ולממשן בתקופה הקרובה. אומנם מדובר בתהליך ארוך-טווח, אך המשבר הכלכלי בארגנטינה עדיין קשה מאוד, גם לאחר כמה חודשים בשלטון. הילדים של רוסאריו, שפעם אולי חלמו להיות כמו אלופי העולם מסי ודי מריה, רואים את האיומים האלימים שמופנים נגדם ומבינים מי הבוס האמיתי. במצב כזה, כמעט טבעי שהם בוחרים להצטרף לעולם הזה בניסיון להבטיח לעצמם עתיד טוב ומוצלח יותר.