חקירת האו"ם קבעה היום (רביעי) שישראל ביצעה פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, במסגרת התגובה שלה לטבח של חמאס ב-7 באוקטובר. ההודעה מציינת כי ההאשמות מגיעות בעקבות "מספר האזרחים ההרוגים העצום". בהודעה הרשמית נקבע כי גם חמאס ביצע פשעי מלחמה במהלך החודשים הראשונים מאז הטבח. ההודעה מורכבת משני דוחות נפרדים - אחד העוסק במעשי חמאס ב-7 באוקטובר והשני עוסק בתגובה של ישראל אליהם. ישראל מואשמת בין היתר בפשע נגד האנושות של "השמדה".

ועדת החקירה הרשמית של האו"ם מחזיקה בסמכויות נרחבות לאסוף עדויות וראיות ולהצביע על אחראים לביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. ישראל הודיעה בעבר כי לא תיקח חלק בחקירה, וטענה שהיא מוטה נגד ישראל. בישראל אסרו על חברי הוועדה להיכנס לשטחי ישראל ו"השטחים הפלסטיניים הכבושים" כדי לבצע פעולות חקירה.

מירב אילון שחר, שגרירת ישראל באו"ם בז'נבה בשווייץ אמרה כי ישראל דוחה את ההאשמות. "ועדת החקירה של האו"ם הוכיחה פעם נוספת כי כל מעשיה מוכתבים בשירות אג'נדה נגד ישראל", מסרה.

על פי הדוח, ישראל ביצעה פשע מלחמה של "הרעבה ככלי נשק ואמצעי לניהול המלחמה". בין השאר נכתב כי ישראל כשלה לספק צרכים הומניטריים בסיסיים כמו מזון, מים ותרופות, אך גם "מנעה מאחרים לספק את הצרכים האלה".

כמו כן, הוועדה מציינת כי ישראל ביצעה פשע מלחמה של "רצח" - מושג משפטי ששמור למשפטי פשעי המלחמה החמורים ביותר שבוצעו נגד אוכלוסייה אזרחית. "מספר הקורבנות האזרחיים העצום בעזה וההרס הנרחב של מוסדות אזרחיים הם תוצאה בלתי נמנעת של אסטרטגיה שבוצעה כדי לגרום לנזק מקסימלי, מבלי לקחת בחשבון כללים של מידתיות הבחנה ואמצעי זהירות", נכתב בדוח.

"ניסיונות לגרום להשפלה חמורה"

ממצאי התחקיר מבוססים בין השאר על ראיונות עם קורבנות ועדי ראייה, דוחות רפואיים, צילומי לוויין, ומידע שהושג באמצעים גלויים. בין השאר, נמצא כי ישראל עשתה שימוש בלחימה בפצצות מונחות מסוג MK84 עם יכולת הרס גדולה - באזורים אורבניים ומאוכלסים בצפיפות. הדוח מצא כי השימוש הזה נעשה בניגוד לחוק הבין-לאומי, מכיוון שאין את היכולת לזהות ולהבחין בין המטרה הצבאית ובלתי מעורבים. עוד נכתב, כי גברים ונערים פלסטינים היו נתונים לעבירות של "רדיפה מגדרית" ואולצו להתפשט בפומבי - במה שהוגדר כ"ניסיונות לגרום להשפלה חמורה".

הדוח יעלה לדיון המועצה לזכויות אדם של האו"ם בז'נבה בשבוע הבא. ועדת החקירה של האו"ם "לשטחים הפלסטיניים הכבושים" מורכבת משלושה מומחים - מדרום אפריקה, מהודו ומאוסטרליה.

 

בשגרירות ישראל במטה האו"ם בז'נבה הגיבו לממצאים התחקיר וטענו כי מדובר בהחלטה שמשקפת את האפליה האנטי-ישראלית השיטתית. "הדיווחים מתעלמים מהשימוש המתועב במגנים אנושיים על ידי חמאס, האסטרטגיה המכוונת של חמאס של הצבת אזרחים בקו האש", נכתב בתגובה. "אולם לגבי ישראל, לדו"ח אין בעיה להטיל את האשמה על כך שכביכול לא הגן על אוכלוסייתה ב-7 באוקטובר. יתרה מכך, הדו"ח מנסה באופן מקומם ודוחה ליצור שוויון שווא בין חיילי צה"ל למחבלי חמאס בכל הנוגע למעשי אלימות מינית. ישראל דוחה את ההאשמות המתועבות והבלתי מוסריות שהוטחו נגד צה"ל, הן בכל הנוגע למבצע הצבאי בעזה והן לגבי תגובתו הראשונית נגד מחבלי חמאס בישראל".