מ-7 באוקטובר התייצבה גרמניה באופן מוחלט לצד ישראל, החל מהקנצלר שולץ וממשלתו שהביעו תמיכה, ועד הסולידריות ברחוב הגרמני ומגרשי הכדורגל. גרמניה למעשה הייתה המדינה האירופית הכי פרו-ישראלית. כחלק מאותה סולידריות, שרת החוץ של גרמניה, אנאלנה ברבוק, כוח עולה בפוליטיקה הגרמנית, ביקרה בישראל בפעם החמישית מאז השבת השחורה. בביקור עמוס בן יממה, נועדה עם ראש הממשלה נתניהו ואחרים, ודנה איתו בשלל סוגיות.
בעקבות הודעת ראש ממשלה על הנחייתו לצה"ל להיערך לפעילות קרקעית ברפיח, לאחר פינוי האוכלוסייה, אמרה שרת החוץ ברבוק בכמה הזדמנויות שמהלך כזה עלול להפוך לקטסטרופה הומניטרית, כולל בירושלים אתמול.
ברבוק הדגישה את זכותה של ישראל להגן על עצמה, אך הוסיפה שיותר ממיליון פלסטינים ירדו לכיוון רפיח. היא טענה כי כעת לדאוג לשלומם של הפלסטינים, לאפשר להם לנוע לאזורים בטוחים ברצועת עזה, ולאפשר הגעת סיוע הומניטרי לאזורים אלו, לצד סיוע רפואי.
ברבוק ביקשה במהלך ביקורה האחרון להגיע למעבר כרם שלום, לעמוד מקרוב על הליך בידוק הסיוע ההומניטרי והעברתו לרצועה. בקשתה נדחתה, לטענתה נאמר לה שזה מסוכן מבחינה ביטחונית.
בניגוד לתשובה השלילית שקיבלה מירושלים, בראשית חודש ינואר היא הגיעה לצד המצרי של מעבר רפיח, שם ראתה טור ארוך של משאיות ממתינות לבידוק ולכניסה לרצועת עזה. מאז, בכל הזדמנות היא מבקשת מישראל לבחון פתיחת מעברים נוספים על מנת להגדיל את מספר המשאיות שנכנסות מדי יום לעזה.
גרמניה, כך נראה, מתואמת מאוד מול וושינגטון בכל הקשור לדרישה להפסקת אש הומניטרית, לבקשות להגדיל את הסיוע. ברבוק גם אמרה כי היא רוצה לראות 500 משאיות סיוע שנכנסות לרצועה מדי יום, כולל ציוד רפואי לבתי החולים שעדין פועלים.
לצד הדרישה הזו מישראל, שרת החוץ ברבוק יודעת היטב שחמאס גונב חלק ניכר מהסיוע שכן נכנס לעזה. גרמניה מפעילה לחץ על שחקנים בין-לאומיים שונים, לרבות האו"ם, לפעול יחד על מנת לאכוף חלוקה מסודרת של המזון והסיוע ברחבי רצועת עזה.
גם בביקור הזה בישראל היא הקפידה לפגוש את משפחות החטופים, לנסות לעדכן במגעים ובעיקר לשמוע מהם. שאלנו אותה אם החלטת ראש הממשלה למנוע את נסיעת הצוות למשא ומתן להמשך השיחות בקהיר, היא נכונה. ברבוק ענתה שלא מדובר בקטיעת השיחות וכי הן יימשכו.
יומיים לפני הגעתה לירושלים היא נועדה בברלין עם שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאליכי, שם לחצה עליו שיו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס יפרסם הודעה פומבית ובה יקרא לחמאס להאיץ את קצב שחרור החטופים כדי למנוע סבל נוסף מהעם הפלסטיני, ולטענתה כך קרה.
ברבוק מספרת שבביקורה במזרח התיכון בחודשים הרבים ניסתה לרתום את מדינות ערב להפעיל לחץ על חמאס לשחרור חטופים, להתפרק מנשקו, ובעיקר למנוע סבל מיותר. לגבי סוגיית היום שאחרי, המסר ברור: חמאס לא ישתתף בשלטון עתידי, אבל האופק, כמו של מדינות רבות באירופה, הוא ביטחון ישראל, הסכם שלום אזורי, כולל עם סעודיה, ובו הכרה בקיומה של מדינת ישראל לצד מדינה פלסטינית. לטענתה של ברבוק זה לא פרס לחמאס, להיפך, זו תשובה לחמאס.
בשבוע שבו בריטניה וצרפת מצטרפות לארה"ב ומטילות סנקציות על מתנחלים שחשודים לכאורה באלימות כלפי פלסטינים, גרמניה שוקלת לעשות זאת במסגרת האיחוד האירופי. מדובר ביוזמה של כמה מדינות שרוצות להטיל איסור כניסה על מתנחלים לכלל מדינות האיחוד האירופי, לטענתן רק כך זה יהיה אפקטיבי, ביבשת שאין בה גבולות פנימיים בין מדינות.
ברבוק גינתה כבר כמה פעמים את האלימות המינית ומעשי האונס הברוטלי שנקטו מחבלי חמאס כלפי נשים באירועי השבת השחורה בריאיון איתנו היא מספרת איך העלתה את הסוגיה דווקא במדינות ערב, תוך שהיא מזכירה את מעשי האונס שביצע ארגון הטרור דעאש, וטוענת בתוקף כי אונס זה נשק שיטתי בידי גברים והקהילה הבינלאומית כולה חייבת לפעול נגד הפשע הזה, ובטח שלא לשתוק.