פרשן הניו יורק טיימס, העיתונאי תומאס פרידמן שמקורב לביידן, פרסם טור בעיתון ובו דיווח כי ארה"ב וסעודיה נערכות להשלים את הסכם ההגנה ביניהן, שלמעשה כבר סגור ב-90%. במטרה לשכנע את הקונגרס לאשר את ההסכם - בוושינגטון ובריאד יכריזו שהוא כולל גם נורמליזציה עם ישראל שתתרחש "ברגע שממשלת ישראל תהיה מוכנה לעמוד בתנאים של ארה"ב וסעודיה".

ההבנה כרגע בריאד ובוושינגטון היא שראש הממשלה נתניהו לא מסוגל להשיג קואליציה שתתמוך בהסכם שכולל את הפסקת הלחימה בעזה ויצירת אופק להקמת מדינה פלסטינית. על פי פרידמן, הברית של נתניהו עם הימין הקיצוני היא שמונעת את ההצעה של סעודיה לנרמל את היחסים עם ישראל וזה מכיוון ש"פעולה כזו תחייב את ישראל להמשיך במסלול ליצירת שתי מדינות לשני עמים".

בנימין נתניהו ומוחמד בן סלמאן (צילום: אייל מרגולין, Flash 90, AP)
בנימין נתניהו ומוחמד בן סלמאן | צילום: אייל מרגולין, Flash 90, AP

 

"בנוסף, בלי להציע איזשהו אופק לפתרון שתי המדינות עם פלסטינים שאינם חמאס, ישראל לא יכולה לכרות ברית ביטחונית קבועה עם קואליציית מדינות ערב המתונות שסייעה בסיכול המטח שכלל יותר מ-300 מל"טים וטילים שאיראן ירתה", הוסיף פרידמן. "אותן מדינות ערביות לא יכולות להרשות לעצמן להיראות כמגינות על ישראל ללא הגבלת זמן אם ישראל לא פועלת למציאת שותפים פלסטינים מתונים שיחליפו את השליטה של ישראל בעזה ובגדה המערבית".

במילים אחרות טוען פרידמן כי ישראל לא יכולה ליצור קואליציות בין-לאומיות שיביאו אותה לשגשוג, כי אלה יובילו לפירוק הממשלה בראשות נתניהו. "כל זה יוצר כאב ראש עצום לנשיא ביידן, שעשה יותר מכל נשיא אמריקני אחר כדי להציל את העם בישראל מחמאס ומאיראן, ויותר מראש הממשלה שמעוניין יותר להציל את עצמו".

"תמיכתו של ביידן בנתניהו עולה לו כעת פוליטית ומצמצמת את יכולתו לנצל עד תום את השינויים בחצי האי ערב. זה גם עלול לעלות לו בבחירה מחדש", הוסיף פרידמן, וטען כי ארה"ב וסעודיה סיימו 90% מהסכם ההגנה ההדדית ביניהן.

תומאס פרידמן (צילום: רויטרס)
תומאס פרידמן | צילום: רויטרס

 

פרטי ההסכם בין ארה"ב וסעודיה 

"וושינגטון וריאד עדיין צריכות לסגור כמה נקודות מפתח. זה כולל את הדרכים המדויקות שבהן תשלוט ארה"ב בתוכנית האנרגיה הגרעינית האזרחית שתקבל סעודיה במסגרת ההסכם - אם מרכיב ההגנה ההדדית יהיה מפורש, כמו זה שבין ארה"ב ליפן, או פחות רשמי, כמו ההבנה בין ארה"ב לטייוואן, והתחייבות ארוכת-טווח של ערב הסעודית להמשיך לתמחר נפט בדולר אמריקני, לא לעבור למטבע סיני".

החלק השני של ההסכם שמוגדר כ"נראה כקריטי לקבלת תמיכה בקונגרס" הוא שסעודיה תנרמל את היחסים עם ישראל: "זה יקרה רק אם ישראל תסכים לתנאי ריאד - יציאה מעזה, הקפאת בניית ההתנחלויות בגדה ויציאה ל'מסלול' בן שלוש עד חמש שנים להקמת מדינה פלסטינית בשטחים הכבושים. מדינה זו תהיה מותנית גם בכך שהרשות הפלסטינית תבצע רפורמות כדי להפוך אותה לגוף שלטוני שהפלסטינים סומכים עליו ורואים בו לגיטימי והישראלים רואים בו יעיל". 

אבו מאזן,  נתניהו, יורש העצר הסעודי, ביידן (צילום: AP, רויטרס)
דרישות סעודיה לנורמליזציה: יציאה מעזה, הקפאת הבנייה ההתנחלויות ויציאה ל'מסלול' להקמת מדינה פלסטינית | צילום: AP, רויטרס

 

ביידן, בן סלמאן ומודי בפסגת ה-G20 בהודו (צילום: רויטרס)
ביידן, בן סלמאן ומודי בפסגת ה-G20 בהודו | צילום: רויטרס

"יש הרבה 'אם' ו'בתנאי ש...' במשוואה הזו שנראים הכי לא סבירים היום", המשיך פרידמן. "הם עשויים להיראות פחותים כשהמלחמה בעזה תסתיים, וכשהישראלים והפלסטינים יבינו את העלויות הנוראיות של חוסר פתרון שלום קבוע".

פרידמן הוסיף כי לבכירים בארה"ב ובסעודיה ברור שנתניהו לא יסכים לכל סוג של מדינה פלסטינית שתוביל את שותפיו להפיל את הממשלה - אלא אם כן הישרדותו הפוליטית תכתיב אחרת. "כתוצאה מכך, ארה"ב והסעודים שוקלים לסיים את העסקה ולהעבירה לקונגרס עם התנאי המוצהר שסעודיה תנרמל את היחסים עם ישראל ברגע שלישראל תהיה ממשלה שתסכים לכך". 

עם זאת מצוין כי עדיין לא התקבלה החלטה. "פקידים אמריקניים יודעים שישראל נמצאת בסערה, כך שכרגע אי אפשר באמת לגרום לישראלים לשקול את היתרונות הפוליטיים והכלכליים העמוקים לטווח הארוך של יחסים מנורמלים עם סעודיה".