הונג קונג העבירה השבוע חקיקה מיוחדת ודרמטית שנועדה להגביר את שליטת המדינה באזרחים, שגוררת ביקורת נרחבת ברחבי העולם ואת החשש כי סין ממשיכה להגביר את השליטה הקשוחה בטריטוריה – שעד לא מזמן נחשבה לאחד המקומות המשגשגים בעולם. החוק, הנקרא סעיף 23, פועל להגביר את השליטה "בביטחון הלאומי", קובע עונשים מופלגים על עבירות כמו בגידה וחבלה – ומצמצם עוד יותר את החופש הייחודי שניתן להונג קונג במסגרת ההסכם שבו עברה מבריטניה לסין. בניגוד לשאר סין, נהנתה הונג קונג זמן רב ממידה רבה של אוטונומיה דמוקרטית וחופש – כעת מסתמן: העידן הזה הגיע לסיומו.
עיקרי החקיקה הדרמטית
- החקיקה החדשה קובעת עבירות כריגול, בגידה, התערבות בפעילות חיצונית וטיפול לקוי בסודות – כעבירות ביטחוניות חמורות שהעונש עליהן הוחמר ועלול להגיע עד לכדי מאסר עולם.
- החקיקה בוצעה בהליך מזורז: הוצגה לראשונה ב-8 במרץ, ותיכנס לתוקף כבר ביום שבת הקרוב.
- למרות ביקורת גדולה – טיוטת ההצעה בת כ-212 העמודים הוגשה לגורמי האופוזיציה לעיון מזורז של 11 ימים בלבד.
- מנהיג הונג קונג ג'ון לי כינה את החקיקה: "רגע היסטורי". הוא הוסיף: "השלמנו משימה היסטורית, עמדנו באמון המדינה ולא אכזבנו את הממשלה המרכזית" (בבייג'ינג).
- בהנהגות סין והונג קונג אמרו שהחקיקה נועדה כדי "לסגור פרצות בחוק" – כחלק מהמאמץ "להחזיר את היציבות" לאחר המחאות שפרצו בשנת 2019.
- כל 89 חברי המועצה המחוקקת הצביעו בעד החוק.
ביקורת אדירה בעולם
- ארה"ב: "החוק החדש נועד לצמצם את חירויות האזרח וצפוי לשמש לחיסול מתנגדים באמצעות פחד ממעצר". ממשרד החוץ האמריקני נמסר כי רבים מהניסוחים בחוק "מעורפלים במיוחד" בצורה מדאיגה.
- בריטניה: "החקיקה תשפיע על המוניטין של הונג קונג כעיר בין-לאומית שמכבדת את שלטון החוק, בעלת מוסדות עצמאיים ומגינה על חירות אזרחיה". שר החוץ קמרון: "לחוק הזה תהיה השפעה מרחיקת לכת בכל התחומים".
- נציב זכויות האדם של האו"ם: "זה מדאיג במיוחד שחקיקה כזאת קודמה בהליך מהיר חרף ביקורת והערות רבות שהושמעו. חלקים גדולים ממנה אינה עומדים בקנה אחד עם זכויות האדם הבין-לאומיות".
- האיחוד האירופי: "מודאגים מאוד מההשפעה הפוטנציאלית של החוק על זכויות וחירויות האזרחים בהונג קונג. הוא מעלה שאלות על יכולתה של הונג קונג להמשיך ולהיות מרכז עסקים בין-לאומי בטווח הארוך".
- סין: "הפסיקו מיד את המניפולציות הפוליטיות וההתערבות בעניינים של הונג קונג. החוק יבטיח את השגשוג והיציבות של הונג קונג".
ממושבה משגשגת – לחלק מסין
- במשך שנים ארוכות הייתה הונג קונג מושבה בריטית חופשית ומשגשגת, שהפכה למרכז עסקים ובנקאות בין-לאומי.
- בשנת 1997 הועברה הונג קונג לשליטת סין, אך נקבעה שיטת "מדינה אחת, שתי שיטות" – המבטיחה את המשך האוטונומיה החוקתית של הטריטוריה.
- בשנים 2014 ו-2019 התנהלו בהונג קונג הפגנות נרחבות בדרישה לקדם שיטת בחירה דמוקרטית וחופשית יותר של נבחרי הציבור.
- בשנת 2020 נחקק בסין "חוק הביטחון הלאומי" שעקף את המועצה המחוקקת של הונג קונג – ואסר על אזרחים "לחתור תחת סין" וקבע בין השאר הלכה למעשה כי כל נבחרי הציבור יהיו נאמנים לממשלה בבייג'ינג.