השתלטות הכוחות העברייניים החמושים אתמול (שלישי) על שידור חי של הטלוויזיה הממלכתית באקוודור הייתה רק אירוע אחד מבין רבים אחרים שהתרחשו ביממה האחרונה – ומיצב את המדינה מדרום אמריקה על סיפה של מלחמת כנופיות חמורה. קרבות עזים ברחובות, פיצוץ רכבים, ירי בבתי ספר הוצאות להורג של סוהרים לעיני המצלמות ובריחת בכירי העבריינים מבתי הכלא מאותתים: מלחמות הכנופיות מאיימות לרסק את אקוודור.

מלחמת הקרטלים באקוודור - סיקור N12:

המשטרה בעיר החוף גויאקיל הצליחה בתוך כשעה להשתלט אתמול בחזרה על אולפני ערוץ TC, שם התכוונו הפורצים החמושים לשדר מסר מאיים לאומה כולה, אולם בכך לא הסתיימו העימותים עם העבריינים. דניאל נובואה, הנשיא הצעיר והחדש בתפקיד (נבחר בנובמבר) הורה לצבא ולכוחות הביטחון "לנטרל" 22 ארגוני פשיעה, כינה אותם במסמך רשמי "ארגוני טרור", והבטיח להילחם בהם עד לחיסולם.

כבר אתמול הודיע הנשיא נובואה על מצב חירום למשך 60 יום – שגורר עוצר לילי בכל רחבי המדינה ופריסה של אלפי אנשי כוחות הביטחון – בתגובה על בריחתו מהכלא של אדולפו "פיטו" מאסיאס, מנהיג כנופיית הפשע המסוכנת ביותר במדינה. לפני יומיים נמלט פיטו מבית הכלא "טורי" שבעיר קואנקה הסמוכה לעיר החוף גויאקיל. בריחתו יחד עם עוד פושעים בכירים המקורבים לו נתנו את האות לתחילת המלחמה באקוודור, ולפי שעה נראה כי הממשלה והרשויות רחוקים מלנצח בה.

משטרת אקוודור הצליחה להשתלט על אולפן הטלוויזיה
משטרת אקוודור הצליחה להשתלט על אולפן הטלוויזיה שנתפס על ידי החמושים

מאז אתמול בערב דווח על לפחות 14 אזרחים, סוהרים ושוטרים שנהרגו בעימותים שפרצו במקומות רבים במדינה. לפחות שלושה בתי כלא וחמישה בתי חולים באזור גויאקיל, העיר השנייה בגודלה באקוודור, נפלו לידי אנשי המאפיה. בתמונות וסרטונים קשים שפורסמו אתמול ברשתות החברתיות נראים עשרות סוהרים מוחזקים כבני ערובה בידי האסירים בבתי הכלא, ובכמה מהמקרים נראו האסירים מוציאים להורג חלק מהסוהרים – גם ביריות וגם בתלייה.

 

 

על פי דיווחים לא רשמיים באקוודור, פיטו אינו העבריין הבכיר שנמלט מבית הכלא, וגם עבריין בכיר נוסף – מנהיגה של כנופייה יריבה ל"לוס צ'ונרוס", נמלט אף הוא בחסות המהומה שפרצה. כעת, לא רק שכוחות הביטחון באקוודור נאלצים להתמודד עם מלחמה מול חברי כנופיות אלימים, אלא שגם הם ייאלצו לסכל עימותים בין הכנופיות עצמן.

פיטו מובל על ידי כוחות הביטחון במבצע בכלא בחודש אוגוסט

 

 

 

"חלף הזמן שבו סוחרי סמים מורשעים, רוצחים שכירים וארגוני פשיעה יוכלו להכתיב לממשלה כיצד לפעול", מסר הנשיא נובואה במסר מצולם לאומה השבוע. הוא המשיך ואמר כי הנחה את כוחות הביטחון להשיג שליטה מלאה על כל בתי הכלא במדינה. מומחי ביטחון מעריכים כי בערך 10 בתי כלא באקוודור מתוך 36 בסך הכול נשלטים ביומיום על ידי האסירים הכלואים שם, שמנהלים הלכה למעשה את ההתנהלות בהם.

 

 

אדולפו "פיטו" מאסיאס מרצה בשנים האחרונות עונש של 34 שנות מאסר בגין סחר בסמים ועבירות אלימות, והספיק להימלט מהכלא כבר בשנת 2013. בשנת 2020 הפך למנהיג כנופיית "לוס צ'ונרוס", ועל פי ההערכות ניהל ביד רמה את פעילות ארגון הפשיעה שלו מבין כותלי הכלא, תוך שהוא מתנאים מפנקים ונוחים.

בחודש אוגוסט הכתה מכת האלימות והפשיעה בפניו של העם האקוודורי, עם רציחתו של פרננדו וילאוויסנסיו, אחד המועמדים בבחירות לנשיאות. וילאוויסנסיו, שאומנם לא נחשב כבעל סיכויים טובים לניצחון, התפרסם בעקבות המתקפות הישירות והבלתי מתפשרות שלו נגד ארגוני הפשע במדינה. "אתם השכפ"ץ שלי", היה נוהג לומר לתומכיו בעצרות, וניכר כי האמין שהעבריינים לא יעזו לפגוע בו. למרות זאת הוא חוסל ביריות ביציאה מאירוע קמפיין פוליטי. על פי דיווחים באקוודור, פיטו בכבודו ובעצמו איים בטלפון על וילאווינסנסיו ימים בודדים לפני הרצח.

כוחות הביטחון באקוודור לאחר בריחתו של פיטו מהכלא (צילום: רויטרס)
כוחות הביטחון באקוודור לאחר בריחתו של פיטו מהכלא | צילום: רויטרס

שבוע לאחר הרצח של וילאוויסנסיו נרצח גם פדרו בריונס, מנהיג פוליטי נוסף באקוודור, גם אם בעל חשיבות נמוכה יותר. עוד לפני כן, בחודש יולי, נרצח אוגוסטו אינטריאנו, ראש עיריית מנטה, העיר השלישית בגודלה באקוודור. בנוסף, חוסל מועמד לראשות עירייה סמוכה לגויאקיל, ולפחות שבעה ראשי ערים ומחוזות נתונים תחת אבטחה כבדה בשל איומים על חייהם. המכנה המשותף של כל ראשי הערים שנפגעו או מאובטחים: כולם מגיעים מאזורי החוף של אקוודור, אזור הפעילות וההברחה המרכזי של סוחרי הסמים במדינה.

במשך שנים נחשבה אקוודור למדינה רגועה ובטוחה יחסית – בשעה שרבות ממדינות אמריקה הלטינית התמודדו עם גלי פשיעה ואלימות חמורים בעקבות הגברת הפעילות של קרטלי הסמים. ואולם, לאחרונה הפכה אקוודור לנתיב חשוב ומרכזי בסחר הסמים ביבשת אמריקה, בעיקר כנתיב הפצה בין מרכז היבשת ודרומה.

אזרחים נמלטים מהאולפן שנחטף בגויאקיל, אקוודור (צילום: AP)
אזרחים נמלטים מהאולפן שנחטף על ידי עבריינים בגויאקיל, אקוודור | צילום: AP

ארגון הפשיעה "לוס צ'ונרוס" בהנהגתו של פיטו מוכר כזה שעובד ישירות מול קרטל סינלואה האכזרי והמפורסם במקסיקו, שהונהג על ידי חואקין "אל צ'אפו" גוזמן. אקוודור ממוקמת במיקום אסטרטגי בחוף הפסיפי של דרום אמריקה, ולאורך השנים האחרונות השתלטו הקרטלים על פעילות הנמלים בה – במטרה להבריח כמויות גדולות של סמים ממנה לארה"ב ואזורים אחרים בעולם, תוך עקיפת הנתיב היבשתי במרכז אמריקה.

לאחר מעשי הרצח בחודש אוגוסט יצאו כוחות הביטחון של אקוודור למבצע מיוחד בבית הכלא שבו היה כלוא פיטו, ובאמצעות 4,000 חיילים ושוטרים ביקשו לערוך שם "ניקיון" – ובין היתר החרימו מכשירי טלפון וכלי נשק רבים. פיטו הועבר לכלא אחר, בעל רמת אבטחה גבוהה יותר, תוך פגיעה של ממש בזכויות הכליאה שנהנה מהן עד אז, ולאחר עתירה לבית המשפט התקבלה בקשתו והוא הוחזר לאותו כלא – זה שנמלט ממנו השבוע.