ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר מזו שבוצעה באיראן, כך דווח הבוקר (שני) בניו יורק טיימס. לפי שלושה בכירים ישראלים ששוחחו עם העיתון, התוכנית כללה תקיפת יעדים צבאיים ברחבי איראן כולל טהראן - ונבלמה לאחר לחץ דיפלומטי מצד ארה"ב ומדינות נוספות.
התוכניות הרחבות לפי אותם בכירים נידונו בחדרים הסגורים לאחר המתקפה האיראנית ב-13 באפריל, אך לא בוצעה בשל החשש "שתוביל לתגובה קשה מצד איראן" - ותוביל אולי גם למלחמה אזורית.
לפי הדיווח, הנשיא ביידן, יחד עם שרי החוץ של בריטניה וגרמניה - לחצו על נתניהו שלא ללכת לתקיפה כזו. ואכן ישראל נענתה לבסוף לבקשה - וביצעה תקיפה מצומצמת בשטח איראן, כך לפי פרסומים זרים. לדברי גורמים ישראלים, "המתקפה הייתה מתוחכמת והציגה את הארסנל הצבאי הרחב שיש לישראל".
Umbra synthetic aperture radar imagery acquired 0648Z 19APR2024 showed evidence of damage to the Iranian S-300PMU2 strategic surface-to-air missile battery in Isfahan since 15APR2024. A probable damaged 30N6E target engagement radar was visible in imagery still on the radar… pic.twitter.com/eqMFTanPOH
— Chris Biggers (@CSBiggers) April 19, 2024
לפי הניו יורק טיימס, בתקיפה שיצאה לפועל ומיוחסת לישראל, נעשה שימוש במל"טים קטנים הנראים כמו רחפן ומכונים קוודקופטר, כדי "לבלבל את מערכות ההגנה האווירית של איראן". בנוסף, לפי גורמים ישראליים, ישראל שיגרה שני טילים מכלי טיס שהוצבו כמה מאות קילומטרים מערבית לה, ולא ממטוסי קרב שנשלחו לשמי איראן.
בניו יורק טיימס ציינו שטיל אחד פגע בסוללת נ"מ "בחלק חשוב ואסטרטגי במרכז איראן", בעוד שהטיל השני התפוצץ באוויר, כך על פי הגורמים. גורם ישראלי אחד אמר כי חיל האוויר השמיד בכוונה את הטיל השני לאחר שהתברר שהראשון הגיע ליעדו ופגע במטרה, כדי להימנע מגרימת נזק רב מדי. גורם מערבי אחר אמר כי ייתכן שאירעה תקלה שגרמה לטיל ליפול.
לפי פרסומים זרים, מתקנים צבאיים באיראן הותקפו בידי קוודקופטר מהסוג הזה כמה פעמים בשנים האחרונות, ובכמה הזדמנויות איראן אמרה שהיא לא יודעת מי אחראי לתקיפה - טענה שהתפרשה כחוסר רצון איראני להגיב.
לפי צילומי לוויין שנחשפו ביום שישי, שעות לאחר התקיפה באיראן, מעלים את האפשרות שנזק נגרם לסוללת ההגנה האווירית האחראית על הגנת המתקן הגרעיני בנתנז. חוקר המודיעין העצמאי Chris Biggers הציג תמונת לוויין שמציגה נזק שנגרם לסוללת ההגנה האווירית הרוסית S-300 המוצבת סמוך לאיספהאן.
קודם לכן, גורם אמריקני בכיר אמר לרשת ABC כי ישראל תקפה את מערך ההגנה של מתקן הגרעין בנתנז. "הישראלים כיוונו למכ"ם הגנה אווירית ליד אספהאן, אך עוד לא העריכו את הנזק שנגרם", אמר הגורם. עוד סיפר האמריקני כי התקיפה בוצעה באמצעות ירי של שלושה טילים ממטוסי קרב - שכוונו למערך ההגנה של המתקן הרגיש. לדבריו, התקיפה נועדה "להעביר מסר לאיראן שלישראל יש את היכולות הללו, אך לא ניסתה להסלים את המצב".