נשיא קולומביה, גוסטבו פטרו, הודיע הערב (רביעי) על ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם ישראל, במהלך עצרת גדולה לציון ה-1 במאי. מדובר במדינה שניה בדרום אמריקה שמנתקת יחסים עם ישראל אחרי בוליביה.
הנשיא פטרו תקף בחריפות את ישראל והשמיע עמדות אנטי-ישראליות מובהקות במהלך המלחמה, ואף האשים אותה בביצוע "ג'נוסייד". "אם אנחנו צריכים להשעות את יחסי החוץ עם ישראל, אנחנו משעים אותם, אנחנו לא תומכים בג'נוסייד", איים לפני חודש. "את נשיא קולומביה לא מעליבים, אני קורא לאמריקה הלטינית להראות סולידריות אמיתית עם קולומביה".
שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב: "אנטישמי ומלא שנאה - החליט להתייצב לצד המפלצות השפלות ביותר שידעה האנושות. נשיא קולומביה הבטיח לתת פרס למרצחי ואנסי חמאס - והיום קיים. ההיסטוריה תזכור כי החליט להתייצב לצד המפלצות השפלות ביותר שידעה האנושות ששרפו תינוקות, רצחו ילדים, אנסו נשים וחטפו אזרחים חפים מפשע. היחסים בין המדינות תמיד היו חמים - ואף נשיא אנטישמי ומלא שנאה לא יצליח לשנות את זה".
דבריו של הנשיא פטרו, איש שמאל מובהק ולשעבר חבר במיליציית השמאל הקולומביאנית M-19, הגיעו בתגובה על גינוי חריף של דובר משרד החוץ לשעבר ליאור חייט להצהרות האנטי-ישראליות של פטרו. חייט כתב כי שגרירת קולומביה בישראל זומנה לשיחת נזיפה במשרד החוץ נגד התבטאויותיו האנטישמיות של פטרו. בנוסף, ישראל הודיעה כי החליטה לעצור את הייצוא הביטחוני לקולומביה.
למרות התגובה החריגה בירושלים, פטרו המשיך ותקף בדבריו את ישראל, תוך השמעת הערות הגובלות בהכחשת שואה. הוא התייחס לסיוע ביטחוני בעבר לצבא קולומביה, וטען כי הישראלים בקולומביה "שחררו את הטבח ורצח העם בקולומביה". עוד כתב: "יום אחד הצבא וממשלת ישראל יבקשו מאיתנו סליחה על מה שעשו אנשיהם בארצנו, ושחררו את רצח העם. אני אחבק אותם, והם יבכו על רצח אושוויץ ועזה, ועל אושוויץ הקולומביאני".
הערותיו האנטישמיות ומכחישות השואה של פטרו לא הסתיימו בהשוואה בין השמדת היהודים על ידי הנאצים במחנה ההשמדה אושוויץ, לבין מה שהוא כינה "אושוויץ הקולומביאני". עוד הוא כתב, ככל הנראה בהשוואת מדינת ישראל לצורר הנאצי: "היטלר יובס לטובת האנושות, הדמוקרטיה שלה שלום וחירות העולם".
פטרו פרסם רבות ברשת X (לשעבר טוויטר) פוסטים התוקפים את פעילות צה"ל ברצועת עזה, תוך הבעת תמיכה בלתי מתפשרת בפלסטינים. במהלך העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, קרא פטרו בנאומו להבטיח מדינה פלסטינית.
הבעיה של ישראל באמריקה הלטינית
משרד החוץ של בוליביה הכריז בחודש נובמבר על ניתוק יחסיו הדיפלומטיים עם ישראל. כמה שעות לאחר מכן, נשיאי צ'ילה וקולומביה הודיעו על החזרת השגרירים שלהם מישראל לצורך "התייעצות". במקביל, גם בברזיל ובמקסיקו קראו ל"הפסקת אש מיידית".
משרד החוץ הישראלי הגיב על החלטת ממשלת בוליביה, וכתב: "מאז שהוחלפה הממשלה בבוליביה, הקשרים בינה לבין ישראל היו ריקים מתוכן בכל מקרה". בוליביה ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם ישראל בשנת 2009, והם חודשו רק ב-2020. כיום שולט במדינה הלטינו-אמריקנית ממשל שמאל פרו-פלסטיני.
נשיא צ'ילה גבריאל בוריץ', אשר ידוע כפרו-פלסטיני מובהק ואנטי-ישראלי, תקף בחריפות את מדינת ישראל על הלחימה ברצועת עזה, והאשים אותה בהפרות החוקים הבין-לאומיים. "צ'ילה מגנה בחריפות את הפעולות הצבאיות של ישראל והענישה הקולקטיבית של האוכלוסייה האזרחית בעזה", כתב.
בצ'ילה ישנה אחת הקהילות הפלסטיניות הגדולות ביותר מחוץ למזרח התיכון, והיא פעילה מאוד וקולנית. הנשיא בוריץ' עומד בראש מפלגת שמאל, ובעברו נחשב למנהיג סטודנטים אנטי-ישראלי.