כחלק מההתמודדות עם החלטת בית הדין בהאג, נשלחו חמישה חיילים וקציני מילואים שיצאו מהלחימה בעזה לשירות בהסברה הבין-לאומית, במסגרת משלחת של ארגון ההסברה דיפלו-אקט (Diploact). אלא ששלשום (שבת) התברר שהוגשה נגדם בהאג תלונה על "פשעי מלחמה" ובקשה לתחקור במערכת המשפט ההולנדית.
- בית הדין לצדק בהאג לא קרא לעצירת המלחמה בעזה
- "מכה לישראל" ו"צו ביניים היסטורי": הסיקור בעולם להחלטת בית הדין בהאג
אותם חיילים וקצינים, שגויסו בימים הראשונים אחרי מתקפת 7 באוקטובר וצפויים לשוב למילואים בקרוב, העניקו ביום שישי מחוץ לבית הדין בהאג שורה של ראיונות לתקשורת הבין-לאומית והשתתפו בהפגנת תמיכה בישראל שנערכה בעיר. שמותיהם ודרגותיהם נחשפו ופורסמו.
גורמים פרו-פלסטיניים חיפשו ברשתות החברתיות מידע על חמשת הלוחמים ומצאו פוסט שהעלה אחד מהם, בו הוא מצולם במבנה הרוס ברצועת עזה וכתב בזה הלשון: "נמחה את זכר העמלק מתחת השמים, ולא נשכח". הפוסט תורגם להולנדית והופץ. כמו כן, דברים דומים יוחסו לראש הממשלה נתניהו בכתב התביעה בהאג.
ארגון פרו-פלסטיני הולנדי מיהר להגיש נגדם תלונה על "מעורבות ברצח עם" בעזה הכוללת בקשה לחקירה. הבקשה הוגשה לתביעה בהולנד תחת סמכות שיפוט אוניברסלית שמאפשרת לכל מדינה לחקור בשטחה ללא קשר לזיקה, כאשר מדובר בפשעים חמורים ביותר.
המידע על הגשת התלונה הגיעה לגורמים ישראלים במוצאי השבת ונציגי המדינה יצרו קשר עם משלחת דיפלו-אקט ועם חמשת אנשי המילואים וניתנה להם המלצה "להוריד פרופיל". הבוקר הם טסו מאמסטרדם לישראל ונחתו בארץ אחר הצוהריים.
האירוע חושף חזית משפטית נוספת, שמדינת ישראל תצטרך לתת עליה את הדין, במיוחד עבור לוחמים שיצאו בעתיד למשלחות הסברה ברחבי העולם. עמית דרי, יו"ר ארגון ההסברה דיפלו-אקט אמר כי "פעילי התוכנית הגיעו להשמיע את הקול של לוחמי צה"ל בהאג. אף איום לא ירתיע אותנו מלהמשיך ולעשות זאת גם בהמשך".
תגובת דובר צה״ל: "ביום שבת הופץ ברשתות החברתיות דיווח לפיו ארגון פרטי הגיש תלונה בהולנד נגד ארבעה משרתי מילואים ששהו במדינה שלא במסגרת תפקידם הצבאי. בעקבות זאת, ובהתאם לנהלים, קיימו נציגי המדינה שיחה עם ארבעת האנשים ובה הם יודעו על הדיווח לגבי הגשת התלונה, וניתנו להם הנחיות התנהלות סטנדרטיות במקרים מסוג זה. ארבעת האנשים חזרו בטיסה שתוכננה מראש. לא נאמר להם להקדים את טיסתם".
תגובת משרד החוץ: "שגרירות ישראל בהאג עדכנה את הקבוצה בתלונה שהוגשה כמו גם בסבירות הנמוכה למעצר. לא הייתה המלצה להקדים את שובם לארץ".